Κοσμοϊστορικές αλλαγές σε Champions και Europa League

Η UEFA ανακοίνωσε τεράστιες αλλαγές στο Champions League και στο Europa League από το 2018-2019. Αλλάζει η ώρα έναρξης των αγώνων, το σύστημα των προκριματικών και η βαθμολόγηση των συλλόγων! Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αλλάζει όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το Champions League και το Europa League. Η συνεδρίαση της Παρασκευής οδήγησε σε αποφάσεις που αφορούν από τον τρόπο διοργάνωσης μέχρι τις ώρες έναρξης των αγώνων!

Στη συνεδρίαση στην έδρα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν επικυρώθηκαν οι αλλαγές που είχαν προωθηθεί από τον προηγούμενο Αύγουστο και αφορούσαν στον κύκλο 2018-2021.

Οι αλλαγές αυτές προσφέρουν τέσσερις θέσεις στους ομίλους του Champions League στις τέσσερις πρώτες χώρες στην κατάταξη της UEFA, με συνέπεια τα “εισιτήρια” για εκπροσώπους άλλων χωρών να μειώνονται από 21 σε 16. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες τέσσερις θέσεις των Primera Division, Bundesliga, Premier League και Serie A θα αγωνίζονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση δίχως προκριματικά ή πλέι οφ, ενώ οι εκπρόσωποι των υπολοίπων 51 εθνικών ομοσπονδιών – μελών της UEFA θα διεκδικούν μόλις 16 θέσεις.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα διαμορφωθούν τα προκριματικά και τι αλλαγές θα προκύψουν. Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που στην προκριματική φάση του Champions League αποκλειστούν πρωταθλητές χωρών, θα δημιουργηθεί “μονοπάτι πρωταθλητών” στα προκριματικά του Europa League, ώστε να συνεχίσουν εκεί την ευρωπαϊκή πορεία τους.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ 21:45

Μία από τις πιο κομβικής σημασίας μεταβολή είναι η αλλαγή της κλασικής ώρας έναρξης των αγώνων του Champions League. Εδώ και χρόνια είχε θεσμοθετηθεί το 21:45, πλην εξαιρέσεων λόγω καιρού ή άλλων ειδικών περιπτώσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από την UEFA, για το Champions League θα δημιουργηθούν δύο διαφορετικές ζώνες, μία στις 20:00 ώρα Ελλάδας και μία στις 22:00, ώστε “να επιτραπεί στους φιλάθλους να παρακολουθούν περισσότερους αγώνες”.

Οι ημέρες διεξαγωγής των αγώνων δεν μετατίθενται. Τα παιχνίδια του Champions League θα διεξαγάγονται Τρίτη και Τετάρτη, ενώ αυτά του Europa League θα γίνονται την Πέμπτη.

ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ UEFA RANKING

Η κατάταξη της UEFA χωρίζεται στα δύο. Θα υπάρξει μία κατάταξη που θα αφορά τις κληρώσεις και τις τοποθετήσεις σε γκρουπ δυναμικότητας των ομάδων και μία κατάταξη για τον διαμοιρασμό των χρημάτων της UEFA.

Η πρώτη κατάταξη θα γίνει πιο δίκαιη για τους συλλόγους που τα πηγαίνουν καλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά η συγκομιδή τους επιβαρύνεται από τον χαμηλό συντελεστή της χώρας στην οποία ανήκουν και ο οποίος αυτήν τη στιγμή αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής βαθμολογίας ενός συλλόγου. Αντιθέτως, οι σύλλογοι από τα πιο ισχυρά πρωταθλήματα, ευνοούνται από τη μεγάλη βαθμολογία της χώρας τους, ακόμα κι αν τα αποτελέσματά τους τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι θετικά.

Με το νέο σύστημα, ο υπολογισμός της βαθμολογίας ενός συλλόγου θα αφορά αποκλειστικά τα αποτελέσματά του τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν θα σχετίζεται με τη βαθμολογία της χώρας από την οποία προέρχεται.

Όσον αφορά στην κατάταξη για οικονομικούς λόγους, όμως, η UEFA θα λαμβάνει υπόψιν τα αποτελέσματα των τελευταίων δέκα ετών του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ σε αυτήν τη συγκομιδή θα προστίθεται και μπόνους ανάλογα με τους ευρωπαϊκούς τίτλους που έχει κατακτήσει στην ιστορία του, με μεγαλύτερη βαρύτητα στα τελευταία χρόνια. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα μπόνους που θα ευνοούν οικονομικά κάθε κάτοχο ευρωπαϊκού τροπαίου.

Champions League Europa League/Κύπελλο UEFA Κύπελλο Κυπελλούχων
Τελευταία 5 χρόνια 12 πόντοι 3 πόντοι
Από το 1992-1993 8 πόντοι 2 πόντοι 2 πόντοι
Πριν από το 1992-1993 4 πόντοι 1 πόντος 1 πόντος

πηγή: sport24.gr

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!