Ο Πετρίδης για όλα

Ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ έκρινε ότι έπρεπε να τοποθετηθεί για όλα όσα αφορούν την ομάδα μας και σε συνέντευξη που δίνει στον Σουπερ Σπορ ΦΜ δίνει τις δικές τους εξηγήσεις για τα καλά και τα στραβά που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες.

Οι σχετικές τοποθετήσεις του Πρόδρομου Πετρίδη

Αν σας πως ότι το ΑΠΟΕΛ κάνει ένα προϋπολογισμό χωρίς ορθολογισμό τι θα μας πείτε;
«Θα διαφωνήσω μαζί σας. Αναλάβαμε τον Δεκέμβριο του 2013 από την πετυχημένη διοίκηση του Φοίβου Ερωτοκρίτου. Εκείνη τη δεδομένη στιγμή το ΑΠΟΕΛ ήταν στη 7η θέση του πρωταθλήματος. Εκείνη τη περίοδο υπήρχαν 2,5 εκατ. ευρώ έλλειμμα και άλλα 4,5 εκ. χρέος προς το κράτος. Τότε η διοίκηση μας συνέβαλε στο να πληρωθεί το έλλειμμα και διευθετήθηκε το χρέος των 4,5 εκατ. να πληρώνεται με δόσεις. Είμαστε η μόνη ομάδα που δηλώνει όλα τα συμβόλαια. Είναι γεγονός ότι για να πετύχεις στην Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσεις μια πολύ καλή ομάδα. Αν δεν έχεις αυτή την πλειάδα ποδοσφαιριστών δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις. Για να μπορείς κάθε χρόνο να διεκδικείς το νταμπλ και να πετυχαίνεις στην Ευρώπη θα πρέπει να έχεις πλειάδα ποιοτικών ποδοσφαιριστών. Μπορείς ασφαλώς και με λιγότερα χρήματα να το κάνεις αυτό. Και είναι δέσμευση, δώσαμε όρκο ότι μέσα στα επόμενα 3 χρόνια το ΑΠΟΕΛ να μπορεί να είναι ανεξάρτητο από την ευρωπαϊκή του πορεία. Κάποτε δεν θα καταφέρουμε να είμαστε σε ομίλους, είναι ποδόσφαιρο».

Πως θα γίνει αυτό το πλάνο;
«Οπωσδήποτε οι επόμενες 1-2 χρονιές είναι εξαρτώμενες από την παρουσία μας σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αν μπούμε μόνο Γιουρόπα Λιγκ είναι διαχειρίσιμο το μπάτζετ όμως πρέπει να κάνουμε μια πορεία προς τα κάτω όσον αφορά τον προϋπολογισμό από το 2016-2017. Πρέπει να πέσουμε 30% κάτω από τον σημερινό προϋπολογισμό, ώστε με τα υπόλοιπα εισοδήματα πέραν της Ευρώπης να έχουμε ένα ισοσκελισμένο μπάτζετ. Θα πρέπει να γίνει ένα τριετές πλάνο για να πέσει ο προϋπολογισμός σε πλαίσια που θα μπορούμε να τον διαχειριζόμαστε μόνο από τα εγχώρια έσοδα».

Η συμμετοχή της ομάδας τα τελευταία χρόνια στους ομίλους είναι μια απλή παρουσία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια…
«Δεν είναι απλή παρουσία για μια Κυπριακή ομάδα να παίζει σε ομίλους Γιουρόπα Λιγκ. Η φετινή παρουσία-αποκλεισμός από την Αστάνα θεωρείται αποτυχία καθώς ήταν μια ομάδα φαινομενικά πιο αδύνατη από την δική μας. Αναλαμβάνουμε την  ευθύνη όμως δεν σταματά εδώ η προσπάθεια μας ούτε στην Ευρώπη αλλά ούτε και η προσπάθεια για διατήρησης των κεκτημένων στην Κύπρο. Θα προσπαθήσουμε τα δυο επόμενα παιχνίδια στην Ευρώπη να τα κερδίσουμε. Στην αντίληψη κάποιων το ΑΠΟΕΛ είναι υπερομάδα στην Ευρώπη. Δεν είναι έτσι, είναι μια ομάδα που διαπρέπει. Ναι οι παρουσίες των τελευταίων χρόνων ανέβασαν τις προσδοκίες. Εμείς δουλεύουμε επί 24ωρου βάσεως βλέπουμε τα λάθη που γίνονται και προσπαθούμε να τα διορθώνουμε».
Με βάση τα λεφτά που δαπάνησε το ΑΠΟΕΛ είσαστε ευχαριστημένοι με την ομάδα που δημιουργήθηκε;
«Αυτό που είδαμε στην Ευρώπη φυσικά και δεν μας ικανοποιεί. Είναι κάτι που μας προβλημάτισε και γι΄ αυτό προχωρήσαμε στην αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας. Είχαμε συναντήσεις με τον Ντομίνγκος Πασιένσια και του αναφέραμε τις ανησυχίες μας. Μα έλεγε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση αλλά αυτό δεν έγινε. Έγιναν κάποιες λανθασμένες επιλογές ποδοσφαιριστών. Ενημερώσαμε μάνατζερ ποδοσφαιριστών για να συζητήσουμε για λύση συμβολαίου με κάποιους και με κάποιους άλλους για αναπροσαρμογή συμβολαίων . Αν δεν βρεθεί κάποια λύση θα δούμε τι θα γίνει. Δεν μπορεί κανένας να κατακρίνει μια προσωπικότητα ενός ποδοσφαιριστή όπως τον Γκουστάβο Μνατούκα. Δράττομαι της ευκαιρίας για να τον ευχαριστήσω. Κάποιοι τρόποι λειτουργιάς δεν δούλεψαν όπως έπρεπε. Γι΄ αυτό φέρει ευθύνη και η διοίκηση και εγώ προσωπικά».
\
Παίξατε και χάσατε με τον Μαντούκα;
«Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που ήταν στο ΑΠΟΕΛ και τα ήξερε όλα εντός και εκτός της ομάδας. Είναι ένας άνθρωπος που συζητώντας μαζί του όταν ήταν τραυματίας ήθελε να ακολουθήσει αυτή την πορεία. Βλέπαμε ότι με την τριβή που θα είχε θα μπορούσε να προσφέρει από αυτό το πόστο, το δοκιμάσαμε και δεν μπορώ να πω ότι απέτυχε παταγωδώς. Και ο ίδιος βλέποντας πίσω έβρισκε και ο ίδιος ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει. Ο ίδιος ήρθε με την εισήγηση να μείνουμε ως εδώ, να μην συνεχίσουμε».|

Ο Μαντούκα έκανε μόνος τις μεταγραφές χωρίς να ρωτά ον προπονητή;
«Όχι. Εμείς έχουμε τον λόγο την οικονομική και την διαπραγματευτική πτυχή. Στα αγωνιστικά υπεύθυνος είναι πάντα ο προπονητής. Η μόνη παρέμβαση που δεν ρωτήσαμε προπονητή ήταν στην περίπτωση του Βάτερμαν ο οποίος προτάθηκε αρχές Μαΐου και το ποσό που ζητούσε ήταν το διπλάσιο από ότι καταλήξαμε, και στην περίπτωση Καβενάγκι. Όσον αφορά αποκλειστική επιμονή του κ. Πασιένσια ήταν ο Λεάλ και ο Κοδίνα, ήταν οι πρώτοι του στόχοι μετά το ναυάγιο με 1-2 άλλους τερματοφύλακες. Στην πορεία κάναμε διορθωτικές κινήσεις».

Για να βάλουμε μια τελεία στο θέμα Μαντούκα… μετανιώσατε που δώσατε τα κλειδιά της ομάδας στον Μαντούκα, αδικήσατε τον ίδιο και την ομάδα σας;
«Δεν λειτούργησε όπως έπρεπε να λειτουργήσει. Και οι δυο πλευρές κάναμε τα λάθη μας. Και εμείς μπορεί αν δώσαμε περισσότερο ελεύθερο στην επιλογή του ρόστερ και ο Γκουστάβο περιορίστηκε περισσότερο στον εαυτό του προσπαθώντας μαζί με τον προπονητή να κάνουν το καλύτερο δυνατό».

Τον κύριο Πασιένσια ο Μαντούκα τον έφερε;
«Ήταν μέσα στις 3-4 επιλογές που είχαμε. Όλοι έδιναν τα συγχαρητήρια τους για τον πρόωρο προγραμματισμό γνωρίζοντας ότι ο κ. Φινκ θα έφευγε. Είχε πρόταση από το Αμβούργο προτού φύγει, μας το είπε και δεν μπορούσαμε αρχικά να τον αποδεσμεύσουμε. Είδαμε κάποια πράγματα στην συνέχει που δεν θα μπορούσαμε να τον κρατήσουμε. Διακόψαμε μαζί του δυο παιχνίδια πριν το τέλος και ο κ. Μαντούκα ήταν υπηρεσιακός. Έπρεπε να τρέξουμε να βρούμε προπονητή».

Κλείσατε τον κ. Πασιένσια προτού φύγει ο κ. Φινκ;
«Δεν κλείσαμε τον κ. Πασιένσια προτού φύγει ο κ. Φινκ. Ο κ. Πασιένσια υπόγραψε ανήμερα του τελευταίου παιχνιδιού στο πρωτάθλημα με τον Ερμή».

Ένα σύντομο σχόλιο για τον προηγούμενο προπονητή, τον κ. Πασιένσια, αν τον στηρίξατε, πόσο τον στηρίξατε και αν αργήσατε να τον αποδεσμεύσετε;
«Μετά την πρόκριση επί της Μίντιλαντ του εκφράσαμε τα παράπονα μας και μας διαβεβαίωνε ότι η ομάδα θα βελτιωνόταν. Η δικαιολογία ήταν ότι παρουσίαζε την ομάδα σφικτή για να προκριθούμε τα πλέι φο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ούτε στο Σούπερ Καπ είδαμε κάτι και ήρθε και ο αποκλεισμός από την Αστάνα. Με αυτά που βλέπαμε έπρεπε να τον αποδεσμεύσουμε. Τα ονόματα των Φινκ και Πασιένσια ήταν αρκετά καλά και ιδιαίτερα του κ. Φινκ. Ο κ. Πασιένσια οδήγησε την ομάδα του σε τελικό Γιουρόπα Λιγκ, απλά δεν κατάφερε να δουλέψει εδώ. Εύχομαι στον κ. Κετσπάγια να κάνει αυτή την ομάδα πολύ πιο αποδοτική και να χτίσουμε μια συνεργασία μακρόχρονη και ένα ΑΠΟΕΛ πολύ πιο δυνατό και με χαμηλότερο προϋπολογισμό. Αυτά θέλουμε να υπερισχύσουν στην συνεργασία με τον Κετσπάγια»

Τώρα τα κλειδιά της ομάδας είναι στα χέρια του Κετσπάγια;

«Βεβαίως τα αγωνιστικά κλειδιά είναι στον κ. Κετσπάγια όπως ήταν και στον κ. Πασιένσια. Σας είπα προηγούμενος πότε παρεμβήκαμε εμείς».

Ένα πράγμα το οποίο σας χρεώνει ο κόσμος είναι ότι αλλάζετε εύκολα προπονητές;
«Όταν βλέπω ότι η ομάδα μου δεν αποδίδει αυτά που περιμέναμε έπρεπε να περιμένω και να επιμένω με μια κατάσταση που νοσούσε; Όταν έγινε η αλλαγή Δώνη ο πρώτος που προσεγγίσαμε ήταν ο κ. Κετσπάγια. Δυστυχώς τότε δεν αποδέχθηκε. Αν ερχόταν και έπαιρνε το πρωτάθλημα και έβαζε την ομάδα ομίλους Τσάμπιαονς Λιγκ θα αλλάζαμε προπονητές; Είμαστε εκεί, ζούμε την ομάδα από κοντά και παίρνουμε τις αποφάσεις. Δυο χρόνια με δυο νταμπλ και ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ δεν είναι αποτυχημένη η διοίκηση. Δεν μπορώ να ακούω τα αισχρά ότι παίρνω μίζες κλπ. Δεν δέχομαι να λέγεται για κανένα μέλος της διοίκησης αυτό. Δεν έχουμε ανάγκη. Θα πω κάτι και ας το ερμηνεύσει ο κάθε ένα ςόπως θέλει. Νιώθω πολύ δυνατός σαν Πρόδρομος Πετρίδης και πολύ δυνατός με το συμβούλιο που έχω και θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα».

Να γίνετε πιο συγκεκριμένος γι΄ αυτό που είπατε ότι θα έρθουν μάνατζερ παικτών για να συζητήσετε;«Σε συνεργασία με τον Τιμούρ Κετσπάγια γίνεται αυτό. Ο Τσόκο ήταν μια επιλογή με χαμηλό κόστος. Ήδη έχει ειδοποιηθεί ο μάνατζερ του για να λυθεί το συμβόλαιο με το ΑΠΟΕΛ. Έχουμε συνομιλήσει με τον προπονητή για ακόμα κάποιες περιπτώσεις και πρέπει να δράσουμε άμεσα για οικονομικούς αλλά και αγωνιστικούς λόγους. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να έχουμε εξελίξεις τουλάχιστον με ένα ποδοσφαιριστή. Θα υπάρξουν σε όλους τους ποδοσφαιριστές κάποιες αναπροσαρμογές την κατάλληλη ώρα. Αν συγκρίνουμε το ΑΠΟΕΛ με άλλες ομάδες που μπαίνουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, το ΑΠΟΕΛ έχει από τα χαμηλότερα μπάτζετ. Το μισθολόγιο του ΑΠΟΕΛ που αφορά τους ποδοσφαιριστές, κυμαίνεται γύρω στα 6 εκατ, ευρώ. Κάνουμε λάθη και απολογούμαστε γι΄ αυτά όμως να ξέρει ο κόσμος ότι δουλεύουμε καθημερινά με στόχο το καλό της ομάδας.

Φέτος θα υπάρξει έλλειμμα;
«Φέτος δεν θα υπάρξει έλλειμμα. Του χρόνου θα δούμε τι τομές πρέπει να κάνουμε, τι αναπροσαρμογές πρέπει να κάνουμε καθώς αν δεν μπούμε του χρόνου σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ ή Γιουρόπα Λιγκ θα έχουμε πρόβλημα.  Τα πάντα είναι δηλωμένα άρα 2 εκατομμύρια επιπλέον από τα 6 τα δίνουμε στην πολιτεία για κοινωνικές ασφαλίσεις. Από την ημέρα που αναλάβαμε το ΑΠΟΕΛ λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, κάναμε τρεις διασκέψεις και ενημερώνουμε τον κόσμο για το αγωνιστικό και το οικονομικό, έχουμε και τις γενικές συνελεύσεις και ο κάθε μέτοχος μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει ότι στοιχείο θέλει».

Για τις αλλαγές στο τμήμα σκάουτινγκ…
«Συζητώντας με τον κ. Κετσπάγια, ο ίδιος λειτουργεί διαφορετικά και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με τον τρόπο που θέλει να δουλέψει ο ίδιος. Γι αυτό κάναμε τις αναπροσαρμογές στην ομάδα σκάουτινγκ. Θα πάρουμε και άλλα μέτρα για να βελτιώσουμε καλύτερα το θέμα επιλογής παικτών και να μειώσουμε και το κόστος λειτουργίας. Δεν υπάρχει ομάδα χωρίς ομάδα σκάουτινγκ».

Θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα το τμήμα αυτό;
«Βεβαίως θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα και αυτός είναι ο στόχος. Κανείς δεν είναι τέλειος, έγιναν και εκεί λάθη».

Τι σας είπε ο κ. Κετσπάγια όταν ενημερώθηκε για το μπάτζετ;
«Μας είπε ακριβώς ότι μια ομάδα η οποία πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια και είναι κάθε χρόνο σε ομίλους, το μπάτζετ που έχουμε για τους ποδοσφαιριστές είναι πολύ λογικό. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν, κάποια πράγματα που δεν είναι λογικά όμως το μπάτζετ των 6 εκατομμυρίων μισθολόγιο είναι λογικό».

Πως θα κινηθείτε για την ενίσχυση του Ιανουαρίου;
«Ήδη ο κ. Κετσπάγια γνωρίζει τις αδυναμίες, τις συζητήσαμε και τις συζητά ο ίδιος με τους συνεργάτες του και ανάλογα θα προχωρήσουμε».

Για την μη εξεύρεση χορηγίας της φανέλας στις εγχώριες διοργανώσεις;
«Δεν πρόκειται να ξεπουλήσω την φανέλα και το όνομα του ΑΠΟΕΛ. Εξωτερική εταιρεία κοστολόγησε το κάθε κομμάτι του ΑΠΟΕΛ. Δυστυχώς δεν βρήκαμε το ποσό που εμείς θέλουμε, έστω και το χαμηλότερο. Είμαστε σε κάποιες επαφές και εύχομαι και ελπίζω έστω και αργοπορημένα να βρούμε χορηγό. Εμείς είχαμε μια μακρόχρονη συνεργασία με την ΜΤΝ για ένα αρκετά μεγάλο ποσό. Η συμφωνία έληξε, ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να βρούμε το ίδιο ποσό. Μέχρι στιγμής δεν βρήκαμε παρά το γεγονός ότι η Cytaμας διαβεβαίωσε ότι θα έπαιρνε αυτή την χορηγία και εμείς μείναμε κάπως κρεμασμένοι. Το κοιτάζουμε για μια μακρόχρονη συνεργασία με άλλους οργανισμούς».

Αν αδράνησε η διοίκηση στο θέμα της χορηγίας της φανέλας…
«Πάντοτε ένα πράγμα που με διακρίνει είναι η ειλικρίνεια μου. Η Cyta με διαβεβαίωνε συνεχώς ότι θα ήταν ο χορηγός της φανέλας. Δυστυχώς μετά τις εξελίξεις στον οργανισμό μας έστειλαν γραπτώς ότι δεν τους ενδιαφέρει. Δεν υπήρξε αδράνεια εκ μέρους μας».

Για το θέμα αθλητικού ψυχολόγου;
«Μακάρι να είχαμε τον κατάλληλο. Το ψάξαμε, το βλέπουμε και το χειριζόμαστε ανάλογα».

Για δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου;
«Από την ημέρα που αναλάβαμε ειδική επιτροπή έδωσε οδηγίες σε λεκτικό οίκο και μας έκανε μελέτη βιωσιμότητας. Βγαίνει από την μελέτη ότι ένα γήπεδο της χωρητικότητας των 15 χιλιάδων θα μπορούσε να είναι βιώσιμο. Το επόμενο είναι πόσα χρειάζεται να γίνει το γήπεδο. Προχωρήσαμε και πήραμε κάποιες τιμές. Θα στοιχήσει περίπου 20 εκατομμύρια. Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε γήπεδο σαν της ΑΕΚ, έχουμε ανάγκες διαφορετικές. Έχουμε εξουσιοδοτήσει εταιρεία στο εξωτερικό για να βρει επενδύτη για το γήπεδο. Αν κάναμε σωστότερες επιλογές και μπαίναμε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τότε ένα κομμάτι θα πήγαινε στο γήπεδο και θα ήταν πιο εύκολο το εγχείρημα. Τώρα ψάχνουμε για επενδυτή που θα το κάνει για το δουλέψει για 10-25 χρόνια και ακολούθως να το πάρουμε».

Για τους πολλούς τραυματισμούς που έχει το ΑΠΟΕΛ;
«Είναι επακόλουθο των πολλών παιχνιδιών που δίνει κάθε χρόνο το ΑΠΟΕΛ. Των πολλών υποχρεώσεων αρκετών παικτών με τις Εθνικές. Επίσης η χρονική διάρκεια που δίνεται στους παίκτες να ξεκουραστούν είναι μικρή. Θα κάνουμε διαβήματα στην ΚΟΠ για να αρχίζει πιο νωρίς και να τελειώνει πιο νωρίς το πρωτάθλημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο βασικός λόγος είναι επειδή δεν έχουν πολύ χρόνο να ξεκουραστούν οι παίκτες και χρειάζεται στην προετοιμασία να κάνουν προπόνηση με ψηλή ένταση. Επίσης οι συχνές αλλαγές γυμναστών έπαιξαν το δικό τους ρόλο. Ο κάθε ένας έχει τη δική του μεθοδολογία».

Πόσα έκλεισε ο Τσόκο στον Ερμή και πόσα στο ΑΠΟΕΛ;
«Αν τον έκλεινε ο Ερμής δεν θα έπαιζε στο ΑΠΟΕΛ. Ο Τσόκο έχει ένα συμβόλαιο 70-80 χιλιάδες».

Οι μετοχές από το κούρεμα της Τράπεζας Κύπρου υπάρχουν;
«Ναι υπάρχουν και είναι ενάμιση εκατομμύριο».

Για τον φάκελο που ήρθε από την ΟΥΕΦΑ για το ΑΠΟΕΛ-Άρης;
«Δεν έχουμε καμιά ανάμειξη και καλώ τον οποιονδήποτε να φέρει στοιχεία αν έχει. Θα είμαι ο πρώτος που θα αποχωρήσω να βρεθεί κάτι εις βάρος του ΑΠΟΕΛ. Κανείς δεν μας ενημέρωσε επίσημα. Ανάλογα με την στοιχηματική δραστηριότητα από επίσημες στοιχηματικές εταιρείες έρχεται και δίνει το δικαίωμα να το ψάξει».

Για τον Στίλιτς;
«Και οι δυο ποδοσφαιριστές και κυρίως ο Στίλιτς όταν αποκτήθηκε πανηγυρίζαμε όλοι. Δυστυχώς μέχρι στιγμής ακόμα δεν έδειξε τι μπορεί να προσφέρει. Είναι στην αρμοδιότητα του προπονητή να τον χρησιμοποιήσει. ΑΝ δεν μπορεί να προσαρμοστεί όχι μόνο ο Στίλιτς αλλά ο οποιοσδήποτε θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες. Περιμένουμε περισσότερα από τον Στίλιτς».

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!

 

X