O Τέτι για το ρόλο και το πλάνο του

Ο ΑΠΟΕΛ προσπαθεί να κάνει ένα ολοκληρωτικό restart προκειμένου να διορθώσει συσσωρευμένα λάθη και αν συμβεί αυτό θα είναι επειδή ο Τέτι θα καταφέρει να υλοποιήσει το πλάνο του. Ο αθλητικός διευθυντής ανέλυσε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη το ρόλο του και τον τρόπο που θα προσπαθήσει να δουλέψει.

Όλα όσα είπε στο τελευταίο match programme:

Μπορείτε να μας παρουσιάσετε τη φιλοσοφία σας ως Αθλητικός Διευθυντής μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, στον ΑΠΟΕΛ

“Σαν Αθλητικός Διευθυντής, η φιλοσοφία μου εστιάζεται γύρω από την ομάδα. Κινείται σε ένα πεδίο με υγιείς αξίες που μπορούν να φέρουν τα αποτελέσματα με το κάθε μέλος να δίνει το 100% για το σύνολο. Για να το πετύχουμε χρειάζεται δουλειά στη φυσική κατάσταση, στην τεχνική, στην τακτική, αλλά κυρίως στην πνευματική έκφραση του παιχνιδιού. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσεις μια σχέση μεταξύ των παικτών που είναι πιο σημαντική από την ατομική ικανότητα του καθενός ξεχωριστά. Το ποδόσφαιρο είναι μια εξίσωση από πάθος, αφοσίωση, αποτελέσματα και κυρίως ομαδική ταυτότητα. Αυτή είναι η ευθύνη μας και η δουλειά μας. Να αναπτύξουμε μια ομάδα με αυτά τα στοιχεία σε κάθε παιχνίδι”.

Ποια είναι η καθημερινή δουλειά ενός Αθλητικού Διευθυντή;

“Υπάρχουν πολλοί τομείς που αφορούν τη δουλειά ενός αθλητικού διευθυντή που αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής περιόδου. Είμαι υπεύθυνος για τη στελέχωση και την ανάπτυξη του τεχνικού επιτελείου, την επιλογή των ποδοσφαιριστών στο ρόστερ, τη στρατηγική προσέγγιση στην ποδοσφαιρική αγορά και την εξέλιξη σε ότι αφορά στα θέματα του τμήματος scouting. Υπάρχει καθημερινή συνάντηση με τον προπονητή, το τεχνικό επιτελείο και τους ποδοσφαιριστές. Είμαι υπεύθυνος για τις συναντήσεις με εκπροσώπους ποδοσφαιριστών. Πραγματοποιώ περιοδικά ταξίδια, για θέματα scouting. Είτε εντός είτε εκτός χώρας. Είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάζεις το έδαφος όταν έχεις ως στόχο να συμπληρώσεις ή να βελτιώσεις το ρόστερ. Πρέπει επίσης να λειτουργείς με ταχύτητα και να παίρνεις καίριες αποφάσεις σε ότι αφορά σε επιλογές παικτών και μεταγραφές, γιατί σε αυτό τον τομέα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Ένας άλλος τομέα είναι η καλή σχέση με τα ΜΜΕ γιατί είναι σημαντικό να επεξηγείς τη στρατηγική σου και αυτή να μεταφέρεται στον κόσμο της ομάδας που εκπροσωπεί το πάθος και υποστηρίζει το δικό μας σύνολο. Όλα αυτά βεβαίως σε πλήρη συνάρτηση με την πολιτική που δίνεται από τη διοίκηση της ομάδας”.

Μπορείτε να μας πείτε τι θα θέλετε να κρατήσετε και τι θα αλλάζατε αυτή τη στιγμή;

«Στην αρχή όταν ξεκινώ με μια νέα ομάδα και ειδικά σε μια νέα χώρα είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσω πως αυτή λειτουργούσε μέχρι τώρα. Να ξέρω το κάθε τμήμα, τον κάθε παίκτη, το κάθε πρόσωπο που δουλεύει στο τεχνικό επιτελείο όπως και την Ακαδημία της ομάδας. Πρέπει να πω ότι οι προπονητικές εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικές. Μέρα με τη μέρα κατανοώ καλύτερα τα δεδομένα. Υπάρχουν πάρα πολλά θετικά πράγματα που δουλεύουν σωστά γι΄αυτό και ο ΑΠΟΕΛ έχει πετύχει τόσα πολλά μέσα στην ιστορία του αλλά κυρίως, τα τελευταία χρόνια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι άμεσα να δουλέψουμε και να βοηθήσουμε τον κάθε ποδοσφαιριστή, για να μπορέσει να συνεισφέρει στην ομάδα. Ο κύριος στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια ομαδική αγωνιστική ταυτότητα που να είναι αντάξια του ΑΠΟΕΛ και να αποδίδει σε υψηλό επίπεδο. Ναι πρέπει να κρατάμε τα πόδια μας στο έδαφος όμως την ίδια ώρα πρέπει να παλεύουμε και να δίνουμε εκείνο το επιπλέον που χρειάζεται για να είμαστε φιλόδοξοι όπως πρέπει να είναι ο ΑΠΟΕΛ”.

Η θέση του Τεχνικού συντονιστή που καλύπτει ο κ. Ranzato είναι κάτι καινούργιο για το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Μπορείτε να μας εξηγήσετε το προφίλ εργασίας του;

«Ο Daniele είναι ουσιαστικά ο βοηθός μου. Είναι ένα άτομο με μεγάλη εμπειρία στο χώρο του ποδοσφαίρου. Έχει δουλέψει ακόμα και σαν προπονητής. Δουλεύει πολύ κοντά στην ομάδα επί καθημερινής βάσης και είναι ο αναλυτής της τεχνικής δουλειάς που γίνεται. Επίσης θα έχουμε και έναν scouter επί μονίμου βάσεως που θα βρίσκεται στην Ευρώπη και θα μας βοηθά να παρακολουθούμε εξειδικευμένα κάποιες χώρες»

Ποια είναι η άποψη σας για το ρόστερ της ομάδας;

«Πιστεύω ότι υπάρχουν καλοί ποδοσφαιριστές στο ρόστερ. Υπάρχουν έμπειροι ποδοσφαιριστές που συνεισφέρουν στην ομάδα και υπάρχουν και κάποιοι άγνωστοι νεαροί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους και να αποδείξουν ότι μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα να πετύχει το στόχο της. Κατά τη γνώμη μου, όταν ένας ποδοσφαιριστής δουλεύει με σωστό επαγγελματικό τρόπο και αγαπά αυτό που κάνει τότε μπορεί να μαθαίνει και να αναπτύσσεται κάθε στιγμή και σε κάθε ηλικία. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση ανάπτυξης. Κάθε προπόνηση σε βελτιώνει ακόμα περισσότερο. Αν είναι χρήσιμο να ενισχυθεί το ρόστερ θα το κάνουμε τον Ιανουάριο»

Ο ΑΠΟΕΛ δεν παράγει νέους ποδοσφαιριστές που μπορούν να προσφέρουν στην πρώτη ομάδα. Θεωρείται ότι μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτό τον τομέα;

“Είναι ένα μέρος της δουλειάς μου. Να συνδέσω την πρώτη ομάδα με τους παίκτες της Ακαδημίας. Χρειάζεται να βγάλουμε παίκτες που προέρχονται από την ίδια την Ακαδημία μας. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις παίκτες που δημιουργήθηκαν μέσα από την ίδια την ομάδα. Ταυτόχρονα πρέπει να επιδείξουμε και το θάρρος και να δώσουμε την ευκαιρία, να δείξουν το ταλέντο τους. Πιστεύω ότι ο Αθλητικός Διευθυντής που είναι επικεφαλής ολόκληρου του τεχνικού επιτελείου της ομάδας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην αθλητική απόδοση αλλά να διακρίνει και την προοπτική του κάθε ποδοσφαιριστή. Ειδικά των νεαρών ποδοσφαιριστών μας. Όταν ένας παίκτης προέρχεται από την Ακαδημία, ξέρει τι σημαίνει να παίξει για τον ΑΠΟΕΛ, ξέρει ποιο είναι το ήθος των οπαδών της ομάδας, ξέρει ποια πόλη αντιπροσωπεύει. Έχω ήδη συναντηθεί με τον Τεχνικό Διευθυντή της Ακαδημίας και έχουμε συζητήσεις. Γίνεται καλή δουλειά. Πρέπει να αναπτύξουμε τον τρόπο λειτουργικής σχέσης της Ακαδημίας και της πρώτης ομάδας. Είναι δική μου ευθύνη να βοηθήσω σε αυτό τον τομέα. Το να πούμε όμως ότι ένας νεαρός ποδοσφαιριστής είναι αρκετά καλός ή αρκετά ώριμος είναι διαφορετικό από το να έχουμε αποτελέσματα στην αλλαγή φιλοσοφίας σε ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο”.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!