Ο τυπικός απολογισμός…

Με ελάχιστη διάθεση κριτικής και αυτοκριτικής πραγματοποιήθηκε σήμερα ο απολογισμός της διοίκησης Πετρίδη για την εξαμηνία που πέρασε. Ο πρόεδρος της εταιρείας προτίμησε για ευνόητους λόγους να παρουσιάσει το ποτήρι μισογεμάτο, στέλνοντας το μήνυμα ότι έγιναν τα διορθωτικά μέτρα για να σωθεί η χρονιά.

Αναλυτικά όλες οι τοποθετήσεις:

Μετά την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου Νταπλ και του τρίτου συνεχόμενου πρωταθλήματος, η ποδοσφαιρική περίοδος ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι αγωνιστικοί στόχοι της ομάδας σε τοπικό επίπεδο επιτεύχθηκαν στον απόλυτο βαθμό. Το καλοκαίρι τέθηκε ως επόμενος στόχος, η πρόκριση σε ευρωπαϊκό όμιλο. Πρώτιστα στους ομίλους του Champions League και αν αυτή δεν επιτευχθεί, τουλάχιστον στους ομίλους του Europa League. Και αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε με την παρουσία της ομάδας στους ομίλους του Europa League. Σαφώς και θα ήταν η μέγιστη επιτυχία αν είχαμε προκριθεί στους ομίλους του Champions League. Δεν παύει όμως να αποτελεί ξεχωριστή διάκριση στην ιστορία της ομάδας, το γεγονός ότι ο ΑΠΟΕΛ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε σε ευρωπαϊκό όμιλο, παρουσιάζοντας συνέπεια παρουσίας και επιτυχίας τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τον Μάιο είχε μεσολαβήσει η αντικατάσταση του προπονητή Θόρστεν Φινκ από τον Γκουστάβο Μαντούκα. Μια αλλαγή που κρίθηκε ως αναγκαία αφού δυστυχώς διαπιστώθηκε μέσα από κάποια συγκεκριμένα γεγονότα ότι ο κ. Φινκ δεν έδωσε όπως εμείς κρίναμε, αυτό που χρειαζόταν η ομάδα για να βελτιωθεί και να επιτύχει τους στόχους της.

Επιλέχθηκε ο Γκουστάβο Μαντούκα, ένα άτομο με άριστη γνώση των αποδυτηρίων, με προπονητική κατάρτιση αφού είχε ξεκινήσει τα αναγκαία σεμινάρια και με ηγετικό χαρακτήρα, να οδηγήσει την ομάδα στα τρία επόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος και κυπέλλου. Η ομάδα παρέμεινε αήττητη και κατέκτησε και τους δύο τίτλους που διεκδίκησε.

Πάμε τώρα επιμέρους στις ενέργειες που έγιναν έτσι ώστε να στελεχωθεί η ομάδα σε τέτοιο βαθμό, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει των προκλήσεων και των στόχων που είχε ενώπιον της από τον Ιούλιο και μετά:

1) Η πρώτη απόφαση της Διοίκησης ήταν να εμπιστευθεί το πόστο του Τεχνικού Διευθυντή στον Γκουστάβο Μαντούκα. Το δείγμα γραφής που έδειξε στον πάγκο της ομάδας ήταν πλήρως ικανοποιητικό και η διάθεση του να προσφέρει από μια διαφορετική θέση ταυτίστηκε με την δική μας πρόθεση. Ο Μαντούκα τύγχανε καθολικής αποδοχής ως προσωπικότητα, στοιχείο πολύ σημαντικό για αυτή την θέση. Ταυτόχρονα είχαμε προχωρήσει μετά από συνεντεύξεις με τρεις υποψήφιους προπονητές και στην πρόσληψη του Ντομίνγκος Πασιένσια. Αυτά ήταν τα δύο πρόσωπα που ανάλαβαν την ευθύνη του μετεγγραφικού σχεδιασμού της ομάδας, έχοντας συγκεκριμένο μπάτζετ για να διαχειριστούν.
2) Πρέπει να θυμίσω ότι ο προγραμματισμός της ομάδας είχε προχωρήσει τάχιστα. Αποκτήθηκαν σε σύντομο διάστημα 8 ποδοσφαιριστές. Θυμίζω επίσης ότι όλες οι προσθήκες στις οποίες αναφέρθηκα πραγματοποιήθηκαν μέχρι και τις 24 Ιουνίου, αφού στόχος ήταν, όλοι οι ποδοσφαιριστές να βρίσκονται στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος στον προπονητή, να δουλέψει μέσα από τα φιλικά και να προετοιμάσει την ομάδα για τους ευρωπαϊκούς αγώνες. Σε αυτά τα φιλικά προετοιμασίας έγινε και μια πρώτη αξιολόγηση του ρόστερ όπου διαπιστώθηκαν και κάποιες βασικές αδυναμίες. Κυρίως στην επιθετική γραμμή. Προέκυψε όμως και ο τραυματισμός του Κοδίνα που προοριζόταν από τον προπονητή ως ο βασικός τερματοφύλακας. Για αυτό και στις 9 Ιουλίου αποκτήθηκε ο Βάτερμαν.
3) Η ομάδα ξεκίνησε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Βαρτάρ Σκοπίων και εξασφάλισε την πρόκριση της στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Σαφώς και η εικόνα που είδαμε δεν μας ικανοποίησε όμως ο προπονητής μας διαβεβαίωνε ότι η βελτίωση ήταν θέμα χρόνου. Απέναντι στην Μίντιλαντ, την πρωταθλήτρια Δανίας όντως η ομάδα έδειξε σημάδια βελτίωσης πετυχαίνοντας μια εκτός έδρας νίκη. Ο επαναληπτικός ήταν ένας αγώνας ειδικών συνθηκών όμως η ομάδα κατάφερε να αντεπεξέλθει και να διασφαλίσει έτσι την πρόκριση της στα play off και ταυτόχρονα στους ομίλους του Europa League. Ως διοίκηση διαγνώσαμε το υφιστάμενο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας και το μεταφέραμε στον προπονητή, όμως η απάντηση του ήταν για μια ακόμη φορά καθησυχαστική. Το επόμενο δείγμα με την απώλεια του Super Cup από την ΑΕΛ αλλά και ο πρώτος αγώνας με την Αστάνα έφεραν δυστυχώς την επιβεβαίωση σε ότι αφορά στην επιθετική δυστοκία. Για αυτό και προχωρήσαμε στην απόκτηση ενός επιθετικού εγνωσμένης αξίας, του Φερνάντο Καβενάγκι. Δυστυχώς αυτός δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί στα play off εκεί όπου δεν καταφέραμε να προκριθούμε και χάσαμε έτσι τον υψηλότερο στόχο που είχαμε θέσει για τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις. Έναν στόχο όμως που καμιά κυπριακή ομάδα δεν μπορεί να έχει ως δεδομένο και αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε ευρωπαϊκές επιτυχίες.
4) Η απώλεια αυτή έφερε και την απόφαση μας να αποδεσμεύσουμε τον Ντομίνγκος Πασιένσια, αφού στην καταρχήν μας συμφωνία ήταν κοινό σημείο η επιτυχία της εισόδου στους ομίλους του Champions League. Δυστυχώς η μη εξασφάλιση μιας σημαντικής πρόκρισης, κάποιες μετεγγραφικές επιλογές που δεν απέδωσαν αυτά που θέλαμε αλλά και οι συνεχείς διαβεβαιώσεις για βελτίωση της ομάδας ενώ αυτό δεν συνέβαινε στον επιθυμητό βαθμό, ήταν στοιχεία που δεν μπορούσαν να παραβλεφθούν από εμάς.
5) Θέλω στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι οι αποδεσμεύσεις προπονητών δεν είναι κάτι που αυτή η διοίκηση επιθυμεί να συμβαίνει. Όμως ως πρόεδρος αυτού του Διοικητικού Συμβουλίου θεωρώ ότι όσες φορές μέσα σε αυτα τα δύο χρόνια παρουσίας μας, προχωρήσαμε σε τέτοια ενέργεια είχαμε ως μοναδικό γνώμονα το συνολικό καλό της ομάδας. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ήταν ορθότερο να δώσουμε περισσότερη πίστωση χρόνου όμως στο τέλος της ημέρας και μέσα από τα αποτελέσματα, αποδείχθηκε ότι όσες αλλαγές κάναμε, λειτούργησαν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε ο ΑΠΟΕΛ να επιτύχει τον στόχο του.
6) Μετά την αποδέσμευση του Ντομίνγκος Πασιένσια προχωρήσαμε άμεσα στην πρόσληψη του Τιμούρ Κετσπάγια. Ενός προπονητή που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ο κ. Κετσπάγια εξέφρασε την πίστη του προς τις δυνατότητες του ρόστερ και η πραγματικότητα είναι ότι ξεκίνησε την θητεία του στον πάγκο με εντυπωσιακό τρόπο. Δυστυχώς για άλλη μια φορά όμως οι τραυματισμοί σε συνδυασμό και με τις συνεχείς υποχρεώσεις σε Κύπρο και Ευρώπη δημιούργησαν αρκετά προβλήματα στην καλή αγωνιστική εικόνα που είχαμε μέχρι και την 9η αγωνιστική. Κατά το διάστημα αυτό είχαμε και την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας μας με τον Gustavo Manduca. Τους λόγους αποχώρησης του, τους γνωστοποίησε και ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε.
7) Θα συνοψίσω σε αυτό το σημείο τις εμφανίσεις μας στον όμιλο του Europa League. Είναι πραγματικότητα ότι βάλαμε τον πήχη ψηλά, στοχεύοντας σε κατάκτηση της μιας από τις δύο προνομιούχες θέσεις. Δυστυχώς όμως δεν σταθήκαμε αντάξιοι αυτού του στόχου αλλά και των προσδοκιών του κόσμου μας. Οι εμφανίσεις μας πέραν του εντός έδρας αγώνα με τον Αστέρα και της εκτός έδρας αναμέτρησης με την Σιάλκε κινήθηκαν σε μέτριο εώς χαμηλό επίπεδο απόδοσης. Θεωρούμε ότι σημαντικό ρόλο για αυτή την εικόνα έπαιξαν οι πολλοί τραυματισμοί αλλά και η απουσία ποδοσφαιριστών λόγω τιμωρίας. Γενικά ήταν μια συμμετοχή που δεν μας ικανοποίησε όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και την αξία των αντίπαλων σε ένα όμιλο που με βάση την απόδοση των ομάδων, η βαθμολογία αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
8) Πλέον έχουμε στρέψει πλήρως την προσοχή μας στις τοπικές διοργανώσεις. Ο στόχος μας ως ΑΠΟΕΛ σε πρωτάθλημα και κύπελλο είναι ασυμβίβαστος. Υπήρξαν διάφορα προβλήματα τα οποία στοίχισαν τον τελευταίο καιρό έτσι ώστε να μην βρισκόμαστε στην κορυφή της βαθμολογίας.Ορισμένα από αυτά έχουν ήδη λυθεί, κάποια άλλα βρίσκονται σε πορεία επίλυσης. Η πρόσληψη του Τόζα Σάπουριτς στην θέση του Διευθυντή Ποδοσφαίρου ήταν μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση και διακρίνουμε ότι έχει ήδη φέρει τα πρώτα αποτελέσματα.
9) Θέλω εδώ ολοκληρώνοντας με το αγωνιστικό τμήμα να αναφερθώ και στο κομμάτι της επιστημονικής υποστήριξης. Προσπαθήσαμε και προχωρήσαμε σε πολλές ενέργειες μέσα στα τελευταία δύο χρόνια για να βρούμε λύσεις στα συχνά και πολυάριθμα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπιζαμε. Είναι απόλυτα λογικό μια ομάδα που έχει ως μέσο όρο τα 50 παιχνίδια ανά σαιζόν, να έχει και περισσότερους τραυματισμούς από τις άλλες ομάδες. Όμως η συχνότητα τους ειδικά σε ότι αφορά στους μυικούς τραυματισμούς, ήταν ένα θέμα που μας απασχόλησε πολύ έντονα. Ο ΑΠΟΕΛ είναι η ομάδα που πρέπει πάντα να κάνει το βήμα παραπάνω σε όλους τους τομείς. Για αυτό και μετά από πολλές και διάφορες λύσεις που εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα αποφασίσαμε ότι η επένδυση στην εξειδικευμένη τεχνογνωσία, σε μόνιμη βάση, θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Έτσι ως διοίκηση αποφασίσαμε ότι όπως όλες οι μεγάλες ομάδες του εξωτερικού στηρίζουν την πυραμίδα του ιατρικού τους επιτελείου σε εξειδικευμένους αθλητίατρους, το ίδιο θα έπρεπε να πράξουμε και εμείς. Προχωρήσαμε στην πρόσληψη του Δρ Τζουρούδη, ενός αθλητίατρου με τεράστια εμπειρία στον χώρο. Εμπειρία κυρίως σε μεγάλες ομάδες και σε πρωταθλήματα πολύ πιο υψηλών εντάσεων από το κυπριακό. Ο Δρ Τζουρούδης έχει πάρει εντολή να διαμορφώσει ο ίδιος όπως επιθυμεί, το οργανόγραμμα του ιατρικού επιτελειού στον Αρχάγγελο και με τις γνώσεις του να προχωρήσει και σε ειδικές συνεργασίες με εξειδικευμένους επιστήμονες και ιατρικά κέντρα στο εξωτερικό. Γνωρίζουμε ότι η εξάλειψη των τραυματισμών σε μια ποδοσφαιρική ομάδα δεν είναι δυνατή. Όμως επιδιώκουμε μέσα από αυτή την λύση να τους μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό και να δώσουμε έτσι την δυνατότητα στον προπονητή να έχει διαθέσιμους όσους ποδοσφαιριστές περισσότερους γίνεται ενόψει της απαιτητικής συνέχειας.
10) Οφείλω σε αυτό το σημείο να απευθύνω τις ευχαριστίες του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά θεωρώ και ολόκληρης της οικογένειας του ΑΠΟΕΛ, προς έναν ακούραστο εργάτη, ένα στρατιώτη του ΑΠΟΕΛ. Τον γιατρό Κώστα Σχίζα. Έναν άνθρωπο που πρόσφερε αφιλοκερδώς στον ΑΠΟΕΛ για τέσσερις δεκαετίες, ως μέλος ή επικεφαλής της ιατρικής ομάδας. Παρά του ότι προτείναμε στον κύριο Σχίζα να παραμείνει στο ιατρικό επιτελείο ως Υπεύθυνος για την αντιμετώπιση προβλημάτων Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί. Απόφαση την οποία σεβόμαστε πλήρως. Είμαστε βέβαιοι ότι θα παραμείνει δίπλα στην ομάδα ως συμμέτοχος αυτής της προσπάθειας και θα συνεχίσει να προσφέρει στον ΑΠΟΕΛ από την θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. Για την προσφορά του στην ομάδα η εταιρεία θα προχωρήσει σε ειδική εκδήλωση για να τιμηθεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα που αφιέρωσε κάτι περισσότερο από την μισή του ζωή για το μεγαλείο του ΑΠΟΕΛ.

Τμήμα Ακαδημίας

‘Αμεσα συνδεδεμένη με το αγωνιστικό τμήμα είναι και η Ακαδημία ΑΠΟΕΛ. Το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι για το μέλλον της ομάδας μας. Πέρσι ολοκληρώσαμε την χρονιά πετυχαίνοντας κάτι ιδιαίτερο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να κατακτήσει τους τίτλους του Πρωταθλητή σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες. Είναι ένα επίτευγμα που αποτελεί πιστοποίηση της καλής δουλειάς που έγινε. Σαφώς και σε αυτά τα επίπεδα το αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρείται ως το πρώτο ζητούμενο. Όμως δεν το κρύβουμε ότι ως ΑΠΟΕΛ θέλουμε να δημιουργούμε και να συντηρούμε πρωταθλητές.

Φέτος με την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Παπαποστόλου από την θέση του Γενικού Διευθυντή, προχωρήσαμε στην πρόσληψη του Γιώργου Λυκούρη. Η μετάβαση ήταν ομαλή και η καλή δουλειά συνεχίζεται. Σε όλα τα κλιμάκια των Ακαδημιών μας αυτή την στιγμή αγωνίζονται πέραν των 550 παιδιών. Από την αρχή της περιόδου λειτούργησε και νέο κλιμάκιο το οποίο εδρεύει στο English School στην Λευκωσία. Η ομάδα μας Κ19 αγωνίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον θεσμό του UEFA YOUTH LEAGUE, όπου και αποκλείστηκε από την Ακαδημία Πούσκας.

Όσο αφορά στα πρωταθλήματα στην Κύπρο, το τέλος του χρόνου βρήκε τις ομάδες μας Κ21, Κ17, Κ15 και Κ13 στην πρώτη θέση της βαθμολογίας ενώ η Κ16 και Κ12, που αγωνίζονται στα προαιρετικά πρωταθλήματα μεγαλύτερων ηλικιών, βρίσκονται στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 7 παίκτες της Κ21 προπονούνται με την πρώτη ομάδα. Δηλώνω σε αυτό το σημείο απερίφραστα ότι η προώθηση ποδοσφαιριστών των Ακαδημιών στην πρώτη ομάδα αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Διοίκησης και αυτό θα εφαρμοστεί ως διαχρονική κατάθεση φιλοσοφίας προς τον κάθε προπονητή αφού αποτελεί βασικό πυλώνα και του οικονομικού πλάνου στο οποίο θα αναφερθώ στη συνέχεια.

Εταιρικά ζητήματα

1. Η εταιρεία διατηρεί μια φιλοσοφία συλλογικότητας στη λήψη των αποφάσεων μέσα από τις τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. και τη λεπτομερή συζήτηση ζητημάτων που εμπίπτουν στις επιμέρους επιτροπές του Δ.Σ. Το Δ.Σ. τηρεί λεπτομερή πρακτικά στα οποία καταγράφονται με διαφάνεια και σαφήνεια οι θέσεις όλων των μελών του Δ.Σ. και οι αποφάσεις που λαμβάνονται.
2. Ενημερώσαμε πλήρως για όλα τα οργανωτικά, οικονομικά και αγωνιστικά θέματα στην Γενική Συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου του 2015. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ιδανικό για τον ΑΠΟΕΛ κυρίως για την οικονομική παράμετρο θα ήταν να εξασφαλιστεί η πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Από την στιγμή που αυτό δεν επιτεύχθηκε ήμασταν αναγκασμένοι να αναθεωρήσουμε την στρατηγική μας. Ζητήθηκε από την Διεύθυνση της εταιρείας η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου πλάνου σε βάθος τριετίας έτσι ώστε ο ΑΠΟΕΛ μέχρι την αγωνιστική περίοδο 2017-18, εφαρμόζοντας στις πράξεις τις συγκεκριμένες ενέργειες να απεξαρτηθεί πλήρως από την ανάγκη εισροής εσόδων που προκύπτουν από την συμμετοχή του σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Το πλάνο αυτό παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας πριν από ένα μήνα.
3. Το συγκεκριμένο πλάνο προϋποθέτει:
α) Μείωση του ρόστερ της πρώτης ομάδας. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω τα εξής. Όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, οι επιτυχίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις βασίζονται σχεδόν πάντα στον υφιστάμενο κορμό της ομάδας. Οι πολλές αλλαγές στην περσινή καλοκαιρινή περίοδο φαίνεται ότι μας στοίχισαν στον συγκεκριμένο στόχο. Είναι πλέον απόφαση πολιτικής ότι το καλοκαίρι δεν θα προχωρήσουμε σε μεγάλο αριθμό προσθαφαιρέσεων στο ρόστερ. Αυτό θα βοηθήσει και στην αγωνιστική συνοχή της ομάδας αλλά και στην εφαρμογή του οικονομικού μας πλάνου.
β) Ποιοτικότερη οικονομική διαχείριση του ρόστερ έτσι ώστε την περίοδο 2016-17 να μειωθεί το κόστος κατά 10% και την περίοδο 2017-18 κατά 15%. Ήδη όπως έχετε διαπιστώσει έχουμε προχωρήσει και στην απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή κάτω των 21 ετών, του Εστρέλα αλλά κλείσαμε και την πρώτη μας μετεγγραφή για το καλοκαίρι μετά την συμφωνία για απόκτηση του Καρλίτος. Και οι δύο αυτές μετεγγραφές κινούνται μέσα στο οικονομικό μας πλάνο για την νέα χρονιά.
γ) Επενδυτική αύξηση του προϋπολογισμού της Ακαδημίας και ουσιαστική προώθηση ποδοσφαιριστών στην πρώτη ομάδα. Όπως ανέφερα και προηγουμένως ήδη 7 ποδοσφαιριστές ηλικίας από 16 έως 20 ετών προπονούνται με την πρώτη ομάδα και είναι πλέον απόφαση στρατηγικής να παίρνουν χρόνο συμμετοχής.

Θέλω εδώ να αναφερθώ σε μια πολύ σημαντική απόφαση που οδεύει προς υλοποίηση της. Την δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου Ακαδημίας με φυσικό χορτάρι. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα αρχιτεκτονικά σχέδια και αυτή την στιγμή είμαστε στο στάδιο κατακύρωσης των προσφορών. Αναφέρομαι σε στάδιο προδιαγραφών UEFA Κατηγορίας 1, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 3 φάσεις. Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει γήπεδο διαστάσεων 100m X 60m όπου θα διεξάγονται οι προπονήσεις και τα παιχνίδια των αγωνιστικών ομάδων. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο. Η δεύτερη και τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την δημιουργία κερκίδων χωρητικότητας πέραν των 1000 θέσεων που αφορά σε φιλάθλους γηπεδούχου και φιλοξενούμενης ομάδας καθώς και χώρο επισήμων. Θα περιλαμβάνει επίσης αποδυτήρια, φυσιοθεραπευτήρια, δωμάτια παγοθεραπείας, αίθουσα Doping Control και αίθουσα Διασκέψεων. Θα είναι η υλοποίηση μιας ενέργειες που αποτελεί σημαντική επένδυση για το μέλλον. Τα έξοδα χωρίς ιδιόκτητο στάδιο φθάνουν τις 60,000 ευρώ ετησίως. Με αυτή την επένδυση και με την εξεύρεση χορηγών, ο ΑΠΟΕΛ θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να αφαιρέσει και αυτά τα έξοδα από τους ισολογισμούς του.

ε) Έχουν επίσης ολοκληρωθεί τα αρχιτεκτονικά σχέδια και είναι στο τελικό τους στάδιο οι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες για την πλήρη αναδόμηση του προπονητικού κέντρου Αρχάγγελος.

Τμήμα Οικονομικών

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ανατέθηκε στην αρχή της ποδοσφαιρικής περιόδου στον Διευθυντή Ποδοσφαίρου της ομάδας ένα συγκεκριμένο μπάτζετ για τις μετεγγραφές. Στόχος ήταν η μείωση του κατά 15% σε ότι αφορά στο κόστος μισθοδοσίας των παικτών. Τα οικονομικά δεδομένα των μεταγραφών που έγιναν ήταν εντός του προκαθορισμένου στόχου. Η ανατροπή μέρους αυτής της μείωσης δημιουργήθηκε από την απόκτηση των Βάτερμαν και Καβενάγκι.

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της Εταιρείας, το ΔΣ ζήτησε την ετοιμασία μελέτης η οποία πέρα από αυτά που ανέφερα για το μακροπρόθεσμο πλάνο θα περιλάμβανε τη λεπτομερή καταγραφή από όλα τα τμήματα, όλων των εξόδων και παρουσίαση εισηγήσεων από τους υπεύθυνους που αφορούν την μείωση ή/και την καλύτερη διαχείριση των εξόδων. Έτσι από τον περασμένο Οκτώβριο έχει εφαρμοστεί και ο περιορισμός των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας και αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Ως εκ τούτου γίνονται τακτικές συναντήσεις για ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των επιτροπών προγραμματισμού και οικονομικών σχετικά με τις διάφορες ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια των πιο πάνω εισηγήσεων και αποφασίζονται οι επόμενες κινήσεις για επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων.

Πέραν των πιο πάνω, η Εταιρεία συνεχίζει να είναι απόλυτα συνεπής την απόφαση της για τακτική αποπληρωμή όλων των τρεχουσών οφειλών της που αφορούν, μισθούς και τρέχοντα έξοδα, φορολογίες και κοινωνικές ασφαλίσεις.

Σε σχέση με τη φετινή περίοδο, με την είσοδο της ομάδας στους ομίλους του Europa League και με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα η φετινή ποδοσφαιρική περίοδος αναμένεται να κλείσει με μηδενικό ταμειακό έλλειμμα.

Εμπορικό Τμήμα

Πάμε στα εμπορικά θέματα. Ξεκινώντας χρονικά με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής περιόδου το εμπορικό τμήμα είχε προχωρήσει στην δημιουργία της Επετειακής «Μπύρα Θρύλος». Αφορμή ήταν η κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου πρωταθλήματος μετά από 66 χρόνια. Η συλλεκτική προσέγγιση, είναι το σημαντικότερο στοιχείο που την έκανε ξεχωριστή και ανάρπαστη, μιας και σε δύο (2) μέρες έφυγε ένα απόθεμα της τάξης των δώδεκα χιλιάδων (12,000) μπουκαλιών.
Πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά το APOEL Summer School.
Η προώθηση των εισιτηρίων διαρκείας με την δημιουργία οπτικού υλικού και outdoor διαφημίσεων λειτούργησε θετικά έτσι ώστε ο ΑΠΟΕΛ να διαθέσει τον μεγαλύτερο αριθμό εισιτηρίων διαρκείας στην Κύπρο και στην τρέχουσα περίοδο.
Η καινοτόμος δημιουργία δυο mobile applications άνοιξε πλέον και ένα νέο χώρο προώθησης των προϊόντων του ΑΠΟΕΛ. Πλέον το APOEL Line Up διατίθεται τόσο σε IPhone όσο και σε Android ενώ το APOEL Match Game διατίθεται δωρέαν στα IPad για τους μικρούς ΑΠΟΕΛίστες.
Πραγματοποιήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά το APOEL Birthday Fan Day με απόλυτη επιτυχία.
Επιτεύχθηκε συμφωνία με την Petrolina.
Σε ότι αφορά στους χορηγούς των αγωνιστικών εμφανίσεων της ομάδας μας, επιτεύχθηκε μια επωφελής συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου σε ότι αφορούσε στους αγώνες του Europa League ενώ υπάρχει και η τρέχουσα συμφωνία με την Bet on Alfa για το πίσω μέρος της φανέλας.
Για το θέμα του κύριου χορηγού στις τοπικές διοργανώσεις έχω ήδη αναφερθεί δημόσια όμως θα επαναλάβω τα εξής. Δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια το οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου δεν ευνοεί την εξεύρεση χορηγών στο μέγεθος που αρμόζει σε ομάδες όπως ο ΑΠΟΕΛ. Φέτος με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ΜΤΝ μετά από 8 χρόνια, έγιναν αρκετές συναντήσεις με εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν για να πάρουν το κύριο χορηγικό πακέτο. Όμως καμία πρόταση δεν ήταν στο ύψος της προσφοράς που θέσαμε ως κατώτερο όριο. Κοιτάζοντας την πραγματικότητα και των άλλων ομάδων διαπιστώνεται το εξής φαινόμενο. 13 από τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος να έχουν τον ίδιο χορηγό. Κάτι που υποδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος. Ακόμα και η διοργάνωση του πρωταθλήματος που μέχρι και πριν από δύο χρόνια ήταν χορηγημένη δεν είχε εξεύρει χορηγό και τελικά η κατάληξη είναι χορηγός να είναι ο ίδιος όπως και στις 13 από τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος. Θέλω να επαναλάβω ότι προτάσεις για κύρια χορηγία της φανέλας, υπήρξαν. Όμως δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε συμφωνία με ένα ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που αξίζει η κύρια χορηγία σε μια ομάδα του μεγέθους του ΑΠΟΕΛ.
Ο ΑΠΟΕΛ έχει αποφασίσει μετά από τα δεδομένα που σας ανέφερα, να παραχωρήσει τον κύριο χώρο προβολής στην αγωνιστική εμφάνιση της ομάδας, σε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Θα δοθούν οι σχετικές πληροφορίες σε διάσκεψη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και από τον αγώνα της Κυριακής με τον Εθνικό Άχνας θα προβάλλεται στην αγωνιστική μας εμφάνιση. Αυτό είναι μια πρακτική που έχει εφαρμοστεί και από άλλες μεγάλες ομάδες στο εξωτερικό οι οποίες σεβόμενες την ελάχιστη αξία προβολής του ονόματος της ομάδας, προχωρούν σε τέτοιας μορφής ενέργειες. Είναι μια απόφαση κοινωνικής ευθύνης που οφείλει να πάρει η εταιρεία εξυπηρετώντας με προβολή έναν ιερό σκοπό, μέχρι να βρεθεί οικονομικός χορηγός.

 

Operations – Ticketing 2015

Στο επιχειρησιακό τμήμα και στο τμήμα εισιτηρίων σημειώθηκαν αρκετές νέες και σημαντικές ενέργειες

Σε ότι αφορά στα Εισιτήρια Διαρκείας:
o Η διατήρηση των τιμών εισιτηρίων διαρκείας στις ίδιες τιμές με την προηγούμενη χρονιά διατήρησε τον αριθμό διάθεσης τους στα ίδια επίπεδα με πέρσι αγγίζοντας τις 8,000.Για πρώτη φορά στο πακέτο των αγώνων συμπεριλήφθησαν δύο εντός έδρας ευρωπαϊκοί αγώνες.
o 450 οικογένειες επωφελήθηκαν με ειδικές εκπτώσεις αφού για πρώτη φορά προσφέρθηκε η επιλογή των οικογενειακών πακέτων
Σε ότι αφορά στην κάρτα Loyalty:
o Από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου προχωρήσαμε σε πολλαπλές ενέργειες για την επιβράβευση με βαθμούς θέτοντας ως προτεραιότητα ανταπόδοσης την παρουσία στο γήπεδο.
o Πλήρης εφαρμογή της Loyalty Card μετά τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης αφού πλέον η κατοχή της είναι υποχρεωτική για αγορά εισιτηρίων αγώνων του ΑΠΟΕΛ.
o Ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ στήριξε αυτή την απόφαση αφού 7914 Loyalty Cards εκδόθηκαν από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου.
Έχουμε πλέον πάνω από 16,000 εγγεγραμμένους οπαδούς.
Ακόμα και σήμερα 3 μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής κατοχής Loyalty, ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ συνεχίζει να ζητά την έκδοση καρτών. Είναι ένα πρωτοποριακό μέτρο για την Κύπρο το οποίο θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Γίνεται συνεχής προσπάθεια για την βελτιστοποίηση των διαδικασιών και της μείωσης του απαραίτητου χρόνου για την έκδοση Loyalty Cards και εισιτηρίων.
Έχουν δημιουργηθεί και εφαρμοστεί οι διαδικασίες για την αγορά online voucher για εκτός έδρας αγώνα και παραλαβή του εισιτηρίου στο γήπεδο και επίσης της μεταφοράς εισιτηρίου διαρκείας για ένα αγώνα σε άλλο άτομο.
Λόγω του αυξημένου όγκου εργασίας το τμήμα προσέλαβε ακόμα ένα άτομο ως μόνιμο προσωπικό και καλεί έκτακτο προσωπικό όταν χρειάζεται.

 

Τμήμα επικοινωνίας

Η επικοινωνιακή πολιτική του ΑΠΟΕΛ στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Την εγκυρότητα και την αμεσότητα. Η σύγχρονη εποχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης επιβάλλει αυτό να συμβαίνει κυρίως μέσα από τα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ομάδας. Είμαστε περηφάνοι για το γεγονός ότι ο ΑΠΟΕΛ έχει φθάσει κατά το τελευταίο εξάμηνο στην κορυφή όχι μόνο των ποδοσφαιρικών αλλά όλων των εταιρικών profile στην Κύπρο. Όλοι οι επίσημοι λογαριασμοί του ΑΠΟΕΛ έχουν αγκαλιαστεί από τον κόσμο αλλά και τους δημοσιογράφους. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι η ψηφιακή απήχηση μας σε Facebook, Twitter και Instagram αναπτύσσεται ραγδαία αφού πλέον έχουμε πρόσβαση σε περισσότερους από 150,000 ενεργούς λογαριασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί και η επιλογή του ΑΠΟΕΛ για να φιλοξενήσει το τρόπαιο του Europa League στην Κύπρο. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν άφησαν πλήρως ικανοποιημένη την UEFA που πρόβαλε το γεγονός και στα δικά της επίσημα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

 

Φίλες και φίλοι,

Κάπου εδώ ολοκληρώνω τον 6μηνο απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο Ιουλίου 2015-Ιανουαρίου 2016 παραμένοντας συνεπής σε αυτό που υποσχέθηκα ως πρόεδρος της εταιρείας με την ανάληψη των καθηκόντων μου. Η διαφάνεια των ενεργειών μας θα συνεχίσει να κατατίθεται δημόσια όσο καιρό θα είμαστε υπεύθυνοι για την διαχείρηση του ποδοσφαιρικού ΑΠΟΕΛ. Θέλω σε αυτό το σημείο να διαβεβαιώσω τους μετόχους της εταιρείας αλλά κυρίως τον κάθε ένα ΑΠΟΕΛίστα ότι αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα σταματήσει να εργάζεται για 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την βδομάδα με απόλυτη προτεραιότητα την επίτευξη των στόχων της μεγαλύτερης ομάδας στην Κύπρο. Να είσαστε σίγουροι ότι ο ΑΠΟΕΛ δεν θα σταματήσει να μεγαλουργεί και η ομάδα να είναι συνεπής απέναντι στην ιστορία και τις προσδοκίες των φιλάθλων της.

Το τελευταίο μου μήνυμα είναι προς τον κόσμο της ομάδας. Προς όλους τους ΑΠΟΕΛίστες. Βλέπετε αυτή την στιγμή ότι η ομάδα βρίσκεται σε μια σταθερή ανοδική πορεία. Είμαστε μέσα και στους δύο μας στόχους. Η κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου Double είναι μια επιτυχία που δεν έχει ξαναζήσει κανένας ΑΠΟΕΛίστας. Θεωρώ ότι είναι η ώρα που όλοι πρέπει να γίνουμε μια γροθιά και να δείξουμε τόσο μέσα στον αγωνιστικό χώρο όσο και στις κερκίδες ότι μόνο εμείς μπορούμε να πετύχουμε τέτοιους υψηλούς στόχους. Ο ΑΠΟΕΛ είναι μόνος του απέναντι σε όλους τους άλλους αντιπάλους. Παραμένει πρωτοπόρος γιατί έχει τον κόσμο για να τον στηρίξει. Τους περιμένω όλους στο γήπεδο. Να αποδείξει και ο κόσμος πόσο πολύ θέλει να κατακτηθεί αυτό το πρωτάθλημα. Να κατακτηθεί αυτό το Double. Όποιος είναι ΑΠΟΕΛίστας από εδώ και στο εξής, η θέση του πρέπει να είναι στο γήπεδο. Δίπλα στην ομάδα και όχι στον καναπέ και στις καφετέριες. Αν το θέλουμε πρέπει να το αποδείξουμε όλοι μαζί στην πράξη.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!