Το σκηνικό και τα δεδομένα

Όλα συνηγορούν ότι δύσκολα θα επαναρχίσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις και αυτό δημιουργεί εντάσεις και προστριβές. Η ΚΟΠ και γενικότερα οι υποδομές στην Κύπρο δεν μπορούν να εγγυηθούν την τήρηση διαδικασιών ή και χρονοδιαγραμμάτων και η κάθε πλευρά προσπαθεί να διασφαλίσει τα οικονομικά της συμφέροντα.

Ο Πετεβίνος ανέλυσε σήμερα το σκηνικό και τα δεδομένα…

«Η θέση του ΑΠΟΕΛ έχει αποτυπωθεί αρκετές φορές και να την επαναλάβω. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί δεν είναι ξεκάθαρη. Είναι μια ορθολογική αποτύπωση της πραγματικότητας. Αυτό που είπε επί κόρον ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ είναι ότι πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα χρονοδιαγράμματα για την διεκπεραίωση του πρωταθλήματος και αν δεν είναι δυνατόν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να σχεδιάσουμε την επόμενη χρονιά. Η προσέγγιση έχει να κάνει με την πραγματικότητα και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Δυστυχώς ή ευτυχώς αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει τα πάντα. Το ποδόσφαιρο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα γιατί δεν μπορούμε τώρα να αντιληφθούμε ποια θα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε με τη νέα χρονιά ή και τις επόμενες χρονιές. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό αν καταφέρουμε να διεκπεραιωθεί το πρωτάθλημα για να μπούμε σε μια κανονικότητα. Δεν εξαρτάται από εμάς. Η διαδικασία αποτυπώνεται και στις ενέργειες κάθε χώρας ξεχωριστά και με βάση τι λέει και η UΕFA».

Κάποιες χώρες που θρήνησαν χιλιάδες θύματα είναι έτοιμες να αρχίσουν, υπάρχει αυτή η θέληση. Σε εμάς όντως υπάρχει αυτή η θέληση; «Χθες ανακοινώσε η ομοσπονδία του Γιβραλτάρ ότι λόγω των χρονοδιαγραμμάτων δεν θα μπορέσει να διεκπεραιώσει το πρωτάθλημα. Η ομοσπονδία αυτή έχει ομάδες που συμμετέχουν στον προ- προκριματικό γύρο ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Είναι δύο εβδομάδες πιο μπροστά από εμάς σε ότι αφορά την συμμετοχή τους στην Ευρώπη. Η επόμενη ομάδα ομοσπονδιών που θα πρέπει να δώσει απάντηση είναι οι ομάδες από την 15η θέση και κάτω. Οι χώρες αυτές έχουν εκπροσώπους που θα παίξουν στον α΄ προκριματικό. Υπάρχει ακόμα μια αναφορά σε ημερομηνία από την τελευταία εγκύκλιο που αναφέρει ότι μέχρι τις 25 Μάιου θα πρέπει να απαντήσουν αν δεν γίνει το πρωτάθλημα για πιο λόγο θα ακυρωθεί και να το αιτιολογήσουν ή αν θα γίνει το πρωτάθλημα με πιο τρόπο θα γίνει και επίσης να αιτιολογηθεί η απόφαση. Όποια απόφαση παρθεί θα πρέπει να αιτιολογηθεί, να αποσταλεί και να εγκριθεί. Εμείς βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πιο πίσω από το Γιβραλτάρ και άλλες χώρες και έχουμε αυτή την στιγμή τα χρονοδιαγράμματα της UEFA ενώπιων μας. Με βάση τα μαθηματικά είμαστε σε στενά περιθώρια. Ακούγοντας χθες τον κ. Νικ Νικολάου που είναι ο εκπρόσωπος της Ομόνοιας στην ΚΟΠ και κατέχει μια ψηλή θέση και γνωρίζει τα πάντα και είπε ότι πρέπει να ρωτήσουμε τους αρμόδιους να μας διευκρινίσουν κάποια πράγματα. Αυτές τις διευκρινήσεις τις περιμένουμε για να αποτυπωθεί το χρονοδιάγραμμα σε πραγματικές ημερομηνίες και να δούμε αν θα μπορέσουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να παίξουμε ποδόσφαιρο».

Για την νέα τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας: «Υπήρξε μια επιστολή της Ανόρθωσης προς το Υπουργικό συμβούλιο και τίθεται ερώτημα γιατί από τις 4 Μαΐου δεν συμπεριλαμβάνονται τα ομαδικά αθλήματα στο θέμα προπονήσεων για να κερδίσουμε δύο εβδομάδες. Από την απάντηση του Υπουργού κατάλαβα ότι δεν αλλάζει κάτι. Η απάντηση του Υπουργού έχει να κάνει με μια επανάληψη ότι στις 18 Μαΐου θα αρχίσουν οι προπονήσεις ομάδων να προπονούνται σε γκρουπ χωρίς χρήση αποδυτηρίων και κλειστών χώρων. Αν αυτά αποκτήσουν επίσημη υπόσταση. Αυτό θα είναι και το περιεχόμενο της Γ.Σ. που προανήγγειλε ο κ. Νικολάου».

Για τον χρόνο προετοιμασίας των ομάδων: «Θα πρέπει να αποφασιστεί από την ΚΟΠ αν ο χρόνος προετοιμασίας των ομάδων είναι ικανός. Όπως αντιλαμβάνομαι εγώ την κατάσταση σαν άνθρωπος του ποδοσφαίρου, δεν είναι το πρόβλημα του αριθμού των κρουσμάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αν μείνουμε σε αυτούς τους αριθμούς τότε μόνο που μένει είναι τα χρονοδιαγράμματα. Αυτά θα πρέπει να εξαντληθούν γιατί η UEFA δεν θα εγκρίνει οτιδήποτε»

Ο λόγος διακοπής θα είναι τα χρονοδιαγράμματα δηλαδή; «Αυτό αντιλαμβάνομαι εγώ. Η εγκύκλιος της UEFA αναφέρει ότι ένα πρωτάθλημα μπορεί να διακοπεί από την στιγμή που υπάρχει απόφαση από την κυβέρνηση ή αν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα χρονοδιαγράμματα ή αν υπάρχει πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης. Αξιολόγησε κάποια κριτήρια η UEFA για να τα θέσει αυτά και μια ομοσπονδία πρέπει να τα αιτιολογήσει».

Για τις άλλες χώρες και τα χρονοδιαγράμματα: «Τα καλύτερα παραδείγματα είναι το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Τα παραδείγματα είναι η Αγγλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία. Αυτές οι χώρες δεν έχουν τα ίδια χρονοδιαγράμματα και το δεύτερο έχουν για την ώρα την πρόθεση και μόνο. Θεωρώ ότι κριτήριο αυτή την στιγμή για Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία θα αποτελέσει η Γερμανία. Εκεί βρίσκονται σε πέμπτη εβδομάδα προετοιμασίας. Μετατοπίστηκε η ημερομηνία από τις 4 Μαΐου, στις 9 Μαΐου και τώρα 15 Μαΐου. Κομβικό σημείο θα είναι η απόφαση της κυβέρνησης. Όλοι όσοι εκφράζουν επιχειρήματα που δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα με παραδείγματα που δεν στέκουν καλό είναι να περιμένουν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να είσαι σωστός στην επιχειρηματολογία. Όταν αρχίσει το πρωτάθλημα στην Γερμανία και δεν έχει κανένα ν πρόβλημα θα είναι το καλύτερο παράδειγμα».

Γενικότερα για την χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Τι λέχθηκε εκεί; «Υπάρχουν οι δύο θέσεις της Ομόνοιας στις οποίες θα αναφερθώ. Η μία είναι οι ξένοι διαιτητές. Από την μεριά μας δεν υπάρχει πρόβλημα, φτάνει να είναι δυνατόν να γίνει αυτό. Χρονολογικά θα υπάρχει από τις 16 Ιουνίου διακίνηση και μπορεί να συμβεί. Αν πούμε ότι 16 Ιουνίου μπορούν να έρχονται ξένοι τότε αν μπορεί να γίνει στην πράξη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στο δεύτερο που ανέφερε για να αρχίσει το πρωτάθλημα και αν διακοπεί στην πορεία να επιστρέψουμε πίσω στην βαθμολογία την τωρινή, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, τότε γιατί να αρχίσουμε».

Για τις επαφές με τους ποδοσφαιριστές για το θέμα των μισθών: «Το ΑΠΟΕΛ κατέθεσε εισήγηση του αρχηγούς, οι ποδοσφαιριστές μίλησαν μεταξύ τους, χθες μας μεταφέρθηκε η γραπτή πρόταση τους και ο πρόεδρος θα την πάρει στο δ.σ. και να συζητηθεί. Αυτή την στιγμή δεν μπορώ να πω αν είμαστε κοντά η μακριά από συμφωνία»

Έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα; «Αναμένω ότι θα καταλήξουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

Για το θέμα των συμβολαίων: «Η πρόταση έγινε στο ενδεχόμενο να παίξουμε ποδόσφαιρο. Στο ενδεχόμενο διακοπής δεν μπορεί να είναι μια συλλογική προσέγγιση λόγω ιδιαιτεροτήτων. Υπάρχουν παίκτες που τελειώνουν τα συμβόλαια τους, παίκτες δανεικοί, παίκτες με ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο, με ακόμα δύο χρόνια ή και περισσότερα. Είναι διαφορετικές περιπτώσεις».

Για το θέμα με τον Μπανιόρο: «Συμπληρώσαμε 11άδα. Ξέρε πολύ καλά ότι αυτή η μεταγραφολογία αρχίζει πιο αργά συνήθως αλλά τώρα λόγω του ότι βγαίνουν δημοσιεύματα και κάποιων δηλώσεων άρχισε πιο νωρίς. Ο μάνατζερ του είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι δανεικός ή προς πώληση και ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες Βραζιλία και Πορτογαλία».

Προτάθηκε στο ΑΠΟΕΛ; «Έχουν προταθεί δεκάδες ποδοσφαιριστές. Λόγω της κατάστασης που όλα είναι σε στασιμότητα πέραν από την δυνατότητα να δέχονται προτάσεις οι ομάδες και να τους αναλύουν, ο όγκος μεγάλωσε σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Πριν κλείσουμε τον Απρίλιο έχουν συνδεθεί 11 ονόματα με το ΑΠΟΕΛ, Αυτό έχει μεγάλη δόση υπερβολής και αντιλαμβάνεστε τι θα ακολουθήσει. Δεν μου αρέσει να εκτίθεμαι και το είπα και χθες ότι σε ότι αφορά το θέμα προγραμματισμού, το τμήμα σκάουτινγκ αναλύει πολλούς ποδοσφαιριστές. Κάποιοι ενδιαφέρουν το ΑΠΟΕΛ αλλά η διαφορά από το να είναι ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ και τη νέα χρονιά είναι μεγάλη».

Για το θέμα Ζαχίντ: «Σαφώς θα επιστρέψει. Ο Ζαχίντ είναι ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ. Η συμφωνία με τον Παναθηναϊκό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να πληρώσουν ένα ποσό για να τον κρατήσουν. Για το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, δεν θα μιλήσω αποκλειστικά για τον Ζαχίντ και για την προσέγγιση γιατί αγορά όλους τους ποδοσφαιριστές που έχουν συμβόλαια και το τι θα γίνει. Μπορεί κάποιος να αποτυπώσει ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά;. Ποια ομάδα μπορεί να εκτιμήσει αυτή την στιγμή χωρίς φιλάθλους πόση ζημιά θα έχει. Είπα ότι θα χάναμε ενάμιση εκατομμύριο από τις χορηγίες και λέω τώρα ότι θα χάσουμε άλλα τόσα από τα εισιτήρια διαρκείας. Σε μια κουβέντα 20 δευτερολέπτων φτάσαμε στα 3 εκατομμύρια».

Μιλήσατε καθόλου για την προετοιμασία, για τη νέα σεζόν και άλλα. Θα μείνει στην Κύπρο η ομάδα; «Με τα υφιστάμενα δεδομένα μένουμε Κύπρο και βλέπουμε. Δεν ξέρω αν πρόλαβε μια ομάδα να κλείσει προετοιμασία στο εξωτερικό. Εδώ δεν ξέρουμε πότε θα παίξουμε τα ευρωπαϊκά ματς».

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!