Ακαδημία ΑΠΟΕΛ

Στείλτε στο [email protected] τις απόψεις σας για τα όσα καλά ή στραβά συμβαίνουν στο ΑΠΟΕΛ και θα θέλατε να δημοσιευθούν στο apoel.net. To κείμενο πρέπει να είναι σε ελληνικούς χαρακτήρες και να μην περιέχει ύβρεις.

Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των ακαδημιών του ΑΠΟΕΛ. Βλέπουμε αρκετά δημοσιεύματα τον τελευταίο καιρό για την παντοκρατορία του ΑΠΟΕΛ στις ακαδημίες. Οι νεαροί μας ποδοσφαιριστές είναι παγκυπριονίκες στους u21, u17,u15,u13 και η διοίκηση δεν χάνει την ευκαιρία να το προβάλει συνεχώς. Επίσης όλοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η ακαδημία έχει προβεί σε ‘παιδομάζωμα ‘ προσελκύοντας στις τάξεις της υποσχόμενους ποδοσφαιριστές ανά το παγκύπριο. Δεν αμφιβάλλουμε ότι η σωστή δουλειά και το υψηλό επίπεδο των ποδοσφαιριστών έχουν φέρει τα ακόλουθα αποτελέσματα αλλά είναι αυτό το μοντέλο που  πραγματικά χρειάζετε η ομάδα μας;

Ο πρωταρχικός στόχος των ακαδημιών είναι η στελέχωση της πρώτης ομάδας με νεαρούς ποδοσφαιριστές που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες και τους στόχους της. Το ΑΠΟΕΛ είναι καταδικασμένο να κάνει πρωταθλητισμό σε κάθε χρονιά και το ’κόστος’ του να χρησιμοποιούνται νεαροί ποδοσφαιριστές των ακαδημιών είναι φαίνεται αρκετά μεγάλο. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι ποδοσφαιριστές έχουν προωθηθεί στην πρώτη ομάδα και εάν αυτό έχει γίνει η συμμετοχή τους είναι ελάχιστη η μηδαμινή.

Η συγκέντρωση πρωτοκλασάτων νεαρών στις τάξεις των ακαδημιών έχει φέρει μεν την επικράτηση του ΑΠΟΕΛ σε όλες τις αγωνιστικές ηλικίες αλλά παράλληλα έχει μειώσει και την ανταγωνιστικότητα απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες. Εάν αυτό συνέβαινε με την πρώτη ομάδα θα ήταν ίσως ευχής έργο αλλά όταν αφορά νεαρούς ποδοσφαιριστές όπου ο ανταγωνισμός  στο γήπεδο αποτελεί πεδίο μάθησης και εμπειριών η έλλειψη ανταγωνισμού ίσως λειτουργεί αρνητικά. Σε τελική ανάλυση κανένας στο ποδόσφαιρο δεν  θυμάται τους πρωταθλητές των μικρών ηλικιών.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης η λύση εξεύρεσης ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες είναι ίσως ιδανική και φαινομενικά ανέξοδη αλλά προϋποθέτει και τη σωστή στελέχωση των ακαδημιών με προσωπικό. Το εν λόγω προσωπικό αποτελείται από προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγους κλπ, και σίγουρα μια σωστά διαρθρωμένη ακαδημία θα έρχεται και με το ανάλογο κόστος, σε συνδυασμό πάντοτε με την συνεισφορά της στη στελέχωση της πρώτης ομάδας.

Η βασική αξιολόγηση μιας ακαδημίας αφορά το ποσοστό  συμμετοχής των προερχόμενων από αυτή ποδοσφαιριστών σε μια πετυχημένη χρονιά της πρώτης ομάδας . Ομάδες  όπως η Μπαρτσελόνα απόκτησαν φήμη για τις ακαδημίες τους γιατί από αυτές αποτελείται ο βασικός κορμός της ομάδας τους κυριαρχώντας τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο χάρτη. Άλλες πάλι όπως η Ρεάλ Μαδρίτης προβαίνουν στην αγορά ταλαντούχων 17χρονων και 18χρονων προσαρτώντας τους  στα μικρότερα κλιμάκια τους για μελλοντική χρήση.

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά ταλέντα στις ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ και ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά. Αυτό που χρειάζεται είναι να δοθούν πραγματικές  ευκαιρίες σε αυτά τα παιδιά ασχέτως του βραχυχρόνιου κόστους  με γνώμονα πάντα τα μελλοντικά οφέλη.

Φιλικά

Α Χρίστου

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!