Ο απολογισμός της διοίκησης

Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της εταιρείας ΑΠΟΕΛ στην οποία η διοίκηση Πετρίδη ενημέρωσε για τα οικονομικά και όχι μόνο πεπραγμένα της χρονιάς που έληξε το 2014. Η συμμετοχή στους ομίλους του champions league αποτέλεσε το οικονομικό σωσίβιο που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει κέρδος της τάξης των 2,548,828 ευρώ. Για την ίδια περίοδο τα έσοδα ήταν 19,010,174 ενώ τα έξοδα ανήλθαν στα 14,721,684 ευρώ, ποσά που επιβεβαιώνουν το τεράστιο άνοιγμα που υπάρχει και το οποίο προϋποθέτει πρόκριση σε ομίλους προκειμένου να μην υπάρξει οικονομικό αδιέξοδο.

Ο απολογισμός του Πρόδρομου Πετρίδη:

Φίλοι μέτοχοι της εταιρείας,

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σαςαλλά και για την στήριξη σας προς τον ΑΠΟΕΛ. Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ έχουμε επενδύσει στην ιδέα που λέγεται ΑΠΟΕΛ. Όχι για το  οικονομικό όφελος αλλά για τις αξίες και το όραμα του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού οργανισμού της χώρας.

Δεν θέλω να μακρηγορήσω. Σήμερα θα επικεντρωθώ στο καθαρά εταιρικό σκέλος δίνοντας την  ευκαιρία σε σας να εκφράσετε τυχόν σκέψεις ή προβληματισμούς σας. Απλά υπενθυμίζω ότι ως διοικητικό συμβούλιο είχαμε ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια δημόσια για ότι εργασία επιτελέσαμε και στον απολογισμό μας τον περασμένο Ιανουάριο.

Θα ήθελα να ξεκινήσω από τα βασικά. Όπως ήδη γνωρίζετε μέσα και από επίσημη ανακοίνωση μας, έχουμε προχωρήσει στην ετοιμασία και παράδοση σ’ εσάς, του πιστοποιητικού μετόχων με το οποίο βεβαιώνεται η ιδιότητα σας ως μέτοχοι της εταιρείας. Δεν είναι μυστικό οτι για αρκετά χρόνια η σχέση αυτή βασιζόταν απλά στο φιλότιμο του αγνού ΑΠΟΕΛΙΣΤΑ ο οποίος είχε συνεισφέρει λίγα ή πολλά χρήματα χωρίς καν να διαθέτει μια απόδειξη της συνεισφοράς του. Μετά από πολύ κόπο και χρόνο καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το μητρώο μετόχων και να επικαιροποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα στοιχεία σας. Αυτή η εργασία πλέον θα είναι συνέχεια σε εξέλιξη, προκειμένου η επικοινωνία μαζί σας να είναι συνεχής και απρόσκοπτη.

Η εταιρεία δεν είναι απλά ένα όχημα διαχείρισης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα.

1.    Να καταστήσουμε τον ΑΠΟΕΛ κυρίαρχο αγωνιστικά εδραιώνοντας το όνομα του στην Ευρώπη

2.    Να ενισχύσουμε τη σχέση μας με μετόχους, οπαδούς και χορηγούς

3.    Να αφήσουμε πίσω μας εγκαταστάσεις και ειδικότερα προπονητικό κέντρο και ιδιόκτητο γήπεδο

4.    Να βάλουμε τον ΑΠΟΕΛ σε υγιείς οικονομικές βάσεις υλοποιώντας όλα τα πιο πάνω και νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά μας

Τίποτα από τα πιο πάνω δεν γίνεται σε μια μέρα. Όμως θέλω να στείλω με σαφήνεια το μήνυμα οτι όλα τα πιο πάνω έχουν ήδη τροχιοδρομηθεί. Η πορεία της ομάδας και η στήριξη όλων των μελών που αποτελούν τον  ΑΠΟΕΛ, είναι οι μοναδικές προυποθέσεις για την υλοποίηση τους.

Μετά από το περσινό νταμπλ και την είσοδο μας στους Ομίλους του CLείμαστε και φέτος μέσα σε όλους τους στόχους μας. Είμαστε στην πρώτη θέση στο πρωτάθλημα και στον Τελικό Κυπέλου. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που η ομάδα καταφέρνει να διεκδικεί όλους τους εγχώριους στόχους παρά τη συμμετοχή της σε ομίλους ευρωπαικής διοργάνωσης. Και αυτό σε μια χρονιά πολύ μεγάλου ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα.

Θέλω εδώ να υπενθυμίσω ότι πέρα από την ολοκλήρωση του μητρώου μετόχων, έχουμε ολοκληρώσει τη σύμβαση τηλεοπτικών δικαιωμάτων με τη CYTAVISIONμέχρι το 2017 αποκαθιστώντας επιτέλους την τηλεοπτική αξία του ΑΠΟΕΛ στην σωστή βάση. Εισπράξαμε το σύνολο των οφειλομένων από την LTVμέσα από επιδέξιους χειρισμούς και προσελκύσαμε νέους αξιόλογους χορηγούς όπως η WINMASTERS. Πέρα από τον τηλεοπτικό μας συνεργάτη ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς μας και ειδικά την MTN και τη LOGICOM για τη στήριξη τους στην προσπάθεια μας.

Οι οπαδοί μας είναι η μεγάλη μας δύναμη μαζί με σας και με τους χορηγούς. Όλοι γνωρίζουμε οτι τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας πορεύεται εντός μια πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που επηρεάζει τις οικονομικές δυνατότητες όλων. Υποκλινόμαστε στην υπέρβαση χιλιάδων ΑΠΟΕΛΙΣΤΩΝ που δίδουν από το υστέρημα τους για να υποστηρίξουν την ομάδα. Υπήρξε κριτική για κάποιες αποφάσεις της Διοίκησης σε σχέση με την τιμολόγηση των πακέτων του ChampionsLeague. Η κριτική αυτή είναι καλοδεχούμενη και έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη. Δεν αμφισβητούμε οτι ίσως για κάποιους το κόστος να ήταν ανυπέρβλητο. Όμως οφείλουμε να σημειώσουμε οτι τα έσοδα της εταιρείας από εισιτήρια από την πορεία μας στο ChampionsLeague ήταν κατά πολύ αυξημένα και μπορέσατε να τo διαπιστώσετε με πραγματικούς αριθμούς στον απολογισμό Ιανουαρίου.

Η εταιρεία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κοινωνικά αδιάφορη. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε το πρόγραμμα Loyalty. Ένα σχέδιο ανταπόδοσης μέσα από το οποίο θα μπορούμε να προσφέρουμε επιβράβευση, ωφελήματα και εκπτώσεις στους πιστούς μας οπαδούς. Το Loyaltyείναι ένα έργο που συνέχεια θα εξελίσσεται αν και ήδη κρίνεται ως επιτυχημένο.

Τα φαινόμενα βίας μας έχουν προβληματίσει και επιβαρύνει πολύ. Δεν είναι μόνο το τεράστιο οικονομικό κόστος. Κυρίως το πρόβλημα μας είναι η διασύνδεση του ΑΠΟΕΛ με αρνητικές και καταδικαστέες ενέργειες και η τρομοκρατία που ασκείται σε υγιείς φιλάθλους κρατώντας τους μακριά από το γήπεδο. OΑΠΟΕΛ έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να δείξει την βούληση του για πάταξη της βίας. Το ΑΠΟΕΛ έχει προτεραιότητες και η Διοίκηση του επέδειξε βούληση παρά το κόστος και τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια μερίδας οπαδών μας. Οι λοιποί εμπλεκόμενοι στο χώρο του ποδοσφαίρου αλλά και η Πολιτεία πότε θα επιδείξουν ανάλογη βούληση;

Θέλω να αναφερθώ ειδικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τα οποία και ενσυνείδητα διακόψαμε επικοινωνία. Αλήθεια, πού ήταν οι συγκεκριμένοι λειτουργοί  των ΜΜΕ που ωρύονταν για την δήθεν εύνοια της διαιτησίας προς τον ΑΠΟΕΛ όταν η ομάδα μας έχανε σωρεία βαθμών που θα της είχαν δώσει το πρωτάθλημα από τα Χριστούγεννα λόγω διαιτητικών λαθών; Εμείς θα πορευτούμε με υπευθυνότητα, περηφάνεια και συνέπεια και αφήνουμε στους καλοθελητές τη μιζέρια και την επιλεκτική κριτική.

Παρά τις επανειλημμένες προκρίσεις της σε Ομίλους ευρωπαικών διοργανώσεων, η εταιρεία δεν κατόρθωσε να αποκτήσει σοβαρά περιουσιακά στοιχεία. Για το λόγο αυτό έχουμε επικεντρωθεί στο ζήτημα αυτό εξετάζοντας μέσα από τεχνοκρατική τεκμηρίωση δύο άξονες:

1.    Την βελτίωση των προπονητικών μας εγκαταστάσεων

2.    Την πιθανότητα ανέγερσης ιδιόκτητου ποδοσφαιρικού γηπέδου

Για το πρώτο ζήτημα έχει ήδη ολοκληρωθεί εσωτερική μελέτη και αρχιτεκτονικός σχεδιασμός από την ίδια την εταιρεία. Η μελέτη αυτή αφορά βελτίωση των εγκαταστάσεων του Αρχαγγέλου μέσα από καινοτόμες και οικονομικά προσιτές κατασκευαστικές λύσεις.

Για το ζήτημα του ιδιόκτητου γηπέδου έχει ολοκληρωθεί αναλυτική και λεπτομερής μελέτη από τον συμβουλευτικό οίκο KPMG. Η μελέτη αφορά γήπεδο κατηγορίας 4, χωρητικότητας 15.000 θέσεων με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Και για τα δύο ζητήματα θα γίνει ξεχωριστή διάσκεψη τύπου μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών μας υποχρεώσεων στην οποία και θα παρουσιάσουμε τις προοπτικές και επιλογές που διανοίγονται. Στο στάδιο αυτό θα ήθελα απλά να αναφέρω οτι και στο ζήτημα αυτό θα επιδιώξουμε λύσεις συνετές, εφικτές και με μακροχρόνια προοπτική.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και στην οικονομική και οργανωτική πτυχή της εταιρείας.

 

Οργάνωση και λειτουργία εταιρείας

Σε ότι αφορά στην οργάνωση και λειτουργία της εταιρείας, θεωρώ ότι είναι πασιφανές πως το οργανόγραμμα έχει στελεχωθεί με τέτοιο τρόπο σε ποσότητα αλλά και ποιότητα, έτσι ώστε όλοι οι μέτοχοι να νιώθουν βέβαιοι για μια εταιρεία με πλήρη επαγγελματική δομή.

Υπήρξε άμεσα αντικατάσταση του Γενικού Διευθυντή με την πρόσληψη του Ευθύμιου Αγαθοκλέους στην θέση του αποχωρήσαντος Χρίστου Χατζήκυριακου, τον οποίο και ευχαριστούμε για την προσφορά του. Προσλήφθηκε νέος οικονομικός Διευθυντής, ο Αλέξης Δημητρίου και νέος επιχειρησιακός Διευθυντής, ο Μάριος Χριστοδούλου. Άτομα εξειδικευμένα στον τομέα τους και με επαγγελματικό ήθος, τα οποία διασφαλίζουν με ασφαλιστικές δικλείδες  την ορθή λειτουργία  αλλά και την αξιοκρατία, ο καθένας στον δικό του τομέα εργασίας.

 

ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Στον τομέα του ticketing της διάθεσης  δηλαδή εισιτηρίων προχωρήσαμε σε κάποιες τομές. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η διανομή εισιτηρίων μέσω του Loyaltyskim. Της αξιολόγησης δηλαδή των φίλων της ομάδας μας σε σχέση με την παρουσία τους στο γήπεδο. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίστηκε ότι σε περιπτώσεις όπου υπήρχε μειωμένος αριθμός εισιτηρίων σε σχέση με τις ανάγκες των φιλάθλων της ομάδας μας, τα εισιτήρια αυτά να πάνε σε αυτούς που ακολουθούν τον ΑΠΟΕΛ στα περισσότερα εντός και εκτός παιχνίδια. Το Loyalty, δηλαδή η αφοσίωση είναι πάντα ο πρώτος παράγοντας προτεραιότητας σε όλες τις μεγάλες ομάδες του εξωτερικού. Η εφαρμογή του προγράμματος θα συνεχιστεί και βεβαίως θα βελτιωθεί. Το σημαντικότερο είναι ότι ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ έχει πλέον αφομοιώσει τον νέο αυτό τρόπο διάθεσης και με τη νέα χρονιά θα καλύψει όλο το φάσμα των φιλάθλων μας.

 

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η στελέχωση του γραφείου Τύπου πήρε τον τομέα επικοινωνίας σε ένα άλλο επίπεδο. Η ενημέρωση γίνεται σε καθημερινή βάση. Η ραγδαία ανάπτυξη των Επίσημων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, εκεί όπου ο ΑΠΟΕΛ υπερτερεί κατά παρασάγγας σε κυπριακό επίπεδο αλλά και η εξυπηρέτηση των λειτουργών του Τύπου τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό κλείνει και σε αυτή την τρέχουσα περίοδο με πλήρη επιτυχία. Και σε ότι αφορά στη νέα χρονιά έχουν ήδη γίνει ενέργειες που θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο της επικοινωνίας του ΑΠΟΕΛ με τον κόσμο του. Να σας αναφέρω ενδεικτικά την δημιουργία του MEDIADAY αλλά και τηλεοπτικής εκπομπής με αποκλειστικό περιεχόμενο εξ’ ολοκλήρου δικής μας παραγωγής.

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Από τον προηγούμενο Δεκέμβριο  εξωτερικός συνεργάτης ανέλαβε το τμήμα marketing της εταιρείας ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ. Κατά την διάρκεια των 5 αυτών μηνών το τμήμα ασχολήθηκε κυρίως με την οργάνωση και υποδομή του τμήματος έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά αλλά και με άλλες σημαντικές ενέργειες.

Το τμήμα επικεντρώθηκε  στην δημιουργία και εφαρμογή ενός  συγχρόνου προγράμματος CRM το οποίο θα δώσει την δυνατότητα στα διάφορα τμήματα της εταιρείας (Marketing, Operations, Aκαδημία, Orangeshop)  να έχουν καλύτερη επικοινωνία με τον κόσμο της ομάδας μας. Είναι ουσιαστικά ένα ενεργό κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις διάφορες λειτουργίες της εταιρείας και του κόσμου το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά με τη χρήση της τεχνολογίας για την οργάνωση, την αυτοματοποίηση, και τον συγχρονισμό στις πωλήσεις, το μάρκετινγκ, και γενικότερα την καλύτερη εξυπηρέτηση του Αποελίστα.

Σε επίπεδο χορηγιών τον προηγούμενο Ιανουάριο το τμήμα marketing ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία διαδικτυακών στοιχημάτων Winmasters για χορηγία του πίσω μέρους της φανέλας της ομάδας καθώς και με την εταιρεία Rolando’sEnterprises  η οποία αποτελεί το συνεργάτη της εταιρείας για όλες τις ψηφιακές εκτυπώσεις και άλλες ενέργειες προβολής.

Σημαντικές τομές έχουν γίνει και στο αγωνιστικό τμήμα. Τομές οι οποίες δεν επηρεάζουν μόνο το αγωνιστικό σκέλος αλλά κυρίως το οικονομικό. Θέλω να στείλω σήμερα ένα μήνυμα:

Οι διοικητικοί σύμβουλοι έχουν την υποχρέωση να δίνουν τις συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής για τον προϋπολογισμό και η αγωνιστική αξιολόγηση  ποδοσφαιριστών είναι δουλειά του Διευθυντή Ποδοσφαίρου.

Για το λόγο αυτό έχουμε αναδιαρθρώσει πλήρως την ακαδημία ποδοσφαίρου και έχουμε δώσει συγκεκριμένους όρους εντολής στο Διευθυντή Ποδοσφαίρου και στους scouters. Ο στόχος είναι ένας:

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΡΟΣΤΕΡ

Για να γίνει αυτό πρέπει να καταφέρουμε δύο πράγματα:

–    Να βγάλουμε παίκτες από τις Ακαδημίες

–    Να βρούμε καλούς ποδοσφαιριστές σε λογικά οικονομικά πλαίσια

Κατά το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 η Εταιρία έχει παρουσιάσει κέρδη ύψους €2.548.828 σε σύγκριση με ζημιά ύψους €6.281.600 για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Καθοριστικό ρόλο στην επιστροφή της Εταιρίας στη κερδοφορία έπαιξε η επιτυχία της ομάδας να συμμετέχει για τρίτη φορά στους ομίλους του ChampionsLeague, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των συνολικών εσόδων της Εταιρίας στα €19.010.164 σε σύγκριση με €8.050.135 για το αντίστοιχο περσινό έτος.

Συγκριτικά με το 2013, τα έξοδα του έτους που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014, παρουσιάζουν μια αύξηση η οποία οφείλεται κυρίως στις αυξημένες αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας λόγω της συμμετοχής της στους ομίλους του ChampionsLeague. Να σημειωθεί ότι τα έξοδα του έτους 2014 περιλαμβάνουν ποσό ύψους €774.345 που αφορά τόκους και προστίματα σε φορολογίες μέχρι και το έτος 2013 για τις οποίες φορολογίες έχει επέλθει συμφωνία  εντός του 2014 με το Υπουργείο Οικονομικών για σταδιακή αποπληρωμή τους με 60 μηνιαίες δόσεις.

Υπάρχει δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας για μείωση του κόστους προσωπικού της Εταιρίας που αφορά τους ποδοσφαιριστές της ομάδας και αποτελεί το μεγαλύτερο έξοδο της, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της Εταιρίας σε βάθος χρόνου.

Κακά τα ψέματα, αν δεν μπαίναμε στους Ομίλους του CLο ΑΠΟΕΛ θα ήταν σε σκοτεινά μονοπάτια. Η Εταιρία προχώρησε κατά τη διάρκεια του έτους σε αύξηση του εγκεκριμένου μετοχικού της κεφαλαίου. Συγκεκριμένα στις 5 Αυγούστου 2014, το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας αυξήθηκε από 3.000.000 μετοχές του €1,71 σε 5.000.000 μετοχές του €1,71. Ταυτόχρονα, εκδόθηκαν 692.425 νέες μετοχές του €1,71. Χωρίς την ένεση αυτή και την κρίσιμη συνεισφορά παλαιών και νέων μετόχων το ΑΠΟΕΛ δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Σήμερα θέλω να σας δώσω μια υπόσχεση:

–    Θα κάνουμε οτι είναι δυνατόν για να φέρουμε τον προυπολογισμό της εταιρείας σταδιακά σε βιώσιμα πλάισια

–    Θέλω όλοι μας να έχουμε υπόψην το εξής. Πρώτιστος στόχος της ομάδας είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Έτσι ώστε να διεκδικήσει εκ νέου είσοδο στους ομίλους του ChampionsLeague. Όμως αν παρ’ελπίδα αυτό δεν συμβεί, ο ΑΠΟΕΛ έχει τα εχέγγυα να αποτελεί μια υγιή ποδοσφαιρική ομάδα και κατ’επέκταση μια υγιή εταιρεία ακόμα και αν επιτύχει είσοδο στους ομίλους του EuropaLeague.

Είναι σημαντικό όμως από σήμερα να δώσουμε μαζί όλοι την υπόσχεση οτι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την εταιρεία στα δύσκολα αν και όταν αυτά έρθουν. Το λέω αυτό από σήμερα γιατί η οικονομική άνεση στο ποδόσφαιρο είναι έννοια εξαιρετικά προσωρινή και ευμετάβλητη.

Ελπίζω σύντομα να γιορτάσουμε νέες ιστορικές επιτυχίες.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!