Ο ρόλος του Νασιμέντο

Ο αγωνιστικός σχεδιασμός του ΑΠΟΕΛ για τη νέα περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και γίνεται με την ενεργό ανάμειξη του τεχνικού διευθυντή. Η ομάδα μας πήρε μετά από χρόνια την απόφαση να προσθέσει στο οργανόγραμμα του ποδοσφαιρικού τμήματος τη συγκεκριμένη θέση. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και αφορά την προσπάθεια να σταματήσει η  εξάρτηση που υπάρχει στον εκάστοτε προπονητή αλλά και τους μάνατζερ που προτείνουν παίκτες. Το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις των αρμοδίων οι οποίο ναι μεν περηφανεύονται για την πρόσληψη και ανάμειξη του τεχνικού διευθυντή αλλά τονίζουν ότι οι αποφάσεις παίρνονται από κοινού από τους επηρεαζόμενους. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακή πρακτική αφού ούτε ο τεχνικός πρέπει να έχει υπερεξουσίες.

Ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή

Υπό κανονικές συνθήκες, ο τεχνικός διευθυντής σε μία ομάδα είναι η αρχή και το τέλος της. Αυτός οργανώνει το σκάουτινγκ , προχωρά στις επαφές για μεταγραφές κι ανανεώσεις συμβολαίων κάνει τις διαπραγματεύσεις, φροντίζει για την σωστή λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος, ελέγχει τον προπονητή και όλους όσοι έχουν σχέση με τη δουλειά στο γήπεδο και στα αποδυτήρια.

Στις ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες ο τεχνικός διευθυντής επιτελεί τον πιο πάνω ρόλο για αυτό και θεωρείται παντοδύναμος. Ο ρόλος του αν και συγκεκριμένος διαφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με  τις δομές των ομάδων και των πρωταθλημάτων.

Στην Αγγλία για παράδειγμα οι προπονητές είναι στην ουσία και τεχνικοί διευθυντές, ενώ σε χώρες όπως την Ολλανδία και το Βέλγιο δεν έχουν το δικαίωμα να υποδείξουν στον προπονητή τι πρέπει να κάνει σε θέματα μεταγραφών, τακτικής, χρησιμοποίησης και αξιολόγησης παικτών.

Η γκρίζα γραμμή στις κάτω χώρες δεν ισχύει σε Γαλλία και Γερμανία όπου οι τεχνικοί διευθυντές ελέγχουν και καθορίζουν τα πάντα (ακόμα και την ώρα έναρξη της προπόνησης) με τον εκάστοτε προπονητή να προσαρμόζεται στα δεδομένα.

Όπως πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπως στην περίπτωση της Ρεάλ Μαδρίτης όπου ναι μεν υπάρχουν οι τεχνικοί διευθυντές οι οποίοι όμως ζουν κάτω από τη σκιά και τα θέλω του προέδρου.

Οι τεχνικοί διευθυντές είναι συνήθως παλιοί ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν γνώση της αγοράς και διασυνδέσεις που τους επιτρέπουν να διεκπεραιώνουν αποτελεσματικά την εργασία τους. Οι ίδιοι ωστόσο απαξιώνουν συχνά τη δράση τους αφού αρκετοί από αυτούς εκμεταλλεύονται τις επαφές που αποκτούν και στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι λειτουργούν σε συνεργασία με μάνατζερ παικτών και προπονητών δημιουργώντας εύλογες απορίες στις διοικήσεις των ομάδων που τους είχαν εμπιστευθεί .

Ο Νασιμέντο στον ΑΠΟΕΛ

Τα πρώτα δείγματα γραφής όσον αφορά την εμπλοκή και το ρόλο του Νασιμέντο δείχνουν ότι λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις του και πως έχει συμφωνηθεί με τη διοίκηση ένα γενικό πλάνο-φιλοσοφία, αλλά δεν είναι αυτός που κινεί τα νήματα.

Οι μεταγραφές που έχουν γίνει καθώς και οι παίκτες που έχουν προταθεί και αξιολογούνται όπως οι Παπάζογλου και Σάκχο δεν αποτελούν εισηγήσεις του Νασιμέντο. Φαίνεται λοιπόν ότι στην παρούσα μεταγραφική περίοδο ή τουλάχιστον στα πρώτα στάδια ο τεχνικός μας διευθυντής έχει περισσότερο συμβουλευτικό ρόλο προς διοίκηση και προπονητή.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!