Πάμε για ρεκόρ εσόδων – προβληματίζει το έλλειμμα

Το μυαλό μας είναι στην αγωνιστική πορεία της ομάδας σε Τσάμπιονς Λιγκ και πρωτάθλημα Κύπρου αλλά δεν παύει από το να μας ενδιαφέρει το σκηνικό που έχει σχέση με το οικονομικό μέρος. Εξάλλου, είναι συχνές οι συζητήσεις που γίνονται και οι προβλέψεις για το πόσο κερδισμένο θα βγει το ταμείο της εταιρείας αν υπολογιστούν τα έσοδα και τα έξοδα της φετινής χρονιάς. Αρχίζοντας από το κυρίως πιάτο που είναι τα έσοδα μετά και το θριαμβευτικό ξεκίνημα που έγινε με τη Ζενίτ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα πατήσουμε και πολύ πιθανόν να ξεπεράσουμε τα 12 εκατομμύρια ευρώ από την ΟΥΕΦΑ. Η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για 11.2 εκατομμύρια αλλά ήδη φτάσαμε τα 12 με τις 800 χιλιάδες της πρώτης νίκης. Δεν επιβεβαιώνεται αλλά οι πληροφορίες λένε ότι στον αγώνα με τους Ρώσους καθαρίσαμε κοντά στις 100 χιλιάδες ευρώ από την πώληση αναμνηστικών ειδών.

Όλα πλέον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια ότι οδεύουμε για να ξεπεράσουμε την  επίδοση του 2009 όταν πλησιάσαμε τα 12 εκατομμύρια. Αναλυτικά έσοδα από τη συμμετοχή μας στους Ομίλους:Εγγυημένα έσοδαΜπόνους συμμετοχής:            3,800,000Mπόνους αγώνων:                 3,300,000Market pool                          1,200,000

Προβλεπόμενα έσοδα

Εισιτήρια αγώνων:                  2,000,000                    Αναμνηστικά CL:                       150,000Cyprus Airways:                        200,000

Σύνολο εσόδων:                   10,650,000

Στα πιο πάνω δεν υπολογίζουμε τα χρήματα που θα προκύψουν από τους κερδισμένους βαθμούς και μέχρι στιγμής ανέρχονται στις 800 χιλιάδες (νίκη επί Ζενίτ). Ακόμα και να μην προκύψει επιπλέον ποσό τα συνολικά έσοδα ανεβαίνουν στα 11,5 εκατομμύρια και πλέον η προοπτική είναι να φτάσουμε στα 12 εκατομμύρια.

Τα έξοδα και το έλλειμμα όλης της χρονιάς θα αφαιρέσουν από τα έσοδα σχεδόν το 50%. Υπολογίζεται να πληρωθούν σε ποδοσφαιριστές, προπονητές και όσους άλλους συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ σαν πριμ από την ευρωπαϊκή πορεία. Υπάρχει όμως και ο πονοκέφαλος από τον ελλειμματικό προϋπολογισμό που πρέπει να καλυφθεί για να μην υπάρχει πρόβλημα με την ΟΥΕΦΑ. Παρόλο ότι οι διοικούντες ποτέ δεν το παραδέχονται και φροντίζουν συνήθως να χαμηλώνουν τον αριθμό, εντούτοις οι δικές μας πληροφορίες που είναι βασισμένες σε κάποια ανεπίσημα μεν αλλά αδιάσειστα στοιχεία ανεβάζουν την «τρύπα» κοντά στα 4 εκατομμύρια. Αν δεν είναι ακριβώς τόσα είναι από 3.5 μέχρι 4, άρα πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό το οποίο όμως θα μηδενιστεί ελέω της Ευρώπης.

Πάμε για ένα εξάρι περίπου καθαρό κέρδος, και σίγουρα δεν πρόκειται για κάποιο ασήμαντο ποσό. Αντίθετα με τέτοιο χρήμα σαν απόθεμα και μηδέν χρέη, εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ποδοσφαιρικού ΑΠΟΕΛ για ακόμα μια 2ετία ακόμα και αν προκύψει το απίθανο, να μην έχουμε δηλαδή καθόλου έσοδα από την ΟΥΕΦΑ.Εκείνο για το οποίο όμως δεν είμαστε ακόμα σίγουροι, είναι αν η σημερινή εποχή καθώς και ο αναμενόμενος και για τα επόμενα χρόνια ελλειμματικός προϋπολογισμός «σηκώνει» την υλοποίηση της ιδέας για να διατεθεί ένα σημαντικό ποσό που σίγουρα δεν θα κοστίσει λιγότερο από 2 εκατομμύρια ευρώ για να κάνουμε το δικό μας ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο.

Συνοψίζοντας τα περί οικονομικού, βλέπουμε να προκύπτει η άνεση που μας επιτρέπει να βλέπουμε όλες τις άλλες ομάδες από μακριά, αλλά δεν παύει από το να είναι αναγκαία η σωστή διαχείριση του κέρδους. Ενόψει μάλιστα και της δύσκολης οικονομικής εποχής, ίσως να χρειάζεται από τη διοίκηση να σκεφτούν καλά, πως θα αξιοποιήσουν καλύτερα τη σημερινή οικονομική ευρωστία.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!