Η άποψη σας μετρά

Διοίκηση Ζιβανάρη:
Έργα και ημέρες

Τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου και τα όσα ακολούθησαν συζητούνται και θα συζητούνται για αρκετές μέρες αλλά σήμερα η προσοχή του ΑΠΟΕΛ στρέφεται στη γενική συνέλευση της ομάδας μας η οποία θα είναι και εκλογική. Η επανεκλογή του Κυριάκου Ζιβανάρη στην προεδρία καθώς και των υπολοίπων μελών θεωρείται δεδομένη αφού παρά τις σκέψεις για παραίτηση που έκαναν διάφοροι με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του προέδρου, έμειναν σκέψεις.

Η συνέντευξη Ζιβανάρη δύο μέρες πριν τη γενική συνέλευση στην εφημερίδα Σημερινή έστειλε τα δικά της μηνύματα για το που θα επικεντρωθεί ο πρόεδρος στον απολογισμό του. Παρόλο που η ατζέντα της γενικής συνέλευσης δεν αφορά τα όσα έχουν διαδραματιστεί τη φετινή χρονιά, είναι αναπόφευκτο η προσοχή όλων να στραφεί στα όσα έχουν γίνει από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα.

Ο Κυριάκος Ζιβανάρης διαμέσου της συνέντευξης ήταν ξεκάθαρος στον καταμερισμό ευθυνών για τα φετινά λάθη, επικεντρώνοντας τα πυρά του αρχικά στον Απέγητο και ακολούθως στον Ουζουνίδη. Οι σαφείς κατηγορίες προς τον πρώην προπονητή προκαλούν έκπληξη αφού ακόμα και μετά την παραίτηση του Ουζουνίδη ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ δήλωνε ότι συμφωνεί 1000% με τις απόψεις του Έλληνα τεχνικού. Το τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα είναι κάτι που ο ίδιος ο πρόεδρος γνωρίζει και πιθανών να αναλύσει στη συνέλευση.

>

Κάνοντας το δικό μας απολογισμό για την πρώτη θητεία της διοίκησης Ζιβανάρη και μετά από έντονο προβληματισμό κρίνουμε τη θητεία της ως ικανοποιητική. Το γεγονός ότι πέρσι η ομάδα αγωνιστικά και οικονομικά πήρε άριστα μετριάζει τα φετινά χάλια. Εκεί όμως που πρέπει να υπάρξει τεράστιος προβληματισμός και διάθεση κριτικής είναι εάν τα όσα έχουν γίνει την αγωνιστική χρονιά 2006/07 ήταν αποτέλεσμα μεμονωμένων και προσωπικών κινήσεων κάποιων ή αποτέλεσμα στρατηγικού προγραμματισμού.

Έχουμε την άποψη ότι έχει συμβεί το πρώτο και είναι για αυτό που φέτος πάμε από το κακό στο χειρότερο σε όλους τους τομείς.

Οικονομικό
Αρχίζοντας από το οικονομικά και το τι έχουμε χωρίς καμία δόση υπερβολής μπροστά μας είναι τα οικονομικά στοιχεία μέχρι τις 31.12.06. Κατά το 2006 πραγματοποιήθηκαν κέρδος τις τάξης των 35 χιλιάδων λιρών. Ταυτόχρονα η εταιρεία κατάφερε να μειώσει τα χρέη προς τρίτους από 1.9 εκατομμύριο λίρες σε 1.3 εκατομμύρια. Η αναφορά του προέδρου στη συνέντευξη της Σημερινής για οφειλές που ανέρχονται στις 500 χιλιάδες, γίνεται γιατί το ποσό των 800 χιλιάδων που αφορά οφειλές προς το κράτος αναμένεται να διαγραφεί σύμφωνα με το διακανονισμό ΚΟΠ και Υπουργείου Οικονομικών.

Την περίοδο αυτή τα έσοδα σημείωσαν σημαντική άνοδο λόγω της αύξησης στα διαρκείας, την πορεία της ομάδας στο κύπελλο (κέρδισε στον τελικό) και την γενικότερη αύξηση στις χορηγίες.

Το κεφάλαιο Απέγητος όσο και αν κάνει κάποιους να νιώθουν άβολα, είναι τεράστιο στον οικονομικό τομέα. Οι προσωπικές εισφορές του πρώην μέλους του διοικητικού συμβουλίου ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες λίρες και σε αυτές βασίστηκε σε τεράστιο βαθμό η αποπληρωμή παλαιών οφειλών αλλά και κάποιες μεταγραφές. Το γεγονός αυτό ήταν που οδήγησε τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου να έχουν ουσιαστικά τυπικό ρόλο σε ότι αφορούσε τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος μέχρι και τον περασμένο Μαϊο.

Παρόλο που Ζιβανάρης και Γεωργίου κατάλαβαν ότι σε κάποια φάση τα λεφτά του νεαρού παράγοντα έλειψαν, μέχρι να αντιδράσουν ήταν πλέον αργά και φτάσαμε στα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού τα οποία επηρέασαν στο βαθμό που όλοι ξέρουν τον αγωνιστικό προγραμματισμό.

Τα όσα έγιναν στην περίπτωση Απέγητου αποδεικνύουν την εξάρτηση που εξακολουθεί να έχει μια εταιρεία με προϋπολογισμό εκατομμυρίων σε κάποια άτομα αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν. Δεν είμαστε σίγουροι αν ο πρόεδρος της εταιρείας το αντιλαμβάνεται αυτό αφού η επιθυμία του να εμπλέξει τον Τορναρίτη στα διοικητικά είναι το ίδιο αν όχι περισσότερο επικίνδυνη.

Η οικονομική στενότητα που έγινε ακόμα πιο εμφανής με τον αποκλεισμό στην Ευρώπη αλλά και η μεγάλη αύξηση στο φετινό μισθολόγιο αναμένεται να επηρεάσουν τις οικονομικές καταστάσεις της συγκεκριμένης περιόδου, ενώ ήδη βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες των περιορισμένων πόρων στην ποιότητα των μεταγραφών που έγιναν.

Όσον αφορά την αποπληρωμή των χρεών, η εξαγγελία του προέδρου τον Μαϊο του 2006 για σύγκληση γενικής συνέλευσης στην οποία θα παρουσιαζόταν ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, παρέμεινε προγραμματική δήλωση.

Αγωνιστικός προγραμματισμός
Οι «έξυπνες μεταγραφές» της περσινής περιόδου, φέτος έγιναν πατάτες και παρά το ότι αρχικά διοίκηση και Ουζουνίδης προσπαθούσαν να πείσουν για το αντίθετο, στο τέλος αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν. Το διαθέσιμο μπάτζετ για τους λόγους που εξηγήσαμε δεν ήταν αυτό που έπρεπε, ενώ διαχρονικό πρόβλημα είναι και το ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες και ευθύνες στο ποιος έχει την ευθύνη για τον προγραμματισμό.

Η περίφημη επιτροπή προγραμματισμού έχει περισσότερο διαδικαστικό ρόλο αφού δεν μπορεί και δεν παίρνει καμία απόφαση ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο προπονητής, ενώ το πρόβλημα διογκώνεται όταν ο εκάστοτε προπονητής αδυνατεί να βρει έγκαιρα τους κατάλληλους παίκτες.

Ο Ζιβανάρης θα κάνει κάποιες εξαγγελίες στο θέμα αγωνιστικού προγραμματισμού και αναμένει να δούμε αν θα υλοποιηθούν και κατά πόσο θα βοηθήσουν την κατάσταση. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο σημερινός σκάουτερ της ομάδας (Χατζηλούκας) ούτε καν ερωτήθηκε για την απόκτηση Χαραλαμπίδη, έχουμε τις αμφιβολίες μας στο κατά πόσο πρόεδρος και προπονητής θα δεχτούν εύκολα την άποψη οποιουδήποτε τρίτου.

Εμπορικές συμφωνίες
Πρόκειται για ένα τομέα όπου η διοίκηση Ζιβανάρη συνεχώς βελτιώνεται, αφού οι φετινές κυρίως συμφωνίες με τους χορηγούς αναμένεται να φέρουν έσοδα ρεκόρ για την εταιρεία. Οι συμφωνίες με MTN και Jeep στις οποίες καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε το μέλος της διοίκησης Κωνσταντίνος Χιώτης, αποτελούν ότι καλύτερο για την εταιρεία από κάθε άποψη και πάνω σε αυτές η διοίκηση καλείται να χτίσει την όλη φιλοσοφία της.

Τηλεοπτικά δικαιώματα
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων πολλών ομάδων ανά το παγκόσμιο, κάτι που ισχύει και για το ΑΠΟΕΛ. Έχουμε κάνει αναφορά ξανά και είμαστε αναγκασμένοι να θέσουμε και σήμερα τον προβληματισμό μας για το λόγο που η διοίκηση τρία ολόκληρα χρόνια πριν να εκπνεύσει η συμφωνία με την LTV, προχώρησε σε ανανέωση της συμφωνίας με το συνδρομητικό κανάλι και για την τριετία 2010-2013. Γνωρίζουμε ότι το οικονομικό μέρος της συμφωνίας είναι πολύ καλό αλλά αυτό δεν αναιρεί το ότι η ανανέωση έγινε πολύ πρόωρα και ίσως να στερεί τα δικαίωμα για ακόμα μεγαλύτερα έσοδα.

Επικοινωνιακό
Ο Τάκης Αντωνίου είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και το αποδεικνύει σχεδόν καθημερινά. Η πρόσληψη του από τη διοίκηση Πετρίδη κατόπιν εισήγησης των Χατζηκυριάκου και Ζιβανάρη ήταν μια πολύ σωστή κίνηση. Δυστυχώς η απουσία άλλων ικανών να εκπροσωπήσουν την ομάδα μας έχει φθείρει κάπως τον εκπρόσωπο τύπου. Ο κόσμος πέραν του Τάκη έχει ανάγκη να ακούει τον πρόεδρο της ομάδας και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Ζιβανάρης δεν είναι επικοινωνιακός και δυσκολεύεται να εξωτερικεύσει τις σκέψεις του οδηγεί στα δεδομένα που όλοι βιώνουμε.

Καθόλου τυχαίο είναι ότι σε συγκεκριμένες περιόδους τα μέλη του δ.σ που συνήθως μιλούν στα ΜΜΕ χάνονται με αποτέλεσμα να πρέπει ο Αντωνίου να βγάλει μόνος του τα κάστα από τη φωτιά.

Τα πράγματα δεν αναμένεται να αλλάξουν ουσιαστικά αφού στο τέλος της ημέρας πέραν του ότι αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας, έχει να κάνει και με το χαρακτήρα και αντιλήψεις αυτών που διοικούν την ομάδα.

Μέσα σε όλα αυτά προέκυψε το επίσημο περιοδικό της ομάδας και η ανανεωμένη ιστοσελίδα, δυο αξιόλογες προσπάθειες που καταστούν το ΑΠΟΕΛ πρωτοπόρο στο συγκεκριμένο τομέα.

Κάπως έτσι σκιαγραφούμε τα δεδομένα από τον Ιούνιο του 2006 μέχρι σήμερα, όσον αφορά τα πεπραγμένα της διοίκησης Ζιβανάρη. Η διάθεση και η ικανότητα να διορθώσουν τα λάθη που έγιναν στο δεύτερο μισό της θητείας τους, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν η νέα θητεία θα είναι πετυχημένη…

Μετά από απαίτηση αναγνωστών του apoel.net επαναφέρουμε τη στήλη Εσύ το Είπες, μέσω της οποίας μπορείτε να εκφράζετε τις απόψεις σας για όποια θέματα αφορούν την ομάδα μας και όχι μόνο. Στείλτε στο [email protected] τις απόψεις σας για τα όσα καλά ή στραβά συμβαίνουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να όπως τα γραφόμενα σας είναι σε ελληνικούς χαρακτήρες και να μην περιέχουν ύβρεις.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!