Η διαχείριση του ελλείμματος που τρομάζει

Οι διεργασίες και παρασκηνιακές επαφές ανάμεσα σε μεγαλομετόχους εντατικοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες και μέσα από αυτές αξιολογείται κατά πόσο μπορεί να προκύψει μια λύση στο διοικητικό. Μέσα από την ενημέρωση που τυγχάνουν προκύπτει ένα σοβαρότατο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από το οικονομικό. Όπως επιβεβαιώνεται και από την εταιρεία το ταμειακό έλλειμμα με το τέλος της αγωνιστικής χρονιάς θα ανέλθει στα 2.5 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που προκαλεί ήδη τεράστιο πονοκέφαλο στους νυν και πιθανούς διοικούντες. Μετά από χρόνια ευημερίας και κάλυψης των ελλειμματικών προϋπολογισμών μέσω των εσόδων του Champions League, ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται μπροστά από τα δικά του οικονομικά προβλήματα που δεν μπορούν παρά να προβληματίζουν.

Είμαστε αναγκασμένοι να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που έστησε το γραφείο τύπου λόγω των μειώσεων η διοίκηση και ο πρόεδρος ειδικότερα τόνιζαν ότι και να μην ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός θα βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το έλλειμμα.

Πέραν των επικοινωνιακών χειρισμών του οποιουδήποτε υπάρχει το έλλειμμα των 2.500.000 ευρώ που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από το τέλος της χρονιάς αφού με την έλευση του νέου χρόνου θα άρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της έλλειψης ρευστότητας.

Πως προκύπτουν τα 2.500.000 ευρώ

Από τον Μάιο αναλύοντας τις Οικονομικές καταστάσεις 2012 αναδείξαμε το πρόβλημα το οποίο πήρε πλέον σάρκα και οστά. Τα συνολικά έξοδα του ΑΠΟΕΛ τη φετινή χρονιά ανέρχονται γύρω στα 9.000.000 ευρώ ενώ τα έσοδα γύρω στα 5.000.000. Η είσοδος της ομάδας στους ομίλους του Europa League έφερε ένα επιπλέον έσοδο που μείωσε το έλλειμμα.

Η ανοικτή πληγή της LTV

Το μεγαλύτερο πρόβλημα και ο βασικός λόγος που το έλλειμμα εκτινάσσεται στα 2.500.000 ευρώ σχετίζεται με τις οφειλές της LTV. Το φετινό τηλεοπτικό συμβόλαιο με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας ΑΠΟΕΛ προνοεί έσοδα που ανέρχονται στο 1.200.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει η αποπληρωμή του ποσού αυτού ενώ ο διακανονισμός που έχει γίνει και τηρείται σχετίζεται με τις περσινές οφειλές της LTV.

Το ότι οι εκτιμήσεις της οικονομικής διεύθυνσης της εταιρείας ΑΠΟΕΛ γίνονται με το δεδομένο ότι πριν τον Μαϊο δεν θα ξεκινήσει η αποπληρωμή του φετινού συμβολαίου δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Πρόβλημα που δεν χρονολογείται και απλά γιγαντώθηκε με την οικονομική κρίση.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Ερωτοκρίτου επέλεξε να χειριστεί το σοβαρό αυτό θέμα τα τελευταία 3 χρόνια μας έφερε στη σημερινή κατάσταση αφού πλέον η αδυναμία της LTV δεν μπορεί να καλυφθεί από την ρευστότητα του Champions League.

Υπάρχει λύση;

Χωρίς τη συνέπεια της LTV τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Για να βγει η χρονιά θα απαιτηθεί να μπουν λεφτά μέσα στην εταιρεία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλάνο για το πώς θα γίνει αυτό. Ετοιμαστείτε πάντως όποιος και αν είναι στη διοίκηση να επιστρέψουμε στις παλιές εποχές των λαχνών εισφοράς.

Εννοείται ότι οι αριθμοί που έχουμε αναφέρει δεν περιλαμβάνουν τα ποσά που πρέπει να δαπανηθούν τον Ιανουάριο για ενδυνάμωση του ρόστερ μέσω μεταγραφών και αποδεσμεύσεων.

Τα δεδομένα φωνάζουν για το πόσο κρίσιμη και δύσκολη είναι η κατάσταση. Απαιτείται ψυχραιμία, εξωστρέφεια και σωστοί χειρισμοί έτσι ώστε να βρεθούν οι σωστές λύσεις που σίγουρα δεν μπορεί να είναι πλέον τα παραμύθιασμα του κόσμου και των μετόχων.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!