Ιβάν, για όλα, όλους και τον ίδιο!

Εφ όλης της ύλης ήταν η σημερινή συνέντευξη τύπου του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο προπονητής μας μίλησε για πάρα πολλά θέματα που έχουν σχέση με τον ποδοσφαιρικό ΑΠΟΕΛ, κάνοντας αναφορά τόσο σε αυτά που απασχολούν σήμερα την ομάδα μας αλλά και γενικά για την φιλοσοφία του και τον τρόπο λειτουργία του τμήματος τα τελευταία χρόνια που είναι στον Αρχάγγελο.  Πολλές και σημαντικές τοποθετήσεις που φανερώνουν τόσο την πίεση που υπάρχει αλλά και την ανάγκη να ειπωθούν κάποια πράγματα από τον ίδιο που μας υπενθυμίζουν το πώς λειτουργεί και σκέφτεται. Η αρχική του τοποθέτηση…

«Είναι το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς. Είναι δύσκολο παιχνίδι, αφού η Δόξα δέχτηκε την πρώτη της ήττα μετά από εφτά παιχνίδια. Είναι καλή ομάδα η Δόξα, με πολύ ενθουσιασμό στο παιχνίδι της, δύσκολη και σίγουρα μας περιμένει ένα δύσκολο απόγευμα το Σάββατο. Χαρακτηρίζεται και από το μείγμα καλών και έμπειρων ποδοσφαιριστών, αλλά και από ενθουσιασμό στο παιχνίδι της, τον οποίο βοηθούν τα καλά αποτελέσματα που έχει πάρει. Η πορεία της δεν είναι τυχαία στο πρωτάθλημα και θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Θα προσπαθήσουμε σαν ομάδα να κλείσουμε τη χρονιά με νίκη, ξέροντας και τα καλά σημεία του αντιπάλου και τα αδύνατα. Πρέπει να παρουσιαστούμε πολύ καλοί για να κερδίσουμε».

 

Στο αγωνιστικό κομμάτι…

«Όσον αφορά τα αγωνιστικά, τα προβλήματα είναι αυτά των Σολάρι, Μπούντιμιρ, Καρυπίδη. Ο Ζουέλα είναι κι αυτός έξω λόγω του τραυματισμού από το τελευταίο παιχνίδι. Έχουμε και ένα μικρό πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τον Σολωμού που έχει μία μικρή ίωση που τον άφησε σπίτι και δεν μπορούσε να κάνει προπόνηση με την ομάδα. Θα δούμε ποια είναι η κατάστασή του αύριο και θα εκτιμήσουμε σε πιο βαθμό θα είναι έτοιμος για το ματς του Σαββάτου. Αυτό είναι κάτι που έγινε χτες βράδυ, σήμερα πρωί και δεν μπορώ να είμαι σίγουρος περί τίνος πρόκειται. Θα μάθουμε περισσότερα στη διάρκεια της ημέρας. Ο Μπόρδα και ο Κλουκόφσκι προπονήθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες με την ομάδα κα είναι στη διάθεσή μου».

 

Για τον Πιέρο Σωτηρίου…

«Δεν μπορώ να τοποθετούμαι εγώ στις τοποθετήσεις του Ολυμπιακού. Εγώ εκείνο που θα σας συμβούλευα είναι να περιμένετε την επίσημη τοποθέτηση του ΑΠΟΕΛ πάνω στο θέμα. Το πιο σωστό είναι να περιμένετε να έχει επίσημη τοποθέτηση το ΑΠΟΕΛ για όλα τα μεταγραφικά θέματα».

 

Για το μεταγραφικό σχεδιασμό:

«Είναι το ίδιο πλάνο όπως το έχουμε ξεκινήσει από την αρχή όσον αφορά τις θέσεις που θέλουμε να ενισχύσουμε την ομάδα. Το ψάξιμο των λύσεων που μπορεί να είναι καλές για εμάς. Πρωτίστως η θέση μας είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ομάδα με επιθετικό παίκτη, λόγω της φυγής του Αλμέιδα που ήταν εκτός καλοκαιρινής περιόδου. Έχουμε μία κενή θέση του Αλμέιδα και θέλουμε να πάρουμε έναν παίκτη για την επίθεση. Ανάλογα, με τις περιπτώσεις παικτών που θα έχουμε μπροστά μας θα αποφασίσουμε αν θα είναι ακραίος επιθετικός, κλασικός επιθετικός. Θέλουμε πάντα να έχουμε κάποιες προτεραιότητες. Η προτεραιότητα είναι να καλύψουμε την θέση του επιθετικού. Αν προκύψουν περιπτώσεις παικτών που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον για εμάς και μελλοντικά, πάντα υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο. Απλά εκείνο που έχει σημασία για εμάς είναι να καλύψουμε τη θέση που έμεινε κενή».

 

Για την κλήρωση του κυπέλλου…

«Είναι ενδιαφέρουσα κλήρωση γιατί θα παίξουν δύο καλές ομάδες. Είναι δύσκολη κλήρωση και για την ΑΕΛ και για εμάς, αλλά είναι σίγουρο ότι θα κάνουμε τα πάντα για να περάσουμε εμείς στην επόμενη φάση. Είναι κλήρωση με μεγάλο ενδιαφέρον και σίγουρα θα παιχτούν δύο καλά παιχνίδια, πάντα ελπίζοντας ότι θα είμαστε φέτος αυτή η ομάδα που θα μπορέσει να περάσει στην επόμενη φάση».

 

Για τα πολλά αβίαστα λάθη…

«Όταν ξεκινούσαμε τη φετινή χρονιά, υπήρχαν παιχνίδια που εμείς κερδίζαμε αρκετά εύκολα και υπήρχαν παιχνίδια που για μεγάλο διάστημα ενός παιχνιδιού μπορεί να είχαμε καλή απόδοση και να τελειώνουν τα παιχνίδια αρκετά νωρίς και μετά προς το τέλος του παιχνιδιού να μην έχουμε την απόδοση που περίμενα εγώ. Και το έχω τονίσει πολλές φορές στις συνεντεύξεις τύπου ότι η εικόνα δεν μου άρεσε γιατί ήθελα να έχουμε μεγαλύτερη σοβαρότητα και στο παιχνίδι και στο αποτέλεσμα. Κάτι που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη νοοτροπία και στη συμπεριφορά της ομάδας όταν τα παιχνίδια θα είναι πιο δύσκολα. Πρέπει να κρατήσεις σαν ομάδα ένα επίπεδο καλό ανεξαρτήτως του σκορ μέχρι το τέλος του αγώνα. Και τότε το είχα πει αρκετές φορές σε παιχνίδια που κερδίζαμε με διαφορά, ώστε να αρχίσουμε μία αγωνιστική κουλτούρα ενός παιχνιδιού που θα πρέπει να είμαστε σοβαροί, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι όταν θα είναι παιχνίδια που μπορεί να παίζονται μέχρι το τέλος στο ένα γκολ. Είχαμε άνεση στο σκοράρισμα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και όσον αφορά το παιχνίδι με την ΑΕΚ, αλλά η εμφάνιση με την ΑΕΚ δεν ήταν τόσο προβληματική, όσο ήταν η εμφάνισή μας με την Ανόρθωση. Και όταν αισθάνεσαι τον προβληματισμό και έχεις πίεση στο επόμενο παιχνίδι λόγω της εμφάνισης και των αμφιβολιών που έχει δημιουργήσει το προηγούμενο ματς σε όλους, τότε τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για μία ομάδα. Πράγματι στο ματς με το Παραλίμνι υπήρχε μία μεγάλη διάθεση των παικτών για να σβήσουν μία εικόνα που είχαν στο παιχνίδι με την Ανόρθωση, αλλά παρουσιάστηκαν πάρα πολλά αβίαστα λάθη που δεν ταιριάζουν στο προφίλ της ομάδας και των παικτών που συμμετείχαν. Απόλυτα φυσιολογικό θα έλεγα είναι το τίμημα που πληρώνεις σαν ομάδα όταν οι εμφανίσεις σου είναι σαν κι αυτές που είχαμε με την Ανόρθωση. Όταν αυτές οι εμφανίσεις συμβαδίζουν και με το σκορ, τα πράγματα αλλάζουν. Καμία φορά στο ποδόσφαιρο μπορεί να έχεις όρεξη να αλλάξεις τα πράγματα και να μην μπορείς να το κάνεις. Κι εμείς σπαταλήσαμε πάρα πολλές μπαλιές στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο μπορεί να μην κάναμε τόσες πολλές ευκαιρίες, όμως είχαμε περισσότερη υπομονή για να μπορέσουμε να ανοίξουμε μία καλά οργανωμένη άμυνα και το καταφέραμε έστω και στο 78′, αλλά το αξίζαμε. Είναι ένα θέμα που το συζητούσαμε, γιατί είναι σημαντικό να αντιληφθούμε γιατί σε ένα πρωτάθλημα θα υπάρχουν μέρες που το παιχνίδι να μην πηγαίνει υπέρ μας. Τη σοβαρότητα τη χτίζεις σε κάθε παιχνίδι, γιατί μπορεί να χρειαστεί να ανατρέψεις το σκορ και να πρέπει να έχεις τα στοιχεία της μεγάλης ομάδας για να μπορέσεις να το κάνεις. Κάναμε αβίαστα λάθη και αυτά σε εμποδίζουν να έχεις ένα τρόπο παιχνιδιού που πρέπει να χαρακτηρίζει την ομάδα. Όμως η διάθεση των παικτών ήταν σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι με την Ανόρθωση. Άρα δεν είναι τίποτα τυχαίο και μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα όταν κερδίζεις 4-0 και όταν κερδίζεις 1-0 όπως κερδίσαμε εμείς το Παραλίμνι».

 

Για την υπομονή και τον τρόπο παιχνιδιού…

«Κερδίσαμε την Αγία Νάπα με 4-0 από το πρώτο ημίχρονο και ήταν ένα παιχνίδι που θεωρώ ότι ήταν από τα πιο άσχημα ματς που κάναμε. Απλά θεωρώ ότι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, όταν έχεις ένα σκορ, σου δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, μεγαλύτερη ελευθερία στις κινήσεις, από ότι μπορεί να σου δώσει ένα παιχνίδι που το σκορ παίζεται σε ένα γκολ και πλησιάζει το τέλος του αγώνα. Για μένα ακριβώς αυτό είναι το σημείο που προσπαθούμε να χτίσουμε όλο αυτό το διάστημα. Όταν παλεύεις για ένα πρωτάθλημα θα υπάρχουν πολλά παιχνίδια που θα κρίνονται σε ένα γκολ. Έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία η διαχείριση του παιχνιδιού όταν το σκορ είναι 0-0 και παίζεται το παιχνίδι σε ένα γκολ».

 

Για την ενίσχυση του ΑΠΟΕΛ και το ότι ο Ιανουάριος είναι μήνας γεμάτος ντέρμπι:

«Όλων μας ο στόχος είναι όσο είναι δυνατόν πιο γρήγορα να έρθει παίκτης στην ομάδα για να κάνει προπονήσεις και να προσαρμοστεί, όμως οι μεταγραφικές περίοδοι δεν είναι περίοδοι που είναι εύκολα διαχειρίσιμοι και μπορεί κάποιος εύκολα να βάλει deadline, ιδιαίτερα όταν αφορά το μεταγραφικό διάστημα του Ιανουαρίου, γιατί δεν παίρνεις παίκτη για μικρό χρονικό διάστημα. Δεν είναι εύκολο να βάλεις χρονικό πλαίσιο που μπορεί να ολοκληρωθεί μία μεταγραφή. Και ανάλογα με το βαθμό ετοιμότητας του παίκτη που έρχεται. Το ότι έχουμε ντέρμπι παιχνίδια τον Ιανουάριο, δεν αλλάζει κάτι σε ότι αφορά την υπόλοιπη ομάδα. Έχουμε κάποια προβλήματα τραυματισμών, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν το σκεπτικό ενίσχυσης της ομάδας. Είναι προβλήματα σημαντικά γιατί αφορούν τα στόπερ, αλλά δεν αλλάζει το σκεπτικό για παράδειγμα την απόκτηση ενός ακόμη στόπερ, επειδή δεν ξέρω πότε θα επιστρέψει ο Καρυπίδης ή ο Ολιβέιρα που έχει έναν σημαντικό τραυματισμό που τον κρατάει έξω. Θα προχωρήσουμε με την ομάδα όπως είναι. Ναι μεν έχουμε προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τον μήνα, ξεκινώντας από τους επιθετικούς και μετά στα στόπερ, δεν είναι λίγα, είναι πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που έχουμε τόσα προβλήματα αυτόν τον μήνα. Έχουμε μάθει να ζούμε και δεν μας αλλάζουν το σκεπτικό για μετέπειτα ενίσχυση της ομάδας».

Διάβασε τις ειδήσεις πρώτα από το κινητό σου με Vodafone live!

 

Για τις συζητήσεις για ανανεώσεις συμβολαίων:

«Δεν χρειάζονται τέτοιες συζητήσεις. Έχουμε προτεραιότητα να κερδίσουμε το παιχνίδι του Σαββάτου με τη Δόξα, να πάρουν οι παίκτες 3-4 μέρες ξεκούρασης από την Κυριακή μέχρι τις 26 γιατί στις 27 έχουμε προπονήσεις, η μεταγραφική ενίσχυση για τον Ιανουάριο και η συζήτηση με τους παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους το καλοκαίρι και αυτό είναι. Για τους ποδοσφαιριστές που λήγουν τα συμβόλαιά τους θα γίνουν επαφές από τώρα. Αυτό είναι το σκεπτικό με τις προτεραιότητες. Το χτίσιμο μιας ομάδας δεν σταματάει ποτέ. Το καλό για τον ΑΠΟΕΛ είναι ότι είχε πάντα μία σταθερή πολιτική όσον αφορά τις μεταγραφές. Πολλές φορές για πολλούς αυτή η πολιτική δεν ήταν ορθή, πολλές φορές κατηγορήθηκα κι εγώ για τις μεταγραφές, για το τρόπο σκέψης μου, δέχομαι τις απόψεις όλων. Όμως είναι μία πολιτική που όσο κακή και να ήταν έφερε το ΑΠΟΕΛ από μία κατάσταση πριν από πέντε χρόνια σε μία διαφορετική κατάσταση μετά από πέντε χρόνια. Κι αυτό δεν μπορεί να το σβήσει κανείς. Το ΑΠΟΕΛ είναι μία ομάδα σήμερα που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι άλλες ομάδες. Και όσον αφορά τις μεταγραφές και όσον αφορά τις αλλαγές που γίνονται στο ρόστερ στη διάρκεια αυτών των πέντε χρόνων. Δύο φορές έγιναν πολύ μεγάλες αλλαγές πάνω στο ρόστερ της ομάδας, το καλοκαίρι του 2008 και το καλοκαίρι του 2012. Όταν γίνονται πολύ μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ, όταν αποκτήσεις 9-10 ποδοσφαιριστές είναι ευχής έργον να στελεχώσουν την ομάδα για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Καμία κυπριακή ομάδα για πολλούς λόγους δεν μπορεί να κάνει σχεδιασμό πενταετίας. Αλλά και αυτοί οι 9-10 παίκτες μπορεί να μην αντέξουν την πίεση και το ΑΠΟΕΛ να κάνει αλλαγές ώστε να συνεχίζει μία ομαλή ύπαρξη καλής ομάδας και στα επόμενα χρόνια και πάλι με κόστος που θα είναι τέτοιο ώστε η ομάδα να μπορεί να ανταποκρίνεται πάνω σε αυτό. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική δεν θα γίνει με μένα. Μπορεί να γίνει με κάποιον άλλον. Μπορεί να φέρνει πολλές αντιρρήσεις από οπαδούς -λίγους ή πολλούς δεν ξέρω-, αλλά το σκεπτικό μου πέντε χρόνια είναι δύσκολο να αλλάξει όσο αυτό μπορεί να σου φέρει αποτελέσματα. Εκτός αν θεωρούν κάποιοι που δεν πήραμε το πρωτάθλημα όταν ήμασταν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, τις θεωρούν αποτυχημένες χρονιές. Σέβομαι τους φίλους του ΑΠΟΕΛ και σέβομαι και τη δουλειά μου και τη σοβαρότητα με την οποία την αντιμετωπίζω. Με αρκετούς παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους, έχουν αρχίσει οι επαφές για να ανανεώσουν, στα πλαίσια όλων των συζητήσεων, των οικονομικών συνεπειών όλων των συζητήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν την κάνω εγώ, την κάνει η διοίκηση. Άρα πάντα τα πλαίσια των μεταγραφικών περιόδων, όπως είναι σωστό και πρέπει να είναι, είναι πλαίσια που δίνει η διοίκηση και όχι ένας προπονητής. Εγώ δίνω κάποιες ιδέες και γραμμές, αλλά τα οικονομικά τα κάνει η διοίκηση».

 

Για τις δηλώσεις του Φοίβου Ερωτοκρίτου ότι όλες οι επιλογές του προπονητή θα γίνονται δεκτές:

«Δεν εννοούσε ότι αν ζητήσω παίκτη δύο εκατομμυρίων θα τον φέρουμε. Ήταν στο πνεύμα ότι θα ακούγονται οι εισηγήσεις μου. Πάντα υπάρχουν όρια στα οικονομικά. Η επιλογή παικτών είναι το δικό μου θέμα. Κατά αυτόν τον τρόπο λειτουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια και εκεί που χρειάστηκε η διοίκηση της ομάδας να ξεπεράσει κάποια όρια ήταν στις αγορές των ποδοσφαιριστών, όπως του Μαρσίνιο, του Τρισκόφσκι και του Αϊλτον, δεν ήταν εύκολες αποφάσεις, όμως πιστεύω ότι στο τέλος οι αγορές αυτών των παικτών ήταν πολύ θετικές και όσον αφορά την προσφορά των παικτών στην ομάδα και όσον αφορά τα χρήματα που κέρδισε η ομάδα από τις πωλήσεις. Ναι κάναμε λάθη, έκανα κι εγώ λάθη όσον αφορά επιλογές παικτών, που δεν δικαίωσαν με την παρουσία τους τις απαιτήσεις της ομάδας, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που είναι παράλογο. Δεν θα πετύχουν όλοι σε όλες τις ομάδες».

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!