Οι εξηγήσεις του Φινκ

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε σε Γερμανικό μέσο ενημέρωση ο προπονητής μας μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον Φινκ και τη φιλοσοφία του ως προπονητής. Ο Φινκ εξηγεί γιατί δεν επιδιώξε να δουλέψει σε καμία ομάδα από τότε που αποχώρησε από το Αμβούργο ενώ αναφέρεται για το όραμα που έχει για τον ΑΠΟΕΛ έστω και αν δεν γνωρίζει αν θα συνεχίσει και τη νεα χρόνια στην ομάδα μας. Κύριε Φινκ, είστε εδώ και ένα μήνα προπονητής στον ΑΠΟΕΛ. Μεταξύ αυτής της πρόσληψης και της απόλυσής σας από το Αμβούργο μεσολάβησαν σχεδόν 15 μήνες. Πώς περάσατε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του διαστήματος;

Αφ’ ότου αρχικά ηρέμησα και ασχολήθηκα με την οικογένειά μου, μπόρεσα να ρίξω μια σχετικά ουδέτερη ματιά στη θητεία μου στο Αμβούργο. Έκανα αναδρομή όσων είχαν συμβεί: τι έκανε καλά, τι δεν ήταν τόσο επιτυχές; Νομίζω ότι είναι φυσιολογικό να ανακαλύπτεις πράγματα που θέλεις να βελτιώσεις την επόμενη φορά. Ήταν καλό που είχα αυτή την απόσταση, την οποία ως πολυάσχολος προπονητής δεν μπορεί να έχει.

Φιλοξενηθήκατε από κάποιο σύλλογο;

Όχι, αλλά παρακολούθησα ορισμένες προπονήσεις, μεταξύ άλλων και αυτές της Μπάγερν, η οποία απέχει μόνο μερικά βήματα από το σπίτι μου. Επίσης ορισμένες φορές παρακολούθησα αγώνες σε Ελβετία και Αυστρία. Ήταν βοηθητική η ουδέτερη ματιά σε διάφορους αγώνες και σε διάφορες ομάδες, ώστε απλά να φτάσω σε μια καλύτερη αξιολόγηση. Όταν είσαι στον πάγκο μιας ομάδας, ο χρόνος αρκεί ως επί το πλείστον μόνο για παρακολούθηση μέσω βίντεο.

Είπατε ότι υπήρχαν διαρκώς επαφές με ομάδες της α’ και β’ κατηγορίας. Ποιες προϋποθέσεις έπρεπε να πληρούν εκείνοι οι σύλλογοι, προκειμένου να απαντήσετε θετικά;

Ουδείς απολυμένος προπονητής έχει αμέσως μετά μια τεράστια γκάμα από συλλόγους. Με την πάροδο του χρόνου υπήρξαν κάποιες πρώτες επαφές με ομάδες. Υπάρχουν κάποια πράγματα που εμποδίζουν, ενίοτε μπαίνεις σε συνομιλίες και δεν φτάνεις σε συμφωνίες -αυτό είναι διαφορετικό. Το ενδιαφέρον και η ζέση πρέπει να υπάρχουν στη δική μου περίπτωση. Φυσικά όλοι ψάχνουν για μια ομάδα, όπου μπορούν να χτίσουν κάτι σε βάθος χρόνου, ωστόσο σε αυτό το ζήτημα μπορεί ο καθένας να έχει διαφορετικές αντιλήψεις. Πρέπει να ζυγίσεις με ακρίβεια τα δεδομένα, διότι με μια υπερβολικά γρήγορη απόφαση ίσως καείς.

Υπήρξε σύλλογος, στον οποίο να βρεθήκατε ένα βήμα πριν την πρόσληψη, αλλά μετά τον απορρίψατε; Φημολογείται ότι ήσασταν υποψήφιος διάδοχος του Τόμας Σνάιντερ στη Στουτγάρδη.

Κι εγώ το διάβασα (γελά). Δεν είχα όμως επαφές με τη Στουτγάρδη. Η Λουκέρνη ήθελε να με φέρει πίσω στην Ελβετία, αλλά εκεί δεν έβλεπα προοπτικές για μένα. Βασιλεία, Αμβούργο και μετά πίσω στην ουραγό της Ελβετίας -δεν έδενε.

Τώρα στην Κύπρο υπογράψατε εξάμηνο συμβόλαιο με επιλογή για ένα χρόνο. Πώς και σε αυτήν την περίπτωση είχε έρθει το χρονικό σημείο να πείτε ναι;

Αμέσως μετά την αποχώρησή μου από το Αμβούργο δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα αναλάμβανα τον ΑΠΟΕΛ, πρέπει να είμαι ειλικρινής σε αυτό. Γνώριζα το σύλλογο από το Τσάμπιονς Λιγκ, είχαν προκριθεί ήδη δύο φορές στους ομίλους. Η πρόταση ήρθε σε μια φάση, όπου όλα ταίριαζαν για μένα. Είχε επιστρέψει ξανά η διάθεση να εργάζομαι με μια ομάδα που μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα και να εφαρμόζω νέες ιδέες.

Τι μέτρησε υπέρ του ΑΠΟΕΛ;

Πρόσεξα τις συνθήκες και διαπίστωσα ότι ήταν ένας πολύ επαγγελματικός σύλλογος. Από κοινού με την προοπτική του πρωταθλήματος και της εισόδου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν το σημείο που έκρινε εν τέλει την απόφασή μου. Ο ΑΠΟΕΛ για μένα είναι όπως η Βασιλεία, η κατάσταση είναι απόλυτα συγκρίσιμη. Ο προηγούμενος προπονητής είχε επιτυχίες, αλλά ο σύλλογος ήθελε νέα πνοή.

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που δρομολογείτε επί του παρόντος;

Στόχος είναι από κοινού με το επιτελείο μου να χτίσουμε κάτι και να βελτιώσουμε τις υποδομές μέχρι και τις ακαδημίες, όπως ακριβώς κάναμε ήδη και στη Βασιλεία. Οι προπονητές των κλιμακίων θα πρέπει με τη βοήθειά μας να εκπαιδευτούν περαιτέρω, ώστε μελλοντικά να μην μπορούμε να αγοράζουμε μόνο μεγάλους σε ηλικία πρώην αστέρες, αλλά να δείχνουμε και σε νεαρούς παίκτες -κατά προτίμηση από τα φυτώριά μας- την προοπτική, ότι εδώ μπορείς να γίνεις πρωταθλητής και να παίξεις στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Πόσο μεγάλες είναι οι απαιτήσεις από εσάς σ’ αυτό το αρχικό στάδιο, δεν πρέπει πρώτα να εξοικειωθείτε με το σύλλογο καθ’ εαυτόν αλλά και με το πρωτάθλημα;

Ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει, αλλά αυτό συμβαίνει πάντα, όταν αναλαμβάνεις μια ομάδα. Είμαι καθ’ οδόν να μάθω τα πάντα. Έχω παρατηρήσει προσεκτικά την ακαδημία μας, παίκτες της U23 και τις ομάδες νέων και προσβλέπω ότι σύντομα θα μπορώ να χαιρετώ τον καθένα με το όνομά του (γελά). Έχω παρευρεθεί ήδη και σε αντίπαλα γήπεδα και έχω παρακολουθήσει τους ανταγωνιστές μας. Καμιά φορά ξεμένει λίγος χρόνος για επίσκεψη σε κάποια παραλιακή καφετέρια και έναν καφέ πριν την προπόνηση.

Έχετε βιώσει ήδη κάτι δραστικό, το οποίο δεν γνωρίζατε προηγουμένως;

Πρόσφατα υπήρξε μια βομβιστική απειλή κατά των Κυπρίων διαιτητών, οι οποίοι ακολούθως φυσιολογικά κήρυξαν αποχή από τα παιχνίδια. Εξ ου και ορισμένες αναμετρήσεις αναβλήθηκαν και μετατέθηκαν. Αυτό φυσικά είναι λυπηρό. Ως καινούργιο προπονητή εμένα με βόλεψε υπό την έννοια ότι είχα την ομάδα μαζεμένη και χωρίς παιχνίδι για μεγαλύτερο διάστημα και μπόρεσα να δουλέψω μαζί της μερικές μέρες παραπάνω.

Αυτό δεν είναι το μοναδικό σκάνδαλο, το οποίο τάραξε πρόσφατα το κυπριακό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν κατηγορίες για διαφθορά και αλλοίωση αποτελεσμάτων, καθώς και χουλιγκανισμός.

Στο μικρό διάστημα που είμαι εδώ δεν παρατήρησα ούτε μου συνέβη κάτι παρόμοιο. Βρίσκω και απόλυτα εντάξει το επίπεδο των διαιτητών, δεν είναι πολύ χειρότεροι απ’ ό,τι στη Γερμανία. Αν όντως χειραγωγούνται ή χειραγωγήθηκαν παιχνίδια, δεν το γνωρίζω. Αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι ότι αυτά τα αρνητικά παράπλευρα φαινόμενα υπάρχουν σχεδόν σε κάθε χώρα. Αυτό φυσικά δεν κάνει καλύτερη την κατάσταση, είναι σαφές. Αλλά δεν βλέπω το κυπριακό ποδόσφαιρο να έχει να παλέψει με τεράστια προβλήματα.

Για την κοινή γνώμη η δουλειά ως προπονητής στην Κύπρο συχνά μοιάζει με περιπέτεια. Είχατε τέτοιους φόβους;

Όχι. Δεν είναι περιπέτεια, δεν το βλέπω έτσι. Το θέμα είναι αποκλειστικά οι δικές μου προοπτικές. Αυτός ο σύλλογος έχει δημιουργήσει ήδη ορισμένες χρήσιμες υποδομές. Όσοι παίρνουν αποφάσεις είναι σε άμεση επαφή. Για μένα και το επιτελείο μου το ζητούμενο πλέον είναι να δημιουργήσω νέα ερεθίσματα, ώστε οι απαιτήσεις να μπορούν να ικανοποιούνται μακροπρόθεσμα. Και στη θητεία μου στη Βασιλεία το πρώτιστο μέλημα ήταν να γίνουν τα μικρά βήματα στο δρόμο για την καθιέρωση. Και σήμερα η Βασιλεία έχει πάψει -ακόμη και διεθνώς- να είναι μαγαζάκι.

Στη Γερμανία η πρόσληψή σας στον ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Σας ενοχλεί;

Αν έπρεπε αυτήν την περίοδο να προβληματίζομαι για το τι σκέπτονται επ’ αυτού κάποιοι άνθρωποι, δεν θα είχα καθόλου ελεύθερο χρόνο. Ο σκεπτικισμός στα δικά μου μάτια είναι αχρείαστος, διότι κάποιος οφείλει να βγάζει συμπεράσματα, αφού πρώτα έχει κοιτάξει τα δεδομένα. Φυσικά στη Γερμανία γνωρίζουν ελάχιστα για τον ΑΠΟΕΛ, αλλά έχει καθίσει κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά; Η Κύπρος είναι μια ποδοσφαιρική χώρα, αυτό είναι γεγονός. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, δεν είναι τόσο δημοφιλής. Αυτή τη σεζόν ο ΑΠΟΕΛ μπήκε για τρίτη φορά την τελευταία πενταετία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα η αναγνωρισιμότητα καιη ελκυστικότητα να έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Προ ετών ο Φραντς Μπέκενμπαουερ σας είχε μνημονεύσει ως πιθανό προπονητή της Μπάγερν. Τώρα είστε στον ΑΠΟΕΛ. Πώς τα πάτε με το πόσο σύντομα αλλάζουν τα πράγματα σε αυτό το άθλημα;

Σε ό,τι αφορά τον Φραντς: ο τύπος ξέρει τι λέει (γελά). Φυσικά και υποδέχομαι κάτι τέτοιο με χιούμορ, διότι γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο γρήγορα μεταβάλλονται τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Στη Βασιλεία ήταν όλα τέλεια, όταν πήγα στο Αμβούργο, ήταν ακόμη όλα τέλεια. Μετά τερματίσαμε έβδομοι και αυτό το πλασάρισμα ήταν -όπως το βλέπω εκ των υστέρων- ευλογία και κατάρα μαζί. Διότι λίγο αργότερα όλα ήταν ξανά χάλια. Έτσι πάει στο ποδόσφαιρο. Σημασία έχει να είσαι σε θέση να επεξεργάζεσαι επωφελώς και τις θετικές και τις αρνητικές εμπειρίες. Δεν πρέπει να παρασύρεσαι στην επιτυχία ούτε να αμφισβητείς τα πάντα και να αμφιβάλλεις, όταν έχεις μια «κοιλιά».

Ποιο είναι το προσωπικό σας δρομολόγιο, πότε θα αποφασίσετε αν θα ενεργοποιήσετε την επιλογή για ακόμη ένα χρόνο στον ΑΠΟΕΛ;

Θα αφήσω να κυλήσουν τα πράγματα από μόνα τους. Η συνεργασία πρέπει να εξελιχθεί βήμα-βήμα. Στο τέλος θα διαπιστώσουμε, αν μπορεί να διαρκέσει. Και ο σύλλογος έχει φυσικά τη δυνατότητα να παρέμβει, αν αλλιώς είχαν φανταστεί την όλη υπόθεση. Είμαι αισιόδοξος, μου κάνει κέφι η δουλειά εδώ, κοιτάζω μπροστά. Τι θα συμβεί το Μάιο, θα φανεί.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!