Τα πορίσματα-εισηγήσεις της KPMG

Μπορεί η μεταγραφική περίοδος να βρίσκεται στα φόρτε της αλλά σήμερα επιλέξαμε να ασχοληθούμε με ένα πολύ πιο σοβαρό και σημαντικό θέμα. Αυτό αφορά την έκθεση που παρέδωσε πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιο, η KPMG με θέμα την αναδιοργάνωση της εταιρείας ΑΠΟΕΛ αλλά και εισηγήσεις που αφορούν την αύξηση των εσόδων μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Αποκαλύπτουμε λοιπόν σε γενικές γραμμές τις εισηγήσεις της KPMG..

Εισηγήσεις για αύξηση των εσόδων της εταιρείας ΑΠΟΕΛ

Ιδιόκτητη έδραΗ KPMG θεωρεί στρατηγικό πλεονέκτημα την απόκτηση ιδιόκτητης έδρας και τονίζει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσελκυθούν επενδυτές. Ως πρώτο βήμα εισηγείται τη  διεξαγωγής μιας μελέτης cost-benefit analysis και διερευνητικές επαφές με  ενδιαφερόμενους. Στην μελέτη γίνεται επίσης λεπτομερής αναφορά στο πως η ιδιόκτητη έδρα θα βοηθήσει τον ΑΠΟΕΛ να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του την ημέρα του αγώνα (match day revenues) καθώς και έσοδα από διαφημίσεις-χορηγίες.

Σε άλλο σημείο της μελέτης γίνεται επίσης εισήγηση στο να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων με το ΓΣΠ σε περίπτωση που τα επόμενα χρόνια θα χρησιμοποιείται ως έδρα της ομάδας μας.

Τηλεοπτικά δικαιώματαΣαφή θέση σε σχέση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΑΠΟΕΛ παίρνει η KPMG η οποία κρίνει τα έσοδα της ομάδας μας αισθητά λιγότερα από ότι άλλων κυπριακών ομάδων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευρωπαϊκές επιτυχίες της τελευταίας τριετίας.

Η KPMG εισηγείται ακόμα και τον τερματισμό της υφιστάμενης συμφωνίας με την LTV ενώ ως εναλλακτική επιλογή αναφέρει την περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης των όρων συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών. Γίνεται επίσης αναφορά για την ανάγκη να αξιολογηθεί η περίπτωση πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ΑΠΟΕΛ σε χώρες που ζουν Κύπριοι όπως επίσης και στην Ελλάδα.

Κάρτα μέλους ΑΠΟΕΛΗ εισήγηση αφορά τη δημιουργία κάρτα μέλους με την οποία έναντι ετήσιας συνδρομής ο κάτοχος της θα έχει σημαντικές εκπτώσεις και οφελήματα. Συγκεκριμένα καταγράφεται ως εισήγηση η προτεραίοτητα εξασφάλισης εισιτηρίων σε αγώνες μεγάλης ζήτησης.

APOEL TVΗ εισήγηση αφορά τη δημιουργία ενός καναλιού το οποίο θα εκπέμπει σε κάποια πλατφόρμα ή μέσω διαδικτίου και στο οποίο θα προβάλλονται στιγμιότυπα από πρόσφατους και παλιούς αγώνες της ομάδας, συνεντεύξεις, κλπ.

Προπονητικό κέντροΗ εισήγηση αφορά τη δημιουργία ενός νέου προπονητικού κέντρου το οποίο θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ομάδων και όχι μόνο της πρώτης. Τονίζεται ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος ενώ κάποιες υποδομές ίσως να μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης από το ευρύ κοινό.

MerchandisingΟι σημαντικότερες εισηγήσεις αφορούν τα πιο κάτω:

Αποτελεσματικές εκστρατείες μάρκετιγκ στις οποίες θα εμπλέκονται και οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες της ομάδας.Έγκαιρη διάθεση προς πώληση της επίσημης στολής της ομάδας η οποία πρέπει να επανασχεδιάζεται κάθε χρόνο.

Πώληση προϊόντων εκτός Κύπρου και εκτός Λευκωσίας μέσω της διάθεσης τους σε καταστήματα (online και παραδοσιακά).

Οργανωτική δομή εταιρείας ΑΠΟΕΛ

Αφού η KPMG εντοπίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας οι καθημερινές δραστηριότητες της εταιρείας να τυγχάνουν χειρισμού από το υπαλληλικό προσωπικό καταγράφονται οι εισηγήσεις με τις πιο κάτω να ξεχωρίζουν:

Αναδιοργάνωση ΤμημάτωνΓια την πιο αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας η KPMG εισηγείται τη δημιουργία 4 τμημάτων αντί 7 που υπάρχουν σήμερα:

– Football Operations- Match day Operations- Commercial Department- Finance Department

Για κάθε ένα από τα πιο πάνω γίνεται λεπτομερής αναφορά ως προς τους τομείς ευθύνης.

Οικονομικός ΔιευθυντήςH KPMG θεωρεί επιτακτική την ανάγκη πρόσληψης ενός οικονομικού διευθυντή (Chief Financial Officer) ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για όλα τα οικονομικά θέματα και θα αναφέρεται στο διοικητικό συμβούλιο.

Football operations managerΠρόκειται για το συνδετικό κρίκο μεταξύ προπονητή και διοικητικού συμβουλίου που έχει την ευθύνη να αποσυμφορίζει τον πρώτο από οτιδήποτε δεν σχετίζεται με τα προπονητικά του καθήκοντα. Το άτομα αυτό έχει την ευθύνη για την ομαλή καθημερινή λειτουργία τόσο της πρώτης ομάδας όσο και των ακαδημιών. Επιπλέον είναι το άτομο που θα εμπλακεί στις μεταγραφές έχοντας ρόλο διαπραγματευτή.

Scouting TeamH KPMG επισημαίνει ότι παρόλο που το δ.σ θεωρεί αχρείαστη τη στελέχωση μιας ομάδας scouting, η ίδια θεωρεί σημαντική την ύπαρξη της. Το scouting team αφορά ένα ή περισσότερα άτομα τα οποία θα έχουν την ευθύνη για να βοηθούν τον προπονητή να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις για θέματα που αφορούν τη στελέχωση της ομάδας. Με τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας η συνεργασία μεταξύ προπονητή και μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι καθημερινό και σύμφωνα με την KPMG αυτό πρέπει να περιοριστεί αφού τα μέλη του συμβουλίου δεν πρέπει να εμπλέκονται με την καθημερινή λειτουργία του τμήματος. Τονίζεται επίσης ότι σε περίπτωση αποχώρησης του μέλους ή και του προπονητή δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα.

Το scouting team θα είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία και συντήρηση ενός dossier ποδοσφαιριστών με πλήρη ανάλυση των χαρακτηριστικών του καθενός αλλά και την κοστολόγηση του, έτσι ώστε όταν ο προπονητής εντοπίζει την ανάγκη ενίσχυσης σε μια θέση να μη χρειάζεται να αρχίζει την αξιολόγηση του από μηδενική βάση.

Συμβόλαια – Bonus

H KPMG μπήκε και στα άδυτα των συμβολαίων όπως επίσης και των bonus που δίνονται. H πιο ουσιαστική εισήγηση είναι όπως τα bonus που δίνονται σε παίκτες και προπονητές να μην ξεπερνούν το 20-25% των εσόδων που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη διοργάνωση (π.χ Champions League).

Τέλος γίνεται προτροπή όπως απλοποιηθεί ο τρόπο υπολογισμού των bonus αλλά να εξελιχθεί με τρόπο που να ενθαρρύνει την επιτυχία στους θεσμούς που έχουν μεγάλη σημασία στην ομάδα όπως το πρωτάθλημα. Δίνεται το παράδειγμα του να υπάρχει επιπλέον bonus για κατάκτηση του πρωταθλήματος τις χρονιές που η ομάδα συμμετέχει στους ομίλους Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!