4-4-2 ή 4-5-1; Και τα δυο!

Από χτες οι οπαδοί μας άρχισαν να συζητούν μεταξύ άλλων για το ποια διάταξη ταιριάζει πιο πολύ στον ΑΠΟΕΛ και ποια θα πρέπει να ακολουθείται από τον προπονητή μας. Μετά από πέντε αγωνιστικές όπου ο Γιοβάνοβιτς έδειξε μια σαφή προτίμηση στο 4-4-2, στον αγώνα με τον Ολυμπιακό επανέφερε το  4-5-1. Περισσότερη  ανάλυση για το πως εφαρμόστηκε και λειτούργησε η διάταξη με έναν επιθετικό στην κορυφή μπορείτε να διαβάσετε στο Analyse this. Επανερχόμενοι στο ερώτημα που τίθεται από τους οπαδούς θα πρέπει να παραπέμψουμε στις κατά καιρούς δηλώσεις του Γιοβάνοβιτς. Ο προπονητής μας το καλοκαίρι «προειδοποίησε» ότι θα επιχειρήσει να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού του φετινού ΑΠΟΕΛ σε μια προσπάθεια να προσδώσει στοιχεία που δεν είναι γνωστά στους αντιπάλους, φωτογραφίζοντας το 4-4-2. Η αποχώρηση του Αλμέιδα έπαιξε καταλυτικό ρόλο για δούμε σχετικά νωρίς τον προπονητή να προτιμά τη συγκεκριμένη διάταξη.

Ο Γιοβάνοβιτς είπε επίσης προ ημερών ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα δούμε την ομάδα να αλλάζει συστήματα και τακτικές. Αυτό έγινε σχετικά νωρίς αφού τα όσα είδε με Απόλλωνα και Ομόνοια ήταν αρκετά για να τον πείσουν ότι έπρεπε να αλλάξει κάτι.

Η επαναφορά του 4-5-1 ή 4-2-3-1 κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να λειτουργήσει καλύτερα η μεσαία γραμμή, που λόγω των παικτών που την αποτελούν θεωρείται και το δυνατό μας σημείο.

Όπως φάνηκε το τρίο Πίντο-Μοράις-Μπεναχούρ λειτούργησε καλά αφού οι Πορτογάλοι είχαν συμμετοχή στο παιχνίδι τόσο αμυνόμενοι όσο και επιτιθέμενοι. Ο Πίντο είχε συμμετοχή σε δυο γκολ ενώ το έτερον του ήμισυ σκόραρε 2 φορές. Ο Μπεναχούρ με τη σειρά του κράτησε μπάλα και έδωσε στην ομάδα την απλότητα και ηρεμία που χρειαζόταν όταν ο Ολυμπιακός πρέσαρε.

Η πετυχημένη επαναφορά του 4-5-1 σχετίζεται τόσο με την απόδοση των παικτών μας αλλά και με τον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου, οπότε δεν μπορεί να είναι κανόνας ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη θα κερδίζουμε πάντα την μάχη του κέντρου.

Το σίγουρο είναι ότι ο προπονητής έχει στη διάθεση του παίκτες που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ομάδας. Το ζητούμενο είναι η συνεχής βελτίωση αφού ήδη υπάρχει η πίεση να χτιστεί και να τελειοποιηθεί ο νέος ΑΠΟΕΛ τη χρονιά που πρέπει να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!