8 Ιανουαρίου 2008: Τότε ξεκίνησαν όλα

Συμπληρώνονται σήμερα 4 χρόνια από την ημέρα που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέστρεψε στον ΑΠΟΕΛ για τη δεύτερη θητεία του ως προπονητής στην ομάδα μας. Τέσσερα χρόνια κατά τα οποία η ομάδα μας ξέφυγε από τα στενά κυπριακά ποδοσφαιρικά πλαίσια και έγινε σημείο αναφοράς ανά το παγκόσμιο. Όλα όσα πετύχαμε φέρουν τη σφραγίδα του Γιοβάνοβιτς ο οποίος επέστρεψε στον ΑΠΟΕΛ πιο ώριμος και έτοιμος για να τον οδηγήσει εκεί που δεν κατάφερε κανένας άλλος. Το να εξιστορήσουμε ξανά τα όσα πέτυχε ο Γιοβάνοβιτς είναι περιττό οπότε θα πάρουμε το χρόνο πίσω για να θυμηθούμε ξανά τα όσα εξελίχτηκαν τότε και άλλαξαν το ρου της σύγχρονης ιστορίας του ΑΠΟΕΛ. Στο Μπόρισοφ η αρχή του τέλους..Το σκηνικό της τότε εποχής ήταν το χειρότερο δυνατό για την ομάδα μας με τα προβλήματα να ξεκινούν ουσιαστικά από τον Ιούλιο του 2007 όταν ήρθε ο αποκλεισμός σοκ από την Μπάτε Μπόρισοφ. Η ήττα με 3-0 μετά το 2-0 του πρώτου αγώνα δημιούργησε τόσες παρενέργειες που δεν μπόρεσαν να ξεπεραστούν ποτέ και η μπόρα ξέσπασε τον Δεκέμβριο.

Η ομάδα δεν βλεπόταν με τον Ουζουνίδη και τους υποστηρικτές του να θεωρούν υπεύθυνους για όλα τους ποδοσφαιριστές ενώ ο κόσμος αλλά και μερίδα του συμβουλίου πίστευε με το πέρασμα του χρόνου ότι ο προπονητής άρχισε να χάνει το έλεγχο στον Αρχάγγελο. Το 2-2 με τη Δόξα μέσα στο ΓΣΠ στις 23 Δεκεμβρίου επιβεβαίωσε σε όσους ήταν κοντά στην ομάδα ότι δεν υπήρχε περίπτωση αντιστροφής του κλίματος και η επίμονη στήριξη του Ζιβανάρη στον προπονητή οδηγούσε την ομάδα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Όλων των ειδών τα προβλήματαΣτο όλο σκηνικό πρέπει να βάλουμε και την επεισοδιακή αποχώρηση του Απέγητου από το συμβούλιο λίγους μήνες ενωρίτερα λόγω της οικονομικής διαφοράς που υπήρξε με τον Ζιβανάρη αλλά και τις αποτυχημένες μεταγραφικές κινήσεις (Ταβάρες, Έμερσον, Τσόροβιτς, Ντα Κόστα). Παίκτες όπως ο Φερναντές παρουσιάζονταν στους πλείστους αγώνες προκλητικά αδιάφοροι ενώ η μαύρη λίστα του Ουζουνίδη για τις αποδεσμεύσεις Ιανουαρίου είχε στην πρώτη θέση τον Νούνο Μοράις.

Η ήττα από την Ανόρθωση μέσα στο ΓΣΠ στις 5 Ιανουαρίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο ΑΠΟΕΛ με το -9 από την κορυφή τέθηκε πολύ νωρίς εκτός σοβαρής διεκδίκησης του πρωταθλήματος και ο Ουζουνίδης αντιλαμβανόμενος ότι είναι ο άμεσα υπεύθυνος  θέτει την παραίτηση του ενώπιων της διοίκησης. Η επιφοίτηση του Ζιβανάρη

Και η διοίκηση Ζιβανάρη όμως βρίσκότανι κάτω από έντονη αμφισβήτηση με τους οργανωμένους να θέτουν συχνά πυκνά θέμα παραίτησης του προέδρου κατηγορώντας τον για σωρεία λαθών. Η πίεση για τον πρόεδρο ήταν αφόρητη αλλά στην κρίσιμη συνεδρία της 6ης Ιανουαρίου (μέρα των Θεοφανείων) ρίχνει στο τραπέζι το όνομα του Γιοβάνοβιτς. Η εισήγηση του βρήκε την ένθερμη υποστήριξη του Κυριακίδη αλλά χρειάστηκε ψηφοφορία στην οποία η επιλογή άμεσης πρόσληψης του Σέρβου προπονητή υπερίσχυσε μια ψήφο διαφορά. Η εναλλακτική επιλογή ήταν περαιτέρω διερεύνηση για ακόμα λίγες μέρες με την ελπίδα ότι θα προέκυπτε κάποιο πιο «βαρύ» όνομα.Στις 7 Ιανουαρίου ο Γιοβάνοβιτς ήρθε στην Κύπρο για να έχει κατειδίαν συζητήσεις με τη διοίκηση του ΑΠΟΕΛ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ιβάν λίγους μήνες πριν είχε έρθει ξανά στην Κύπρο και συμφώνησε σε όλα με τον Απόλλωνα ο οποίος έψαχνε προπονητή αλλά την τελευταία στιγμή η ομάδα της Λεμεσού έκανε πίσω. Κάθε εμπόδιο για καλό..

Παρά την προβληματική εικόνα και δεδομένα ο Γιοβάνοβιτς ήθελε να δουλέψει ξανά στην ομάδα μας και φρόντισε να έχει την απαιτούμενη ενημέρωση από ανθρώπους της εμπιστοσύνης του. Σε συναντήσεις που είχε με τον Πολυδώρου αλλά και τον Λοϊζίδη, με τον οποίο διατήρησε στενή επαφή, ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τα πάντα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ότι στο μεσοδιάστημα αποκατάσταθηκαν και οι σχέσεις του με τον πρώην πρόεδρο και μεγαλομέτοχο της εταιρείας Πρόδρομο Πετρίδη κάτι που είχε σημασία μιας και τότε Πετρίδης και Ζιβανάρης μετά βίας μιλούσαν.

Υπογραφή υπό έναν όρο

Στις 8 Ιανουαρίου έδωσε το παρών του στο φιλικό του ΑΠΟΕΛ με την Ουντινέζε στο ΓΣΠ έτσι ώστε να πάρει μια πρώτη γεύση από το ρόστερ αλλά έχει ήδη πάρει την απόφαση να πει το ναι για να επιστρέψει σε αυτό που τέσσερα χρόνια μετά χαρακτήρισε τη δική του Ιθάκη. Μετά τον αγώνα πάει αμέσως σε ένα γραφείο στο ΓΣΠ και υπογράφει το σχετικό συμβόλαιο συνεργασίας το οποίο θα ενεργοποιείτο την επομένη μέρα υπό έναν όρο. Να έλεγε και η γυναίκα του το δικό της ΟΚ για να μετακομίσει το αγαπημένος της εκ νέου στην Κύπρο.

Η συνέχεια είναι γνωστή και αξέχαστη..

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!