Γιατί ο Έλτερ Σόουζα

Θα αρχίσουμε την αναφορά μας παραθέτοντας το πλήρες όνομα του Πορτογάλου που είναι Helder Bruno Macedo de Sousa.  O 34χρόνος (13/10/1977) θεωρείται ποδοσφαιρική ανακάλυψη του Πάμπου Χριστοδούλου ο οποίος τον ανακάλυψε προ διετίας σε ένα από τα προπονητικά του σαφάρι στην Πορτογαλία. Ο Σόουζα με το άσημο βιογραφικό πήρε την απόφαση να ξενιτευτεί για πρώτη φορά στην καριέρα του πέρσι για χάρη του Ολυμπιακού προσδοκώντας σε ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό μέλλον και όπως φαίνεται δικαιώνεται. Με τη φανέλα του Ολυμπιακού πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσει που τον έκαναν γνωστό στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της Κύπρου. Ο Χριστοδούλου που τον ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε προσπάθησε να τον πάρει στην Αελ ενώ όπως είναι γνωστό στο παιχνίδι της απόκτησης του είχε μπει και η Ομόνοια.

Η καριέρα του πριν έρθει στην Κύπρο αναλώθηκε σε ομάδες της δεύτερης κατηγορίας της Πορτογαλίας αφού την πενταετία 2005-2010 ήταν στην Βιζέλα ενώ στην πρώτη κατηγορία είχε μια συμμετοχή το 2002/03 με τη φανέλα της Μπράγκα. Αν επιχειρήσει κάποιος να δικαιολογήσει την απόκτηση του κοιτάζοντας το βιογραφικό του θα απογοητευτεί ενώ και η ηλικία του έρχεται σε σύγκρουση με την στρατηγική για μείωση του μέσου όρου ηλικίας της ομάδας.

Η λογική της απόκτησης Σόουζα1. Εκ πρώτης η απόκτηση του συνδέεται με το  ότι ο Γιοβάνοβιτς δεν πήρε στο χρονικό διάστημα που έπρεπε αυτά που ήθελε από τον Μπελαιτ. Η απόκτηση του 24χρονου Τυνήσιου εμπεριείχε κάποιο ρίσκο αφού ήρθε στις 31 Αυγούστου ένας φοβερά ταλαντούχος παίκτης ο οποίος όμως ήταν ανέτοιμος. Ακόμα και μετά την παρέλευση του χρόνου προσαρμογής ο Μπελαιτ δεν μπόρεσε να μπει πραγματικά μέσα στην ομάδα ενώ το πρόβλημα έγινε μεγαλύτερο ότι τραυματίστηκε και ο Μαρσίνιο. Προφανώς τα όσα καλά είδαμε από πλευράς Μπελαιτ στου επίσημους αγώνες δεν κρίθηκαν ως ικανοποιητικά για τον προπονητή μας.

2. Ο Σόουζα κρίθηκε από τον Γιοβάνοβιτς ως καλύτερη λύση αφού θα μπορέσει να βοηθήσει άμεσα και την ομάδα. Αγωνιστικά ο Πορτογάλος είναι έτοιμος να πάρει ακόμα και θέση βασικού και η περίοδος προσαρμογής του εκτιμάται ότι θα είναι ελάχιστη. Το ότι έρχεται στην ομάδα ακόμα ένας Πορτογάλος ήταν κάτι που έπαιξε ρόλο αφού οι υπόλοιποι θα τον βοηθήσουν τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου να προσαρμοστεί στα δεδομένα και τις απαιτήσεις.

3. Η αλήθεια είναι ότι η ηλικία είναι κάτι που προβλημάτισε τον Γιοβάνοβιτς αλλά το ότι φάνηκε ανακόλουθος με την προσπάθεια του για μειώσει του μέσου όρου ηλικίας δείχνει πολλά. Ο προπονητής έκρινε ότι το στυλ παιχνιδιού του Σόουζα αλλά και ο σωματότυπος του είναι τέτοιος που του επιτρέπει να αγωνίζεται σε επίπεδο ΑΠΟΕΛ χωρίς να υπάρξει πρόβλημα. Ο Σόουζα προέρχεται από γεμάτες χρονιές και δεν είχε ποτέ οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού οπότε το ιστορικό είναι καλό, χωρίς όμως αυτό να εγγυάται τα πάντα.

4.  Αφήσαμε για τελευταίο έναν πολύ σοβαρό λόγο. Ο Σοόυζα ξέρει τα μυστικά της θέση του οργανωτικού μέσου και το έχει δείξει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο στον Ολυμπιακό. Η ντρίπλα του θεωρείται το μεγάλο του όπλο ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να χάσει την μπάλα όταν την έχει στην κατοχή του. Έχει σωστή ποδοσφαιρική σκέψη και μπορεί να μοιράσει παιχνίδι με τρόπο δημιουργικό. Από την άλλη δεν μπορεί να θεωρηθεί παίκτης που θα στηριχτούμε πάνω του όταν αμυνόμαστε αφού κάνει τα απαραίτητα.  Δεν έχει ούτε συχνή επαφή με τα δίκτυα αφού σπάνια επιχειρεί σουτ.

Τα υπόλοιπα στο γήπεδο, εκεί που είναι ο καθρέφτης όλων!

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!