ΑΠΟΕΛ σε ελεύθερη πτώση

Ερώτημα: αν ζητήσουμε από οπαδούς μας που παρακολουθούν συχνά τον ΑΠΟΕΛ από το 2000 και μετά, τουλάχιστον, να μας πουν για την ομάδα που βλέπουμε στα τελευταία Ευρωπαικά παιγνίδια, σε ποια χρονιά από αυτές που έχουν ζήσει θα την κατέτασσαν, τι θα απαντούσαν?

Νομίζoυμε ότι οι πλείστοι θα την τοποθετούσαν τουλάχιστον μια δεκαετία πριν

Μπορεί φυσικά η δυναμικότητα των αντιπάλων μας στην Ευρώπη σήμερα να έχει ανεβεί αισθητά αλλά και η δική μας έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Το ανησυχητικό είναι ότι κάθε χρονιά κατεβαίνουμε σταθερά ένα-δυο σκαλιά σε δυναμικότητα και αυτό συμβαίνει συνεχώς μετά την ομάδα του 2011 που μας πήρε στους 8. Δεν περιμέναμε φυσικά να ξανακάνουμε τέτοια πορεία, αυτά γίνονται μια φορά στην ιστορία, αλλά ούτε και συνεχώς να κατρακυλά έτσι η ομάδα. Πιστεύαμε ότι εκείνη η πορεία θα ήταν η αρχή της καθιέρωσης στην Ευρώπη, της σταθερής βελτίωσης της ομάδας σε όλους τους τομείς, της δημιουργίας έργων υποδομής για το μέλλον και κατ’ επέκταση το άνοιγμα της ψαλίδας σε σχέση με τους αντιπάλους μας στην Κύπρο.

ΤIΠΟΤΑ από αυτά δεν έγινε πλην μιας προπάθειας βελτίωσης των ακαδημιών. Από τότε πήραμε φυσικά 3 πρωταθλήματα σερί αλλά με χίλια δυο ζόρια και ενώ οι αντιπάλοι μας στην Κύπρο έπεσαν φανερά επίπεδο λόγω σοβαρότατης μείωσης του μπάτζετ τους. Στην Ευρώπη δεκτήκαμε οδυνηρές ήττες και με εξαίρεση την πρόκριση στο τελευταίο Τσ.Λ. όπου είχαμε για αντιπάλους στα προκριματικά σχετικά αδύναμες η’ άπειρες ομάδες, γενικά δεν πήγαμε καλά! Η φετινή πρόκριση στους ομίλους του Europa ήταν το απολύτως minimum της επιδίωξης μας με βάση τους αντιπάλους μας και η μη πρόκριση στους ομίλους του Τσ.Λ κρίνεται σαν παταγώδης αποτυχία.

Δικαιολογίες για τις αποτυχίες μας στην Ευρώπη μπορεί να υπάρχουν πολλές αλλά στην πραγματικότητα στο τέλος καταλήγουν όλες στο ίδιο συντελεστή: Αδύναμες διοικήσεις χωρίς σταθερό πλάνο, σοβαρή οργάνωση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που παίρνουν συνεχώς τις λάθος αποφάσεις χωρίς να μαθαίνουν από τα λάθη τους. 

Όταν αποχώρησε ο μεγάλος Ιβάν Γιοβάνοβιτς που τους έκανε όλους “μάγκες”, φάνηκε η γυμνία μας στον μέγιστο βαθμό. Τον τελευταίο χρόνο η διοίκηση Πετρίδη για παράδειγμα, άλλαξε 4 προπονητές και 2 τεχνικους διευθυντές. Τα τελευταία χρόνια, κάναμε πάμπολλες προσθοαφαιρέσεις στο ρόστερ μας, ανεβάσαμε το μπάτζετ μας πάνω από τα 11-12 εκατομύρια και όμως η ομάδα είναι κάθε χρόνο και χειρότερη. Για να εξηγούμαστε, δεν ξεχνούμε τα λάθη και της προηγούμενης διοίκησης Φοίβου Ερωτοκρίτου.

Είναι εύκολο στις αποτυχίες να ρίχνουμε την ευθύνη στον εκάστοτε προπονητή η’ τεχνικό διευθυντή (χωρίς να λέμε ότι δεν φέρουν και αυτοί ευθύνη), αλλά όταν αυτό γίνεται στην συχνότητα που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, τότε κάτι άλλο φταίει περισσότερο και αυτό είναι οι εκάστοτε διοικήσεις!

Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να μας εξηγήσει πως ένας προπονητής της αξίας και του χαρακτήρα του Φινκ απολύθηκε μετά από κάποιους μόνο μήνες και ενώ η ομάδα έδειχνε βελτίωση και αγωνιστικά και σε θέμα φυσικής κατάστασης? Να πιστέψουμε ότι ήταν μόνο λόγω κάποιων κακών εμφανίσεων, που εν μέρη ήρθαν και φυσιολογικά αφού ο άνθρωπος παρέλαβε την ομάδα στα μέσα της περιόδου και δεν είχε πολλά περιθώρια βελτίωσης?! Γιατί δεν του δοθηκε η ευκαιρία να μείνει το καλοκαίρι και να στήσει την ομάδα όπως θα ήθελε? Τα ίδια έκανε ο Πετρίδης κάποτε και με τον Γιοβάνοβιτς και μετά το μετανιώσαμε!

Επίσης μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει ποιο ήταν το σκεπτικό της τοποθέτησης του σεβαστού αλλά άπειρου Μαντούκα σε μια τόσο καίρια θέση όπως αυτή του Τεχνικού Διευθυντή που σαφώς ο άνθρωπος δεν γνώριζε?! Γιατί τέτοια πειράματα?

Νομίζω ότι η επιλογή Τιμούρ στον πάγκο της ομάδας είναι η τελευταία ευκαιρία της διοίκησης Πετρίδη. Ο κόσμος βαρέθηκε και αηδίασε να βλέπει τα χάλια της ομάδας μας και τις κάκιστες εμφανίσεις της, κυρίως στην Ευρώπη! Δυστυχώς μετά και το τελευταίο ματς στην Πράγα είναι φανερό πως η ομάδα έχει τεράστιες αδυναμίες και έπεσε αρκετά επίπεδα από αυτήν που ξέραμε. Μαγικά πλέον δεν μπορούν να γίνουν. Θα πρέπει να περάσουν μερικοί μήνες για να καταφέρει ο νέος προπονητής να εμπεδώσει την φιλοσοφία του και μια η’ δυο μεταγραφικές περιόδοι για να καταφέρει να την φέρει κοντά στα επίπεδα που θέλει. Σε κάποια στιγμή ίσως να πρέπει να πάρει αποφάσεις που δεν θα αρέσουν σε κάποιους, όπως η αποδέσμευση κάποιων παικτών που πρόσφεραν πολλά τα τελευταία χρόνια αλλά και την απομάκρυνση κάποιων στο προπονητικό team η’ σε άλλους τομείς στους οποίους έχει η’ θα έπρεπε να έχει αρμοδιότητα.

Το ερώτημα είναι: όταν ο Τιμούρ πάρει τις αποφάσεις του, η διοίκηση θα τις δεκτεί και θα τις εφαρμόσει η’ θα του φέρουν εμπόδια? Ο κύριος Πρόδρομος Πετρίδης και οι υπόλοιποι της διοίκησης θα τον αφήσουν να κτίσει την ομάδα όπως θέλει η’ θα του επιβάλουν περιορισμούς και τους παίκτες που αυτοί θέλουν να φέρουν η’ να παραμείνουν στην ομάδα?!! Με άλλα λόγια θα τον αφήσουν να κάνει την δουλειά του ανεπηρέαστος και χωρίς υπόσκαψη δίνοντας του τον απαραίτητο χρόνο?!

Γνωρίζουμε ότι η φετινή ομάδα είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και ο μόνος πλέον εφικτός στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ακόμη και αυτός θα είναι δύσκολος αφού οι φετινές αεκ και ανόρθωση είναι ανεβασμένες ενώ και η ομόνοια σε κάποια στιγμή θα βελτιωθεί!

Στην πραγματικότητα όμως ο μεγαλύτερος στόχος πρέπει να είναι η αναδόμηση της ομάδας και το κτίσιμο ενός συνόλου με σταδιακή μείωση του μέσου όρου ηλικίας που θα μπορεί να έχει αξιοπρεπείς πορείες και εμφανίσεις στην Ευρώπη και όχι αυτό το χάλι που βλέπουμε φέτος, με παίκτες “κρουσμένους”, αδιάφορους η’ χαμηλού επιπέδου (και Κύπριους και ξένους) και μια ομάδα χωρίς πλάνο στο γήπεδο. Δεν ξέρουμε αν μπορεί ο Κετσπάγια να το πετύχει αφού άλλο ανόρθωση και άλλο ΑΠΟΕΛ και οι απαιτήσεις που έχουμε σαν ομάδα, αλλά οφείλουμε να του δώσουμε πίστωση χρόνου και να δεκτούμε ότι στην προσπάθεια του θα γίνουν λάθη, θα έρθουν και κακά αποτελέσματα. Θα πρέπει να περιμένουμε σε πρώτη φάση τουλάχιστον ως το καλοκαίρι και μετά αναλόγως βλέπουμε και κρίνουμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να τον στηρίξουμε και να κάνουμε υπομονή ελπίζοντας πως θα πετύχει. Τα περιθώρια για την διοίκηση Πετρίδη έχουν στενέψει επικίνδυνα πλέον και δικαιολογίες δεν θα υπάρχουν!

Υ.Σ. Είμαστε μια παρέα ΑΠΟΕΛΙΣΤΕΣ, όλοι κάτοχοι season ticket και Ευρωπαικού πακέτου αγώνων. Παρακολουθούμε ανελλιπώς τον ΑΠΟΕΛ μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μοναδικός μας γνώμονας είναι το καλός νοούμενο συμφέρον της ομάδας μακριά από προσωπικές προτιμήσεις. Η αγορά season ticket την νέα χρονιά δεν πρέπει πλέον να θεωρείτε δεδομένη αν δεν δούμε επιτέλους σοβαρό έργο, σωστό σχεδιασμό και όχι κούφιες υποσχέσεις και ψέυτικες δικαιολογίες!

Υ.Σ. 2 Κε. Πρόδρομε Πετρίδη, ο προπονητής μας είπε κάτι πολύ σωστό σε σχέση με του πολλούς αγώνες στο Κυπριακό πρωτάθλημα με αποτέλεσμα η σεζόν να τελειώνει πολύ αργά και να μην πραλαβαίνουν να ξεκουράζονται αρκετά οι παίκτες πριν τα πρώτα Ευρωπαικά, εξού και οι πολλοί τραυματισμοί. Φέτος το πράγμα χειροτέρεψε με την αύξηση των ομάδων σε 14, κάτι που όλος ο φίλαθλος κόσμος ήταν εναντίον. Που ήταν ο νους σου όταν δεχόσουν την πρόταση? Γιατί δεν έθεσες τουλάχιστον θέμα κατάργησης των play-off σαν αντίμετρο?!

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!