ΑΠΟΕΛ Β

Ο ΑΠΟΕΛ φέτος γράφει ιστορία. Πάει να καταρρίψει ένα εξωπραγματικό προσωπικό ρεκόρ. «Τα λιγότερα λεπτά συμμετοχής σε παίκτες προερχόμενους από την ακαδημία». Μετά την αποχώρηση των Χαραλαμπίδη και Αντωνιάδη, ο μοναδικός υπολογίσιμος παίκτης που βγήκε από τις ακαδημίες μας και αγωνίζεται στον ΑΠΟΕΛ είναι ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου.

Εύλογα διερωτάται κανείς γιατί οι ακαδημίες μας δεν παράγουν παίκτες ικανούς να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα. Ένα είναι το βέβαιο. Πως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην έλλειψη ταλέντου. Απόδειξη αυτού οι επιτυχίες όλων των ομάδων των ακαδημιών μας, οι οποίες εδώ και δύο χρόνια σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Αφού λοιπόν υπάρχει ταλέντο, ποιό είναι το πρόβλημα; Η απάντηση βρίσκεται στη λέξη “transition”.

Ένας πολλά υποσχόμενος ποδοσφαιριστής που πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις με τα U21 του ΑΠΟΕΛ δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πρώτη ομάδα για ένα πολύ σημαντικό λόγο. Διότι δεν είναι συνηθισμένος στο ανταγωνιστικό επίπεδο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.  Άρα πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε να γίνει εφικτή η μετάβαση του παίκτη από το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα νέων στην επαγγελματική πρώτη κατηγορία.

Πως μπορούμε να επιτύχουμε αυτή τη μετάβαση; Εξετάζοντας τη μέθοδο που εφάρμοσαν οι μεγαλύτεροι σύλλογοι της Ευρώπης. Δημιούργησαν τα λεγόμενα «δεύτερα». Ομάδες που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από νεαρούς ποδοσφαιριστές και αγωνίζονται σε επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας τους.  Είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα, για να γεφυρωθεί το χάσμα που επικρατεί. Οι καλύτεροι παίκτες των ακαδημιών προάγονται στα δεύτερα, όπου παίρνουν λεπτά συμμετοχής και εξοικειώνονται σε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό επίπεδο από αυτό που συνήθισαν, αναπτύσσοντας παράλληλα τις ικανότητές τους. Οι παίκτες ωριμάζουν ποδοσφαιρικά και εντάσσονται πλέον στην πρώτη ομάδα ως ολοκληρωμένοι ποδοσφαιριστές.

Πρόκειται για ένα σύστημα που καθιερώθηκε από όλες τις Ισπανικές και Γερμανικές ομάδες, ενώ ακολουθείται πιστά και από τα φημισμένα φυτώρια ποδοσφαιριστών των Άγιαξ, Μπενφίκα, Πόρτο και Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Αν το ακολουθήσουμε κι εμείς, ίσως στα επόμενα χρόνια να μειώσουμε την εξάρτησή μας στους ξένους ποδοσφαιριστές και να βλέπουμε στο γήπεδο περισσότερους παίκτες από τις ακαδημίες.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!

 

X