Γιατί στην Μπαρτσελόνα δεν παθαίνουν θλάσεις;

Μερικά από τα επτασφράγιστα μυστικά που κρατούν τους παίκτες της Μπαρτσελόνα μακριά από τραυματισμούς αρχίζουν να βλέπουν σιγά – σιγά το φως της δημοσιότητας.

ινε στην ιστορία ως ο πατέρας της ιατρικής και άφησε ως κληρονομία στην ανθρωπότητα (και) την ιστορική του ρήση ότι: «κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν». Όταν αυτό το ρητό του Ιπποκράτη συναντά το «Més que un club», το moto δηλαδή της Μπαρτσελόνα, τότε δίνεται η απάντηση στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό μυστήριο της εποχής μας: «Αλήθεια, γιατί οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, κυρίως οι σταρ της ομάδας που δέχονται την μεγαλύτερη καταπόνηση, δεν τραυματίζονται (σχεδόν) ποτέ;».

Τα πόδια του Βραζιλιάνου άσου ήταν καλά σκεπασμένα από κάτι που έμοιαζε με μία μαύρη κουβέρτα, από την οποία προεξείχαν δύο σωλήνες, οι οποίοι κατέληγαν σε ένα περίεργο. μηχάνημα. Αυτό ήταν! Το μυστικό είχε αποκαλυφθεί.

CcV2CUaW8AAjFm2

Πρόκειται για ένα ειδικό μηχάνημα μυϊκής αποκατάστασης, το οποίο η Μπαρτσελόνα χρησιμοποιεί με εκπληκτική επιτυχία από πέρυσι. Θεωρείται η τελευταία λέξη στην επιστήμη της πρεσοθεραπείας, που είναι η αποκατάσταση μέσω της ατμοσφαιρικής πίεσης, που αποτελεί το τέλειο συμπλήρωμα στην καθημερινή δουλειά ενός επαγγελματία αθλητή.

Οι ρεπόρτερ της Μπαρτσελόνα, που πήραν… δουλειά για το σπίτι, έψαξαν το θέμα και έμαθαν ότι όλοι οι παίκτες της πρώτης ομάδας των «μπλαουγκράνα» χρησιμοποιούν το μηχάνημα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα μετά από τις προπονήσεις. Η ένταση και η συχνότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η επιβάρυνση κατά την διάρκεια των αγώνων ή οι ενοχλήσεις που μπορεί να αισθάνεται κάποιος παίκτης. Κάθε φορά που ένας ποδοσφαιριστής αισθάνεται τα πόδια του βαριά οφείλει να το δηλώσει αμέσως στο ιατρικό τιμ που στην συνέχεια μελετά τα εργομετρικά στοιχεία που προκύπτουν από τα γιλέκα GPS που φοράνε οι ποδοσφαιριστές σε κάθε προπόνηση, αλλά και τον πλήρη φάκελο του ώστε να αξιολογηθεί ο βαθμός καταπόνησης που έχει υποστεί και η ανάγκη για… αποσυμπίεση!

Μία συνεδρία δεν διαρκεί πάνω από 25 λεπτά, παρακολουθείται αυστηρά από φυσιοθεραπευτή, ενώ οι πιο συχνοί «πελάτες» είναι η τριπλέτα MSN που σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από κάθε παιχνίδι είναι αυτή που δέχεται την μεγαλύτερη μυϊκή καταπόνηση και τα περισσότερα χτυπήματα.

Είναι τέτοια η επιτυχία του συγκεκριμένου μηχανήματος, που ο Νεϊμάρ έχει ένα τέτοιο στο σπίτι του για να μπορεί να αναζωογονεί τα… εργαλεία της δουλειάς του, όποτε το κρίνει σκόπιμο, ενώ όλοι οι παίκτες της πρώτης ομάδας έχουν αναφέρει ότι από την στιγμή που εισήχθη αυτή η νέα καινοτομία στο εσωτερικό του συλλόγου, αισθάνονται τα πόδια τους πιο ελαφριά, επιτυγχάνουν αποκατάσταση μετά από αγώνες ή προπονήσεις πολύ πιο γρήγορα από ότι παλιότερα και νιώθουν πολύ πιο ανθεκτικοί. Το γεγονός ότι μετά από 47 επίσημα παιχνίδια στην σεζόν, οι Καταλανοί έχουν φέτος μόνο 10 μυϊκούς τραυματισμούς, μαρτυρά πάρα πολλά.

Οι ελάχιστοι τραυματισμοί στους φετινούς «μπλαουγκράνα» δεν είναι μόνο ευλογία, αλλά συνάμα και κατάρα! Οι μεταγραφικές προσθήκες των Αρντά Τουράν και Αλέις Βιδάλ «μεγάλωσαν» το ρόστερ και αναγκάζει τον Λουίς Ενρίκε να πετάει εκτός αποστολής 4 και 5 παίκτες, καθώς ο μοναδικός παίκτης που βρίσκεται στα… πιτς (από τον Σεπτέμβριο κιόλας με ρήξη πρόσθιου χιαστού) είναι ο Ραφίνια Αλκάνταρα! Η δυνατότητα (με την απαραίτητη τεχνογνωσία) που έχουν πια οι Καταλανοί να προβλέπουν τους μυϊκούς τραυματισμούς κάνει την δουλειά του Λουίς Ενρίκε πιο εύκολη, αλλά συνάμα και πιο ζόρικη!

Ένα άλλο καλά κρυμμένο μυστικό που βρίσκεται στα χέρια του υπεύθυνου του ιατρικού επιτελείου Ρικάρντ Προύνα είναι ο απόλυτος έλεγχος της παραμικρής λεπτομέρειας που αφορά την καθημερινή ζωή των ποδοσφαιριστών. Πέρα από τους γνωστούς παράγοντες όπως η απόλυτα ελεγχόμενη διατροφή ή ο καλός ύπνος υπάρχουν και μερικά εξωπραγματικά στοιχεία που σύμφωνα με τους Καταλανούς μπορούν να παίξουν ρόλο στην αποφυγή των μυϊκών τραυματισμών, όπως το σαπούνι που χρησιμοποιούν οι παίκτες, το αποσμητικό ή ακόμα και η κολόνια!

Ωστόσο, εκεί που οι Καταλανοί περνούν το θέμα σε άλλο επίπεδο είναι στον εξονυχιστικό έλεγχο του DNA των παικτών, που γίνεται πια με την βοήθεια της Σουηδής γιατρού Ματίλντα Λούντμπλαντ, που μελετά την σχέση που μπορεί να έχουν οι μυϊκοί τραυματισμοί με καλά κρυμμένα μυστικά που βρίσκονται στον γενετικό κώδικα των ποδοσφαιριστών της και τα οποία μπορούν να αποκαλύψουν προδιάθεση για τραυματισμούς σε συγκεκριμένα στο σώμα τους ή τυχόν κληρονομικές ιδιαιτερότητες που κάνουν κάποιες μυϊκές τους μάζες πιο ευπαθείς από ότι συνήθως!

Η γιατρός από το Έλφσμποργκ υποστηρίζει ότι τα ανθρώπινα γονίδια σχετίζονται άμεσα με τον χρόνο εμφάνισης, την σοβαρότητα και την αποκατάσταση των μυϊκών τραυματισμών και μπορούν να χαρακτηριστούν ως… βιομαρκαδόροι που απεικονίζουν ξεκάθαρα τον μυϊκό χάρτη κάθε αθλητή!

Η Λούντμπλαντ ασχολείται ως ειδική συνεργάτης της Μπαρτσελόνα τα τελευταία τρία χρόνια, σχημάτισε το πλήρες γεννετικό προφίλ 73 παικτών της πρώτης ομάδας, αλλά και των ακαδημιών και συνέβαλλε κι αυτή στην σταδιακή μείωση των μυϊκών τραυματισμών των «μπλαουγκράνα» που από 20 την σεζόν 2013-14, μείωθηκαν στους 9 πέρυσι (!) και τους 10 φέτος (!) παρότι η Μπαρτσελόνα παίζει στα… κόκκινα σε κάθε ματς και έχει πιθανώς το πιο απαιτητικό αγωνιστικό πρόγραμμα από κάθε άλλη ποδοσφαιρική ομάδα στον πλανήτη.

Όταν ο Ιπποκράτης μίλησε για την αξία της πρόληψης είναι δεδομένο ότι το μυαλό του δεν έφτασε τόσο μακριά. Όσοι ακόμα νομίζετε ότι οι θλάσεις σε μία ομάδα έρχονται από την γκαντεμιά, την κακοδαιμονία ή το κακό μάτι, καλό θα είναι να αναθεωρήσετε. Η λύση δεν είναι το ευχέλαιο ή τα… μαντζούνια, αλλά η επιστήμη. Η Μπαρτσελόνα για μία ακόμα φορά δείχνει τον δρόμο…

πηγή: sport24.gr

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!