Η Μπάρτσα θέλει να σκοράρει… 1 δισ. δολάρια!

Επενδυτικό σχέδιο εξαετίας καταστρώνει η ομάδα για να καταφέρει να ανταγωνιστεί την… Premier League. Οι κινήσεις για δημιουργία πανεπιστημίου και η επέκταση του Camp Nou. Οπλο η παγκόσμια αποδοχή του ποδοσφαιρικού κλαμπ.

Η Μπαρτσελόνα στοχεύει στο να γίνει η πρώτη ποδοσφαιρική ένωση στον κόσμο με έσοδα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, στο πλαίσιο ενός εξαετούς επιχειρηματικού σχεδίου που θα οδηγήσει το καταλανικό στρατόπεδο στην επέκταση τόσο του σταδίου Camp Nou, όσο και της εμπορικής του παρουσίας σε όλο τον κόσμο.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο πρόεδρος της ένωσης Josep Maria Bartomeu έκανε σαφή την φιλοδοξία της Μπαρτσελόνα.

«Δεν υπάρχουν άλλες ενώσεις στον κόσμο, είτε στο ποδόσφαιρο είτε σε άλλα αθλήματα, που κοιτάζουν μπροστά παραπάνω από μια ή δύο σεζόν. Αλλά εδώ στη Μπάρτσα το κάνουμε», ανέφερε. «Επιθυμούμε να γίνουμε η πρώτη ένωση που θα αγγίξει το ένα δισ. δολάρια σε έσοδα».

Ο κ. Bartomeu εκλέχθηκε πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ένωσης της Μπαρτσελόνα τον Ιούλιο, έπειτα από μια ταραχώδη σεζόν που άφησε την ομάδα με μια σπάνια τριπλή νίκη –τον τίτλο του ισπανικού πρωταθλήματος, το ισπανικό κύπελλο και το Champions League. Αλλά σηματοδοτήθηκε επίσης από βαθιές εσωτερικές διαμάχες, όπως η αμφισβητήσιμη μάχη για την προεδρία και μια σειρά δικαστικές έρευνες κατά παικτών και στελεχών -περιλαμβανομένου του ίδιου του κ. Bartomeu- σχετικά με ισχυρισμούς για φοροδιαφυγή. Εκείνος αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Η επιθυμία του να αυξήσει τα έσοδα από 600 εκατ. δολάρια τώρα, σε πάνω από ένα δισ. μέχρι το 2021, αντανακλά επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης του αυξανόμενου οικονομικού πλήγματος από την Premier League της Αγγλίας.

Έπειτα από την προσοδοφόρα τριετή συμφωνία της Premier League, αξίας πέντε δισ. στερλινών, ομάδες όπως οι Manchester United και Chelsea κερδίζουν πολύ περισσότερα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε σχέση ακόμη και με τις πιο επιτυχημένες ενώσεις της ηπείρου.

Σύμφωνα με τη Deloitte Football Money League, ωστόσο, μόνο η Manchester United είναι ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες ομάδες σε όρους εσόδων και βρίσκεται στη δεύτερη θέση βάσει στοιχείων για την περίοδο 2013-2014. Η Μπάρτσα ήρθε τέταρτη με έσοδα περίπου 485 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο του κ. Bartomeu προβλέπει μια σειρά νέων πρότζεκτς, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενόςΠανεπιστημίου της Ποδοσφαιρικής Ένωσης της Μπαρτσελόνα που θα παράγει αμοιβές και μιας προώθησης στα γυναικεία αθλήματα. Σε οικονομικούς όρους, ωστόσο, οι πιο σχετικές κινήσεις θα είναι η επέκταση της παρουσίας της ομάδες στο εξωτερικό και η αναμόρφωση του σταδίου Camp Nou, αξίας 600 εκατ. δολαρίων.

«Αντίπαλός μας είναι η Premier League. Δεν είναι μια συγκεκριμένη ένωση, είναι η δύναμη της ίδιας της Premier League», επισημαίνει ο κ. Bartomeu. Επιμένει ότι, αντίθετα με τις πρόσφατες εικασίες στο βρετανικό τύπο, η Μπαρτσελόνα πάντα θα έχει τους πόρους για να αποκρούσει τις βρετανικές προσφορές για τα κύρια αστέρια της, περιλαμβανομένης της διάσημης «τρίαινας» των Lionel Messi, Neymar και Luis Suárez.

Ο πραγματικός κίνδυνος για την ένωση, προσθέτει, είναι ότι τους έφηβους παίκτες από την ακαδημία της, La Masia, τους αρπάζουν οι ομάδες της Premier League πριν εκείνοι προλάβουν να ωριμάσουν στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα: «Οι 16χρονοι συνεχώς λαμβάνουν προσφορές από την Premier League, οι οποίες είναι πολύ δελεαστικές. Κάθε χρόνο υπάρχουν κάποιοι που φεύγουν».

Με μια εξαετή θητεία μπροστά του, ο κ. Bartomeu υπογραμμίζει πως είναι αποφασισμένος να μεταφράσει τους πρόσφατους αθλητικούς θριάμβους της ομάδας σε διαρκή οικονομική επιτυχία. «Η διάσημη συνταγή που έκανε τις ομάδες να μεγαλώνουν στο παρελθόν, ήταν αυτή: Η αθλητική επιτυχία οδηγεί σε κοινωνική επιτυχία που με τη σειρά της οδηγεί σε οικονομική επιτυχία», εξηγεί. «Αλλά θέλουμε να αναπτυχθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξαρτώνται όλα από τις νίκες ή τις ήττες. Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως η ομάδα θα παραμείνει αναφορά σε όλον τον κόσμο, ακόμη κι όταν υπάρχει μια αποτυχία».

«Η Μπάρτσα είναι μια διεθνής ένωση (…) Αλλά ο κόσμος είναι μεγάλος και αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουμε πολύ μικρό χώρο», τονίζει ο κ. Bartomeu, σημειώνοντας πως η ομάδα έχει περίπου 450 εκατ. οπαδούς σε όλον τον κόσμο και πάνω από 200 εκατ. ακόλουθους στα κοινωνικά δίκτυα. Η Μπαρτσελόνα έχει μόνο ένα εμπορικό γραφείο στο εξωτερικό (στο Χονγκ Κονγκ) αλλά σχεδιάζει να ανοίξει ακόμη τρία μέχρι το 2017 –στην Νέα Υόρκη, το Σάο Πάολο και τη Σανγκάη. «Αυτές είναι οι αγορές στις οποίες η Μπάρτσα πιέζει για ανάπτυξη», καταλήγει.

Το εμβληματικό στάδιο Camp Nou της ένωσης, στο μεταξύ, προετοιμάζεται για μια μεγάλη μεταμόρφωση. Ήδη το μεγαλύτερο στάδιο στην Ευρώπη, η χωρητικότητά του, όμως, πρόκειται να αυξηθεί από 97.000 σε 105.000.

Επιπλέον θα καλυφθεί με στέγη και ο αριθμός των προσοδοφόρων καθισμάτων του σαλονιού VIP θα αυξηθούν από 1.800 σε 10.000. Η περιοχή γύρω από το στάδιο επίσης προορίζεται για ανάπλαση.

Ο κ. Bartomeu σημειώνει πως είναι σε διαπραγματεύσεις την Qatar Airways ώστε να ανανεώσει τη συμφωνία χορηγίας στις φανέλες της εταιρίας, που πρόκειται να λήξει με το τέλος της σεζόν.

Η ομάδα , η οποία ανήκει σε 145.000 μέλη, κερδίζει 33,5 εκατ. το χρόνο από την οπισθογράφηση των φανελών –ένα ποσό που επίσης είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνα που κερδίζουν ενώσεις όπως η Manchester United και η Chelsea.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων, ο κ. Bartomeu είναι αμετάπειστος στο ότι οι μέρες που η Μπάρτσα διαχώριζε τον εαυτό της από άλλες ομάδες αρνούμενη να φέρει ένα logo χορηγού ή με το να δίνει το χώρο αυτό στη Unicef σα δώρο, δε θα επιστρέψουν ποτέ. «Σήμερα ανταγωνιζόμαστε ενώσεις που ανήκουν σε μεγάλες εταιρίες ή σε πολυεκατομμυριούχους με τεράστιους πόρους. Επομένως θα ήταν ουτοπικό να θέλουμε να επιστρέψουμε στη Unicef».

πηγή: ft.com

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!