Η θέση του προέδρου

Με μια μακροσκελή γραπτή δήλωση ο Πρόδρομος Πετρίδης επιχειρεί να δώσει τη δική του ερμηνεία στα πεπραγμένα των τελευταίων μηνών, θεωρώντας τα ως ενημέρωση για τα πραγματικά γεγονότα. Από τα πολλά κρατάμε την παραδοχή του για τα λάθη στα οποία υπέπεσε η επιτροπή προγραμματισμού.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει τα εξἠς:

Αγαπητοί φίλαθλοι της ομάδας μας,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα πραγματικά γεγονότα σε σχέση με τον αγωνιστικό προγραμματισμό και σχεδιασμό της ομάδας μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ως πρόεδρος έχω την υποχρέωση να προστατεύσω την ομάδα μου και ταυτόχρονα να απευθυνθώ προς τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ και να θέσω τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση.

Θέλω πρώτα από όλα να απαντήσω σε όλους όσους έχουν την συνήθεια να λασπολογούν και να ισοπεδώνουν τα πάντα ότι όλα όσα έχουν επιτευχθεί από την υφιστάμενη διοίκηση στο αγωνιστικό αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς, αποτελούν μια συνέχεια της επιτυχημένης πορείας του ΑΠΟΕΛ ειδικά την τελευταία δεκαετία. Η ομάδα μεγαλώνει σε επιτυχίες και αποτελεί πλέον την πολυτροπαιούχο στην Κύπρο και τον πιο ΑΞΙΟ πρεσβευτή ολόκληρης της χώρας στο εξωτερικό. Η συνεχής της παρουσία σε ευρωπαϊκούς ομίλους κάνει όλους τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους, περήφανους για τα επιτεύγματα της. Φαίνεται ότι για κάποιους το γεγονός αυτό αποτελεί ενόχληση παρά επιτυχία.

Από κει και πέρα θέλω να αναφέρω επί μέρους και ειδικά για την φετινή χρονιά τα εξής:

Η διοίκηση προχώρησε πριν από το τέλος της περσινής ποδοσφαιρικής περιόδου σε αναβάθμιση του  ιατρικού επιτελείου. Αυτή η ενέργεια οδήγησε σε ΤΕΡΑΣΤΙΑ βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα. Από την αρχή της σεζόν κανένας ποδοσφαιριστής δεν έλειψε από κανένα παιχνίδι. Η μοναδική απουσία ήταν ο Μερκής λόγω ίωσης. Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε ξεπεράσει τις 10 θλάσεις.

Χορηγίες: ο ΑΠΟΕΛ είναι η ομάδα που έκλεισε τις υψηλότερες χορηγίες στο κυπριακό ποδόσφαιρο αλλά και στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Και αυτό σε μια εποχή που οι πλείστες ομάδες δεν έχουν ακόμα εξεύρει χορηγούς.

Δανεισμοί νεαρών ποδοσφαιριστών: Για πρώτη φορά η επιτροπή προγραμματισμού και ο τεχνικός διευθυντής εξασφάλισαν δανεισμούς νεαρών ποδοσφαιριστών οι οποίοι θα μπορέσουν να αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο της πρώτης κατηγορίας. Αναστασίου και Χριστοδούλου στην Αναγέννηση, Αρετάς στην Δόξα. Ταυτόχρονα στον έντονο ανταγωνισμό των μικρότερων κατηγοριών, ο Καλλής θα αγωνιστεί στην Αλκή και ο Ασσιώτης  στον Ολυμπιακό.

Οικονομικός προγραμματισμός: Όπως εξαγγέλθηκε η εφαρμογή του οικονομικού πλάνου προυπέθετε μείωση της τάξης του 10% συμπεριλαμβανομένης και της όποιας αποζημίωσης έλαβαν ή θα λάβουν όσοι ποδοσφαιριστές τέθηκαν εκτός πλάνων. Αυτό επιτεύχθηκε  από το γεγονός ότι τα συμβόλαια που έγιναν στους νέους παίκτες αλλά και οι ανανέωσεις συμβολαίων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 χρόνων.

Σε ότι αφορά στα θέματα του αγωνιστικού προγραμματισμού με διάθεση αυτοκριτικής, θα ενημερώσω για τα εξής:

Θέσαμε ένα στόχο τον οποίο δεν υλοποιήσαμε. Να εξεύρουμε ποδοσφαιριστές που να μπορούσαν να βοηθήσουν τουλάχιστον στα play off του Champions League. Δυστυχώς και παρά το ότι τα πλείστα από τα νέα μετεγγραφικά αποκτήματα αποκτήθηκαν εντός του χρονικού πλαισίου που τέθηκε από την τεχνική ηγεσία και με ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό βιογραφικό που εύλογα εξυπηρετεί την ποιοτική αναβάθμιση της ομάδας δεν παρουσίασαν την απαιτούμενη ετοιμότητα για να προσφέρουν μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα. Πιστεύουμε όμως ότι θα προσφέρουν στο άμεσο μέλλον και θα βοηθήσουν την ομάδα να εκπληρώσει τους στόχους της που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου αλλά και η ταυτόχρονη καλή παρουσία στον όμιλο του Europa League. Και θα επιδιώξουμε μια παρουσία που θα αποτελεί περήφανη σελίδα στην 90χρονη ιστορία του ΑΠΟΕΛ.

Σε ότι αφορά στην περαιτέρω ενίσχυση, τέθηκε από τον προπονητή,  η εισήγηση  απόκτησης ενός ακόμα ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να προσθέσει ποιότητα και να είναι ταυτόχρονα μέσα στο οικονομικό πλαίσιο που έχουμε θέσει. Σε καμιά περίπτωση όμως απέναντι στις ελάχιστες  περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που εγκρίθηκαν από τον προπονητή και τέθηκαν ενώπιον μας, δεν θα μπαίναμε στην λογική πλειστηριασμού και να δώσουμε το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να εκμεταλλευτεί τον ΑΠΟΕΛ. Δεν μπορεί οι ίδιοι που εκφράζουν προβληματισμό για την οικονομική πορεία της ομάδας να διαμαρτύρονται για το οτι δεν διαθέσαμε πακτωλούς χρημάτων για να φέρουμε ποδοσφαιριστές στην Κύπρο.

Για την περίπτωση De Vincenti θα τοποθετηθώ για πρώτη φορά δημόσια. Ο ποδοσφαιριστής εξέφρασε την επιθυμία να φύγει από τον ΑΠΟΕΛ. Ως πρόεδρος αυτής της ομάδας κρίνω και πιστεύω οτι είναι κοινή αντίληψη κάθε ΑΠΟΕΛίστα πως δεν μπορούμε να κρατήσουμε στην ομάδα ένα ποδοσφαιριστή που δεν επιθυμεί την παραμονή του και ειδικά όταν βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Η συγκεκριμένη πρόταση  όμως την οποία αποδέχθηκε ο ποδοσφαιριστής παρουσιάστηκε ενώπιον μας σε χρονικό σημείο που δεν υπήρχε περίπτωση να αντικατασταθεί ουσιαστικά. Εξ´ου και έγινε προσπάθεια να παραμείνει για τους αγώνες με την Κοπεγχάγη. Αυτό όμως δεν έγινε αποδεκτό ως εισήγηση από τον  ποδοσφαιριστή και την νυν ομάδα του.

Τελευταίο σημείο της δημόσιας αναφοράς μου θα ειναι το θέμα της λειτουργίας της επιτροπής προγραμματισμού. Με το πέρας της μετεγγραφικής περιόδου κάνουμε την δική μας αυτοκριτική. Και αναγνωρίζουμε με βάση τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής ότι έγιναν λάθη σε αυτήν αλλά και σε προηγούμενες μεταγγραφικές περιόδους. Λάθη που βαραίνουν όλο το τρίπτυχο προπονητή-τεχνικού διευθυντή-διοίκησης. Αυτοί είναι που αποτελούν στο σύνολο της, την επιτροπή προγραμματισμού και οφείλουν να αναλύσουν τα πεπραγμένα και να προχωρήσουν στην διόρθωση και στην εξέλιξη που απαιτείται όλων των διαδικασιών εξεύρεσης, επιλογής και απόκτησης ποδοσφαιριστών.

Χωρίς καμία διάθεση για εξεύρεση ελαφρυντικών θέλω να σταθώ και σε ένα στοιχείο που με προβληματίζει βαθιά και πιστεύω πρέπει να προβληματίσει όλους μας: ελάχιστοι υποσχόμενοι ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό δείχνουν διάθεση να έρθουν στην Κύπρο. Φέτος το στοιχείο αυτό ήταν ακόμη πιο έντονο. Και μάλιστα απέρριψαν τον ΑΠΟΕΛ, μια ομάδα με έξι παρουσίες σε ομίλους τα τελευταία επτά χρόνια, με απόλυτη οικονομική φερεγγυότητα στις υποχρεώσεις της προς ποδοσφαιριστές. Πλην πολύ ελάχιστων εξαιρέσεων (π.χ. Bertoglio)  καμία ομάδα στην Κύπρο δεν κατόρθωσε να προσελκύσει ποδοσφαιριστές κάτω των 28 χρονών με αξιόλογο βιογραφικό και προοπτική. Σε κάθε περίπτωση η Κύπρος είναι η τελευταία τους προτεραιότητα και μόνο η φήμη και η υπόληψη του ΑΠΟΕΛ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα που πιθανόν να λάβουν υπόψη.

Ολοκληρώνοντας καταλήγω με αυτό. Ο ΑΠΟΕΛ, η ομάδα και ο κόσμος της έχουν ενώπιον τους μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις. Με το ρόστερ όπως έχει τελικά διαμορφωθεί έχουμε μια ομάδα ικανή να πετύχει τους στόχους της. Συνάμα, η μοίρα του ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΕΛ είναι να ευρίσκεται υπο συνεχή πίεση και αξιολόγηση. Να είναι βέβαιοι οι ΑΠΟΕΛίστες ότι και φέτος θα είναι περήφανοι για τα επιτεύγματα της ομάδας μας. Και να στηρίξουν τον ΑΠΟΕΛ. Και κυρίως να στηρίξουν αυτούς που φορούν την φανέλα του και είναι όλοι διψασμένοι για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!