O Φινκ για τον ΑΠΟΕΛ και τη φιλοσοφία του

Ο προπονητής μας συμπλήρωσε τρεις μήνες στον πάγκο της ομάδας μας και παρόλο που το διάστημα αυτό δεν θεωρείται μεγάλο, ήταν αρκετό για να μπορέσει να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη άποψη για το τι εστί ΑΠΟΕΛ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή είπε αρκετά και ενδιαφέροντα.. «Καταρχάς είμαι πολύ ευχαριστημένος που προπονώ μια ομάδα με πολύ καλό υλικό, η οποία διαθέτει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, έμπειρους και νεαρούς, ενώ ο σύλλογος προσφέρει τα πάντα για έναν προπονητή, προκειμένου αυτός να δουλέψει σωστά. Υπάρχουν βέβαια κάποια πράγματα τα οποία θέλω να λειτουργούν με τη δική μου φιλοσοφία κάτι όμως για το οποίο χρειάζεται χρόνος.

Με αυτό τον τρόπο και στη βάση της δικής μου φιλοσοφίας θέλω να λειτουργούν όλα στον ΑΠΟΕΛ. Οι ακαδημίες θα πρέπει ν’ ακολουθούν την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία όπως και η α΄ ομάδα, να υπάρχει η ίδια νοοτροπία και το ποδόσφαιρο που παίζουν, είτε οι ποδοσφαιριστές των Ακαδημιών, είτε οι ποδοσφαιριστές της α΄ ομάδας, να ενθουσιάζει και να ευχαριστεί τόσο τους ίδιους όσο και τους φιλάθλους του ΑΠΟΕΛ. Και ασφαλώς να φέρνει αγωνιστικές επιτυχίες.

Στόχος μου είναι να προωθήσω νεαρούς ποδοσφαιριστές στην α΄ ομάδα. Αυτοί που τώρα αγωνίζονται έχουν κατανοήσει τον τρόπο παιχνιδιού και τη δική μου φιλοσοφία. Είμαι όμως μόλις τρεις μήνες στην ομάδα και αυτή την περίοδο δεν μπορώ να αξιοποιήσω όσο θα ήθελα τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, τώρα προτεραιότητα έχει η προσπάθεια κατάκτησης του πρωταθλήματος και του κυπέλλου».

– Αγωνιστική επιτυχία για τον ΑΠΟΕΛ σημαίνει πρωτάθλημα. Για τον Θόρστεν Φινκ δεν ήταν δύσκολο να συμβαδίσει με τους στόχους και τις απαιτήσεις της νέα του ομάδας:

«Έχω στόχο πάντα να κερδίζω και γι΄ αυτό ήρθα στον ΑΠΟΕΛ, για να κατακτήσω το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Με τον ίδιο στόχο και την ίδια φιλοσοφία είχα πάει και πριν από μερικά χρόνια στη Βασιλεία. Ξέρω ότι ο ΑΠΟΕΛ είναι η Μπάγερν της Κύπρου, κάθε ομάδα όμως μπορεί να έχει ένα άσχημο παιχνίδι, ένα άσχημο αποτέλεσμα. Με ενδιαφέρει μακροπρόθεσμα η προσπάθεια της ομάδας μου και έτσι θέλω γίνεται η κριτική, όχι μόνο για κάποια παιχνίδια.

Στη Γερμανία, η Μπάγερν έχει δημιουργήσει μια μεγάλη απόσταση από τις υπόλοιπες ομάδες κάτι που δεν συμβαίνει με τον ΑΠΟΕΛ και τις υπόλοιπες ομάδες που διεκδικούν το κυπριακό πρωτάθλημα. Όμως, ακόμη και οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στον κόσμο έχουν τις άσχημες τους μέρες. Έτσι βλέπω εγώ το ποδόσφαιρο, αν και τώρα δεν είναι η στιγμή για να χάσουμε άλλο παιχνίδι.

Τώρα θα πρέπει να κερδίσουμε και τα έξι παιχνίδια που έχουν απομείνει για να πάρουμε το πρωτάθλημα και το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει αυτή την Κυριακή».

– Πολύς λόγος γίνεται για την έλλειψη σταθερότητας σε καλές εμφανίσεις, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Για τον Θόρστεν Φινκ το φαινόμενο αυτό έχει τους λόγους του:

«Υπάρχει ένα θέμα που έχει να κάνει με τον τρόπο παιχνιδιού που προσπάθησα να περάσω στην ομάδα. Είναι περισσότερο θέμα αυτοματισμών κατά τη διάρκεια του αγώνα και αυτό χρειάζεται χρόνο για να το αφομοιώσουν όλοι οι παίκτες.

Η ομάδα είναι κουρασμένη από τα πολλά παιχνίδια αλλά και τα κατά καιρούς προβλήματα με τους τραυματισμούς και σε συνδυασμό με κάποια λάθη ή κάποιους αστάθμητους παράγοντες, μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η απόδοση. Είναι ένας τομέας στον οποίο δουλεύουμε, με στόχο να μην παρουσιαστεί ξανά η ίδια εικόνα όπως στον αγώνα με την ΑΕΚ.

Στόχος είναι να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην απόδοση. Να μπορούμε να παίζουμε δύο-τρία πολύ καλά παιχνίδια και ένα μέτριο. Στο ματς με την ΑΕΚ υπήρξαν πολύ παράγοντες που έφταιξαν και δεν παίξαμε καλά, αν και πίστευα το αντίθετο πριν τον αγώνα και αυτό ήταν και για μένα ένα μάθημα.

Ξέρω ότι οι ποδοσφαιριστές μας κερδίζουν πολλά χρήματα, υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις απ’ αυτούς, αλλά κάθε άνθρωπος, κάθε επαγγελματίας στον τομέα του μπορεί να έχει μια άσχημη μέρα, αυτό είναι ανθρώπινο. Στόχος μας, αυτό στον ΑΠΟΕΛ να συμβαίνει σπάνια.Ξέρω ότι ο κόσμος θέλει να παίζουμε ωραίο ποδόσφαιρο, αυτό που τον ενθουσιάζει, αλλά σε αυτό το στάδιο του πρωταθλήματος αυτό που μετρά είναι η νίκη. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, θέλουμε να έχουμε διάρκεια σε καλή απόδοση, αλλά η κάθε ομάδα θέλει τον χρόνο της για να πετύχει αυτή τη σταθερότητα και οι τρεις μήνες που εγώ είμαι στον ΑΠΟΕΛ, δεν είναι ικανοποιητικός χρόνος για κάτι τέτοιο».

– Ο Θόρστεν Φινκ απέρριψε τους ισχυρισμούς κάποιων περί… αδιάβαστης τεχνικής ηγεσίας σε σχέση με τη μελέτη του αντίπαλου, με αφορμή τις πρόσφατες βαθμολογικές απώλειες:

«Δεν ισχύει αυτό και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στα περισσότερα από τα παιχνίδια στα οποία δεν κερδίσαμε είχαμε ευκαιρίες, πολύ περισσότερες από τον αντίπαλο. Πρέπει όμως να παίζουμε και καλύτερα, γιατί στο ποδόσφαιρο η ουσία μετρά, στο ποδόσφαιρο πρέπει να κερδίζεις και από το αποτέλεσμα κρίνονται όλοι και όλα».

– Υπάρχει αγωνιστική απειθαρχία στον ΑΠΟΕΛ, η οποία μεταφράζεται στις πολλές απουσίες λόγω τιμωριών από κίτρινες και κόκκινες κάρτες;

«Αισθάνομαι ότι στην ομάδα υπάρχει απόλυτη πειθαρχία αγωνιστική και όχι μόνο από τους ποδοσφαιριστές μου. Τα πολλά φάουλ μπορεί και να σημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη θέληση για να κερδίσεις έναν αγώνα. Υπάρχει πρόβλημα με τις κίτρινες κάρτες, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά αν αξιολογήσουμε την καθεμία ξεχωριστά, θα δούμε ότι πολλές απ’ αυτές ήταν σε φάουλ τακτικής και προς το γενικό συμφέρον της ομάδας σε ένα παιχνίδι.

Απειθαρχία για μένα σημαίνει χτυπήματα εκτός φάσης ή διαμαρτυρίες στον διαιτητή χωρίς λόγο. Τα άλλα είναι μέρος του παιχνιδιού, της δύναμης και της έντασης που χρειάζεσαι στο ποδόσφαιρο».

– Πολλοί υποστήριξαν πως μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ ο Θόρστεν Φινκ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στον αγώνα κυπέλλου με την Ομόνοια. Η αντίδραση του μάλιστα και ο τρόπος με τον οποίο πανηγύρισε (πρώτη φορά τόσο έντονα) μαζί με τους παίκτες του τα γκολ ενίσχυσαν την άποψη αυτή. Ο ίδιος πάντως δεν συμμερίζεται τα πιο πάνω:

«Πάντα υπάρχει επιπρόσθετη πίεση μετά από μια ήττα, για έναν προπονητή όμως η πίεση είναι πάντα μεγάλη και πάντα η ίδια και έτσι το αντιμετώπισα. Αντέδρασα και πανηγύρισα μαζί με τους παίκτες μου έντονα τα γκολ, γιατί ήξερα πως ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, τόσο για τη διοργάνωση αυτή, όσο και για την ψυχολογία και αυτοπεποίθηση των παικτών μου μετά την ήττα.

Επιπρόσθετα, έχω μάθει πλέον και τις ιδιαιτερότητες, την ξεχωριστή σημασία των αγώνων κόντρα στην Ομόνοια, τόσο για την ομάδα όσο και για τον κόσμο της».

– Θα βρίσκεται ο Θόρστεν Φινκ στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ και του χρόνου ή τα πάντα θα εξαρτηθούν από την κατάκτηση ή όχι του πρωταθλήματος και του κυπέλλου;

«Αυτό που τώρα προέχει είναι να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τη φετινή περίοδο σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με τις συνθήκες εργασίας που έχω στον ΑΠΟΕΛ, η διοίκηση του συλλόγου έχει σωστή αντίληψη του σύγχρονου ποδοσφαίρου και της λειτουργίας μιας μεγάλης ομάδας και αυτό έδειξε και πρόσφατα με την πρόσληψη του Γκουστάβο Μαντούκα στη θέση του Διευθυντή Ποδοσφαίρου. Θα εξαντλήσω το συμβόλαιο μου μέχρι το καλοκαίρι, με το καλό να πετύχουμε τους στόχους μας και ακολούθως υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να συζητήσουμε με τη διοίκηση, για τον προγραμματισμό, τους παίκτες που πρέπει να έρθουν, ιδιαίτερα με την προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ και το τι θέλει να πετύχει ο ΑΠΟΕΛ».

– Και μιλώντας για Τσάμπιονς Λιγκ, ο Θόρστεν Φινκ έδειξε να αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία ενδεχόμενης νέας παρουσίας του ΑΠΟΕΛ στους Ομίλους και όχι μόνο σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο. Αποκάλυψε μάλιστα πως υπάρχει σχεδιασμός σε συνεργασία με τη διοίκηση για την αξιοποίηση μέρους των χρημάτων που θα αποφέρει μια πρόκριση στους ομίλους, σε θέματα υποδομής, εγκαταστάσεων και όχι μόνο σε επίπεδο πρώτης ομάδας.

«Η συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ πέρυσι στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν πολύ σημαντική σε θέμα οικονομικής επιβίωσης. Αν το ίδιο συμβεί και φέτος θα είναι πολύ σημαντικό για το πάρα πάνω βήμα του συλλόγου στο μέλλον».

Η καριέρα και η ζωή στην Κύπρο

– Η Κύπρος αρέσει πολύ στον Θόρστεν Φινκ. Μας είπε άλλωστε τα καλύτερα για τον τόπο και τους ανθρώπους του:«Μου αρέσει πάρα πολύ το νησί σας. Το φαγητό είναι εξαιρετικό, ο κόσμος φιλικός, ευγενικός και φιλόξενος. Δεν περίμενα να βρω τόσο καλές υποδομές. Μου έκανε εντύπωση η εργατικότητα των Κυπρίων. Προέρχομαι από οικογένεια ανθρακωρύχων και η σκληρή δουλειά είναι κάτι που εκτιμώ. Στο νησί σας απ’ ό,τι ξέρω δεν υπάρχει εγκληματικότητα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είμαι χαρούμενος που συνάντησα τόσα πολλά θετικά στοιχεία στην Κύπρο».

– Του αρέσει πολύ το γκολφ αλλά επειδή τα καλά γήπεδα δεν είναι κοντά στη Λευκωσία, δεν παίζει συχνά. Προτιμά έναν περίπατο για ένα καφέ στην παραλία (Λάρνακα). Λατρεύει τον ήλιο που έχουμε αλλά όπως μας είπε, δεν ξέρει αν σ’ έναν μήνα θα μπορεί να λέει το ίδιο! Έμαθε να παίζει τάβλι αλλά όπως μας είπε δεν θα τολμούσε να έπαιζε ποτέ εναντίον Κύπριου παίκτη, με χρηματικό έπαθλο!

– Η ζωή του όλη έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Μένει σ’ ένα διαμέρισμα στη Λευκωσία με τον βοηθό του. Από νωρίς το πρωί (06:00) που αρχίζει η μέρα τους, με τον πρωινό καφέ, αρχίζουν και οι συζητήσεις για την ομάδα. Στα τελευταία χρόνια μετακόμισε αρκετές φορές με την οικογένειά του γι’ αυτό δεν θέλησε να τους φέρει μαζί του αυτή τη φορά.

– Από έξι μέχρι δέκα ώρες στον Αρχάγγελο! Κυριολεκτικά τις μισές ώρες της μέρας, ο κ. Φινκ τις περνά στο προπονητικό κέντρο του ΑΠΟΕΛ στον Αρχάγγελο. Βρίσκεται εκεί τουλάχιστον έξι ώρες καθημερινά, ενώ τις μέρες που έχει διπλή προπόνηση (πρωί και απόγευμα) συμπληρώνει δεκάωρο!

– Μόνο θετικά κράτησε από τη θητεία του στην ελβετική Βασιλεία (2009-2011) με την οποία είχε πολύ μεγάλες επιτυχίες:

«Είμαι περήφανος για ό,τι πετύχαμε στη Βασιλεία, για τους τίτλους αλλά κυρίως για τη συμμετοχή μας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είχα πραγματικά άψογη συνεργασία και επικοινωνία με τους ανθρώπους του συλλόγου. Ό,τι χρειαζόμουν για την ομάδα το είχα άμεσα. Δουλέψαμε πολύ με τους νέους παίκτες και τα τμήματα υποδομής. Η ισοπαλία 3-3 στο Μάντσεστερ με τη Γιουνάιτεντ, ήταν αποτέλεσμα της νοοτροπίας που κτίσαμε και εμπεδώσαμε στους παίκτες μας. Δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις μια τέτοια νοοτροπία. Χρειάζεται μπόλικη δουλειά. Δουλέψαμε πολύ και στις αξίες που πρέπει να έχουν οι ποδοσφαιριστές μας».

– Αντίθετα με όσα μας έχει πει για τη Βασιλεία, ο κ. Φινκ δεν μας είπε και τα καλύτερα για το Αμβούργο (2011-2013):

«Δυστυχώς, η κατάσταση που συνάντησα στο Αμβούργο ήταν πολύ διαφορετική. Στη διοίκηση υπήρχαν δώδεκα μέλη και ήθελαν τρεις εβδομάδες για ν’ αποφασίσουν κάποια σοβαρά ζητήματα για την ομάδα. Αν για παράδειγμα θέλαμε έναν παίκτη την άλλη μέρα δημοσιευόταν στις εφημερίδες. Όταν ανάλαβα την ομάδα ήταν στη 18η θέση και τη γλίτωσα από τον υποβιβασμό. Τον επόμενο χρόνο ο προϋπολογισμός έπεσε σημαντικά αλλά κατορθώσαμε να πάρουμε την 7η θέση, εξαιρετική υπό τις περιστάσεις. Μια θέση που σήμερα την ονειρεύονται… Παρ’ όλα αυτά δεν ήταν ικανοποιημένοι. Πίστευαν ότι έπρεπε να τερματίζαμε στην 4η θέση! Το Αμβούργο είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος. Τους εύχομαι τα καλύτερα. Τώρα είμαι στον ΑΠΟΕΛ και η προσοχή, το ενδιαφέρον μου είναι εξ’ ολοκλήρου στραμμένο, εδώ».

– Ο Θόρστεν Φινκ υπήρξε ποδοσφαιριστής της μεγαλύτερης γερμανικής ομάδας, της Μπάγερν Μονάχου, ένα μεγαθήριο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μας μίλησε με θαυμασμό για τους Βαυαρούς.

«Η Μπάγερν έχει τεράστιες διαφορές από τους άλλους γερμανικούς συλλόγους. Είναι ένας τεράστιος σύλλογος με τη δική του κουλτούρα και χαρακτήρα. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι η νοοτροπία νικητή-πρωταθλητή. Αυτό το στοιχείο θέλω να δώσω στις ομάδες που εργάζομαι. Στον ΑΠΟΕΛ, ευτυχώς, υπάρχει έντονα αυτή η νοοτροπία».

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!