Οσο καλύτερα μπορείς…

Θέλω να είμαι ειλικρινής: αν κάποιος μου έλεγε πριν από τρία χρόνια πως ο Κώστας Τσιμίκας θα υπέγραφε το καλοκαίρι του 2020 συμβόλαιο με την Λίβερπουλ, φέρνοντας στο ταμείο του Ολυμπιακού πάνω από 14 εκατ ευρώ, θα τον περνούσα για τρελό.  Ομολογώ ότι δεν περίμενα ποτέ πως ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής θα κάνει τέτοια πρόοδο. Είχε πάντα τεχνική και όρεξη να τρέξει με τη μπάλα στα πόδια, αλλά δεν έβλεπα αμυντικές ικανότητες, παιγνίδι χωρίς τη μπάλα κι έφεση στο ατομικό μαρκάρισμα.

Η περίπτωση του είναι ένα ωραίο παράδειγμα: αν ξέρεις μπάλα και δουλέψεις πολύ μπορείς πλέον να τα καταφέρεις όλα – ακόμα και να φτάσεις στην πρωταθλήτρια Αγγλίας. Η άμυνα και οι καλύψεις διδάσκονται: η ποιότητα είναι σπάνια. Ο Τσιμίκας την έδειξε. Κατάφερε να ξεχωρίσει χωρίς ένα σταθερό παρτενέρ στη μεριά του. Ο Γεωργάτος είχε κάποτε το Τζόλε. Αυτός βελτιώθηκε μόνος: ακούγοντας και παίζοντας πάντα όσο καλύτερα μπορούσε. Μπράβο του.

Η πιο σημαντική πώληση

Ο Τσιμίκας είναι πιθανότατα η πιο σημαντική πώληση του Ολυμπιακού. Μπορεί ο Ολυμπιακός να πήρε για αυτόν λιγότερα χρήματα από όσα εισέπραξε για τον Ρέτσο π.χ, αλλά είναι σίγουρα σπουδαίο ότι ο αγοραστής του είναι η Λίβερπουλ: αυτό από μόνο του σημαίνει πως οι ποδοσφαιριστές του θα απασχολούν μελλοντικά ολοένα και μεγαλύτερες ομάδες, δηλαδή ομάδες με μεγάλο πορτοφόλι. Είναι επίσης χρήματα που δόθηκαν το καλοκαίρι του κορωνοϊού κι όχι ένα νορμάλ καλοκαίρι: φέτος η αδυναμία πώλησης διαρκείας εισιτηρίων και η αναπροσαρμογή των συμβολαίων των χορηγών, δημιουργούν σε όλες τις ομάδες οικονομικές ανασφάλειες. Τα μπάτζετ σχεδόν παντού χαμηλώνουν, οι μεταγραφές είναι λίγες, η παράταση της σεζόν μείωσε τον αριθμό των ελεύθερων ποδοσφαιριστών, αφού αρκετές ομάδες ανανέωσαν νωρίς συμβόλαια και οι δισταγμοί για ξόδεμα χρημάτων είναι μεγάλοι. Αλλά παρόλα αυτά η Λίβερπουλ έδωσε σημαντικά χρήματα για ένα αριστερό μπακ που δεν της λείπει και δεσμεύτηκε να δώσει κι άλλα, αφού το συμβόλαιο πώλησης περιλαμβάνει και σημαντικά μπόνους. Το έκανε για τρεις λόγους. Γιατί εκτιμά ότι ο ποδοσφαιριστής τα αξίζει. Γιατί πιστεύει πως η τιμή του θα ανεβεί κι άλλο και γιατί βλέπει πως τρεις παίκτες που παίζουν στη θέση του κι έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό (ο Χολέμπας, ο Μαζουακού και ο απίθανος Μπονγκ) έκαναν στην Πρέμιερ λιγκ μια χαρά καριέρα.

Δεν μπορείς να πεις όχι

Θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να την αρνηθεί την πρόταση, (όπως έκανε τον περασμένο Ιανουάριο όταν η Νάπολι του έδινε 10 εκατ ευρώ), και να περιμένει μια επιστροφή σε νορμάλ συνθήκες αγοράς ώστε να εισπράξει περισσότερα; Όχι. Πρώτον γιατί δεν μπορείς να στερήσεις σε ένα παιδί τη δυνατότητα να πάει στην πρωταθλήτρια Αγγλίας και να πάρει ένα συμβόλαιο που στην Ελλάδα δεν θα το βρει ποτέ. Και δεύτερον γιατί κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξαναέχουμε νορμάλ συνθήκες στο ευρωπαϊκό μεταγραφικό παζάρι. Ένα ρίσκο επιτρέπεται – ο τζόγος είναι απερισκεψία. Ο Τσιμίκας στον Ολυμπιακό δύσκολα θα μπορούσε να κάνει καλύτερη σεζόν από την εφετινή. Το να του έκοβες τα φτερά θα ήταν λάθος: αυτή ήταν η καταλληλότερη στιγμή να φύγει. Και δεν έπρεπε να γίνει με αυτόν το ίδιο λάθος που έγινε πέρυσι με τον Ομάρ Ελαμπντελαουί για παράδειγμα. Του οποίου κατά τη γνώμη μου η φυγή είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτή του Τσιμίκα. Όχι γιατί ο πρώην αρχηγός είναι καλύτερος παίκτης (δεν είναι), αλλά γιατί δεν έφερε χρήματα στο ταμείο – πράγμα που σε μια σοβαρή εταιρία απαγορεύεται να συμβεί.

πηγή: karpetaahow.gr

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!

 

X