To δίμηνο που έφερε την εκτόξευση

Ο Τραμετσάνι έγινε δεκτός με αρκετή επιφυλακτικότητα από τους επικίνδυνα απαιτητικούς οπαδούς μας. Οι λόγοι πλέον δεν υφίστανται οπότε αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πως κρίνει την τελευταία διμηνία αλλά και τη συνέχεια ο πλέον αρμόδιος.

Η συνέντευξη του Τραμετσάνι δόθηκε στο τελευταίο match programme της ομάδας μας..

Μετά από δύο μήνες εδώ στον ΑΠΟΕΛ πως νιώθετε;

«Ήταν δυο μήνες με πάρα πολλή δουλειά, αρκετά δύσκολοι μπορώ να πω. Ξεκίνησα με πάρα πολύ ενθουσιασμό, ένιωσα χαρούμενος με το νέο περιβάλλον, αυτή την αίσθηση είχα από την πρώτη στιγμή. Αυτό με βοήθησε και με βοηθά κάθε μέρα. Μου δίνει αυτοπεποίθηση γιατί νιώθω ότι όλοι στην ομάδα πιστεύουν σε εμένα. Πιστεύουν σε τι προτείνω αγωνιστικά και αυτό θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο στη δουλειά ενός προπονητή.»

Γνωρίζατε κάτι για τον ΑΠΟΕΛ προηγουμένως;

«Ήξερα τον ΑΠΟΕΛ μέσω των ευρωπαϊκών επιτυχών του. Όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και ειδικά στην πατρίδα μου, την Ιταλία το τι είχε πετύχει ο ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια δημιούργησε μεγάλη έκπληξη. Μια ομάδα από ένα μικρό νησί να ήταν ικανή να παίζει και να παίρνει αποτελέσματα από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και ταυτόχρονα να παίζει και καλά απέναντι τους. Τότε είχα εκπλαγεί αλλά τώρα που είμαι εδώ καταλαβαίνω πως αυτό ήταν δυνατό. Υπάρχουν εδώ ποδοσφαιριστές ικανοί που υποστηρίζονται από ανθρώπους επαγγελματίες και γι’ αυτό πετυχαίνουν σημαντικά πράγματα. Και είδα και τον κόσμο της ομάδας στα προηγούμενα παιχνίδι, πόσο ώθηση δίνει και είναι κάτι που μας λείπει φέτος. Όλα αυτά δείχνουν μια ομάδα που μπορεί να αποδώσει σε υψηλό επίπεδο.»

Είστε μια επιλογή που ήρθε από τον Sporting Director τον κ. Ντομένικο Τέτι. Ήταν ένας άνθρωπος με τον οποίο είχατε σχέση προηγουμένως;

«Γνώριζα τον κ. Τέτι μέσα από την παρουσία του ως Sporting Director αφού είναι πάρα πολύ γνωστός για τη δουλειά του στην Ιταλία. Όταν ήμουν προπονητής στην FC LUGANO και πριν συνεργαστώ με την FC Sion είχαμε συναντηθεί γιατί ήθελε να αναλάβω την Νοβάρα. Δυο μέρες πριν να συναντηθούμε είχα απαντήσει προφορικά στην FC SION ότι θα αναλάμβανα τη θέση του προπονητή. Ανεξαρτήτως υπογραφών είμαι άτομο που κρατά το λόγο του και γι΄αυτό εξήγησα στον Ντομένικο ότι δεν μπορούσα εκείνη τη στιγμή να συνεργαστώ μαζί του.»

Και πως σας έπεισε στη δεύτερη του πρόταση να συνεργαστείτε στο ΑΠΟΕΛ;

«Μου παρουσίασε την ομάδα και πόσο σημαντικό όνομα κουβαλά για την ίδια τη χώρα. Ξέρει πολύ καλά το δικό μου χαρακτήρα και πως πάντα θέλω να αναλαμβάνω κάτι το οποίο θεωρώ ως πρόκληση. Δε χρειάστηκαν περισσότερο από λίγα λεπτά για να συμφωνήσουμε. Η συνάντηση είχε γίνει στο Μιλάνο και την επόμενη μέρα ταξιδέψαμε για την Κύπρο. Του είπα μόλις ήρθα και είδα την ομάδα και τις εγκαταστάσεις ότι είμαι έτοιμος να αναλάβω»

Μετά από δυο μήνες γνωρίζετε πολύ καλύτερα το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Το αναμένατε έτσι ή σας έχει εκπλήξει κάτι;

«Η πρώτη μου επαφή με το Κυπριακό ποδόσφαιρο ήταν σαν ποδοσφαιριστής της Ίντερ όταν είχα αγωνιστεί απέναντι στον Απόλλωνα και δυο φορές με την Εθνική ομάδα. Δεν ήξερα το επίπεδο του πρωταθλήματος.. Όταν όμως ήρθα και άρχισα να βλέπω αγώνες εκπλάγηκα ευχάριστα για το καλό επίπεδο που έχουν αρκετές ομάδες. Αυτό πλέον φαίνεται και από τις εμφανίσεις που κάνουν οι Κυπριακές ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Είναι πολύ καλό που υπάρχουν 4-5 ομάδες με υψηλό ανταγωνισμό και καλή οργάνωση, παίζουν καλό ποδόσφαιρο».

Ποιες είναι οι σκέψεις και οι στόχοι σας ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ;

«Για μένα το πιο σημαντικό είναι να πείσω τους παίκτες μου να δώσουν το 100%. Είναι αρκετή δουλειά για να το πετύχεις στην προετοιμασία αλλά το πιο σημαντικό είναι να το βάλεις και μέσα στο μυαλό του ποδοσφαιριστή. Είτε αυτοί αν είναι 11 είτε αν είναι 29. Πρέπει να αντιληφθώ και εγώ σε ποια θέση ο κάθε ποδοσφαιριστής μπορεί να αποδώσει καλύτερα και σε ποιο σύστημα. Και μετά το πιο σημαντικό να δουλέψουν όλοι οι ποδοσφαιριστές ως ομάδα. Τακτικά είναι σημαντικό και δουλεύουμε αλλά δεν είναι αρκετό να έχεις τακτική και να μην έχεις πνεύμα. Είναι σημαντικό να έχεις ποιότητα αλλά αν έχει ποιότητα και δεν έχεις προσωπικότητα πάλι δεν είναι αρκετό. Το ιδανικό είναι να έχεις ένα μείγμα από όλα αυτά. Και επίσης μου αρέσει οι ομάδες μου να παίζουν με καρδιά. Αυτό όταν υπάρχει πολλές φορές μπορεί να υπερνικήσει ομάδες που έχουν μόνο την τακτική, την ποιότητα ή ικανούς ποδοσφαιριστές»

Πιστεύετε ότι η ομάδα έχει την προοπτική να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο;

«Πρέπει ως ομάδα πάντα να βάζουμε τον επόμενο στόχο. Και για μένα ο πιο σημαντικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρουμε να βελτιωθούμε απέναντι στον εαυτό μας. Εδώ είναι το μυστικό για μένα. Δεν παίζουμε απέναντι στις άλλες ομάδες αλλά απέναντι στον εαυτό μας. Γιατί αυτό ουσιαστικά κάνουμε κάθε μέρα στις προπονήσεις. Ναι μια φορά τη βδομάδα θα αγωνιστείς απέναντι σε ένα αντίπαλο. Αλλά κάθε μέρα στις προπονήσεις αυτό που ανταγωνίζεσαι είναι τον εαυτό σου και αυτό είναι το πιο δύσκολο που πρέπει να κερδίσεις. Να προκαλείς τον εαυτό σου κάθε μέρα να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανες την προηγούμενη. Για εμένα αυτό είναι το πιο σημαντικό»

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!