Το DNA και η κριτική

Θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε πολλά με αφορμή την κατάκτηση του 7ου συνεχόμενου πρωταθλήματος. Οι τοποθετήσεις του Πετεβίνου είναι συνήθως οι πιο αξιόλογες και εύστοχες οπότε και οι σημερινές εντάσσονται σε αυτό πλαίσιο.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ομάδας μας σε δηλώσεις του στο Super Sport FM σχολίασε τα πάντα…

Συγχαρητήρια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Για το παιχνίδι με τον Απόλλωνα, μιλάει από μόνο του το αποτέλεσμα. Η εμφάνιση του ΑΠΟΕΛ έφερε την αναγνώριση και από τον αντίπαλο…
«Ευχαριστούμε για τα συγχαρητήρια. Πρώτιστα, πρέπει να σταθούμε ότι το ΑΠΟΕΛ με την επίτευξη αυτού του στόχου, του 7ου συνεχόμενου πρωταθλήματος, οριοθετεί μια νέα εποχή. Είναι ένα επίτευγμα που δεν έχει επιτευχθεί από άλλη ομάδα. Ήταν μια δύσκολη κορυφή, όμως όταν φτάνεις σε τέτοια επιτεύγματα, πρέπει να δεις τι συνέβηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων. Το ΑΠΟΕΛ έχει αποδείξει μετά το 2000 ότι κυριάρχησε στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Κάλλιστα, μπορεί να αποκαλείται η εποχή του ΑΠΟΕΛ. Από το 09-10 και έπειτα, όταν το ΑΠΟΕΛ πήγε για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κατέκτησε τα περισσότερα πρωταθλήματα από κάθε άλλη ομάδα και έκανε σπουδαίες ευρωπαϊκές επιτυχίες. Ωστόσο, ειδικά αυτή η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Όλοι, μιλήσαμε για ένα κομβικό στοιχείο που μας επηρέασε. Το ότι δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την παρουσία μας σε ένα ευρωπαϊκό όμιλο. Θα σταθώ όμως στο αγωνιστικό. Ήταν πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό το πλήγμα. Μας στοίχισε αρκετά στην αρχή και έγινε και αλλαγή προπονητή. Είχαμε και αρκετές αλλαγές ποδοσφαιριστών, και φέραμε νεαρούς σε ηλικία. Είναι δύσκολο και ρίσκο ταυτόχρονα, να στηρίζεσαι σε νεαρούς, αλλά πολύ ταλαντούχους ποδοσφαιριστές γιατί σε κάποια παιχνίδια δεν έχουν την ψυχολογικά ισορροπία που έχουν οι έμπειροι. Δεν είχαμε το καθαρό μυαλό να τελειώσουμε το πρωτάθλημα πιο νωρίς και ενώ είχαμε αρκετές ευκαιρίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής περίοδος Ήμασταν καλύτερη σαν ομάδα. Χθες ήταν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι με αρκετή πίεση, φαίνεται όμως πως είναι στο DNA του ΑΠΟΕΛ και δεν μπορείς να αποφύγεις να το πεις. Αυτή η πίεση, αυτά τα παιχνίδια, δεν επηρεάζουν και όσοι φοράνε τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ μπορούν αν ανταπεξέλθουν. Τελειώσαμε ένα παιχνίδι τίτλου από το ημίχρονο».

Υπήρξαν και φέτος δύσκολες στιγμές στο ΑΠΟΕΛ. Όπως η ήττα από την Δόξα με 5-2 μέσα στο ΓΣΠ…
«Δύσκολες στιγμές υπάρχουν πάντα. Κυρίως ότι έχεις να διαχειριστείς το δικό σου εσωτερικό κόσμο. Πρέπει να πείσει τον ίδιο σου τον εαυτό, ότι έχεις τα εχέγγυα να προχωρήσεις μπροστά. Αυτό το καταφέραμε στο βαθμό που έπρεπε και παθαίνοντας, μαθαίνεις. Όταν είσαι καλός μαθητής, μπορείς να το διαχειριστείς καλύτερα. Καμία ομάδα δε διακρίθηκε στο φετινό πρωτάθλημα για την σταθερότητά της. Στο τέλος της ημέρες είναι κοινά αποδεχτό ότι το ΑΠΟΕΛ δίκαια κατέκτησε το πρωτάθλημα. Αυτό αποδεικνύεται και μέσα από τις αναμετρήσεις που είχαμε με τις ομάδες που βρίσκονται στην 1η 6αδα. Μόνο την ΑΕΚ δεν κερδίσαμε, όμως με βάση την απόδοση που είχαμε σε κάποια από αυτά τα παιχνίδια, μπορούσαμε να κερδίσουμε και αυτό τον αντίπαλο».

Πιστεύεις πως οι προηγούμενοι 6 τίτλοι έχουν διαμορφώσει ένα DNA στο ΑΠΟΕΛ; Εκεί που κρίνεται ο τίτλος το ΑΠΟΕΛ κερδίζει. Ας μην ξεχνάμε πως το ΑΠΟΕΛ, κέρδισε 4 φορές τον Απόλλωνα. Είναι πραγματικά κάτι πρωτόγνωρο, ανάμεσα σε δυο διεκδικητές του πρωταθλήματος, να κυριαρχεί κατά κράτος η μια ομάδα…
«Στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Το λέω αυτό διότι μπορεί να είσαι καλύτερος από τον αντίπαλο αλλά να μην κερδίζεις ένα παιχνίδι. Ποτέ δε μπορεί να είσαι σίγουρος. Το ΑΠΟΕΛ αποκτά μια διαφορετική αποτύπωση από αυτή τη φιλοσοφία. Νομίζω όμως ότι είναι κάτι που έχει διαμορφωθεί και στην ιστορία της ομάδας. Το έχει αποδείξει πως στα δύσκολα καταφέρνει να γιγαντώνεται και να πετυχαίνει το στόχο. Από τη στιγμή που έχει συμβεί τόσες πολλές φορές δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι στο DNA της ομάδας. Την ίδια ώρα όμως μιλάμε για ποδόσφαιρο. Ποτέ δεν πρέπει να το θεωρείς δεδομένο. Αυτή είναι η φιλοσοφία του ΑΠΟΕΛ, ξέρει πως πρέπει να το αποδείξει στο γήπεδο εκεί που αμφισβητείται. Όταν φτάνει σε αυτό το σημείο, σημαίνει ότι έχεις αμφισβητηθεί».

Υπήρχε κριτική, γιατί σε ορισμένα παιχνίδια η παρουσία δεν ήταν η αναμενόμενη…
«Ποια ομάδα έχει δεχθεί την περισσότερη κριτική; Να σας πω όμως. Το ΑΠΟΕΛ είναι μια ομάδα που κάνει μεγάλη αυτοκριτική και αυτό ενισχύει την έξω κριτική. Την ίδια ώρα γνωρίζει ότι αν πνιγεί μέσα στην εσωστρέφεια της το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πετύχει το στόχο της. Θα πιαστώ και από μια ατάκα του προέδρου που είπε χθες βράδυ, εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι περάσαμε. Έχουμε δείξει τι φετινή χρονιά ότι κάποια λάθη του παρελθόντος έχουν αντιμετωπιστεί με ένα διαφορετικό τρόπο για να μπορέσουμε να κρατήσουμε μια σταθερότητα, στο επίπεδο της όμως κυρίως στη φιλοσοφία. Με πολύ καλή διάθεση θα πω ότι, για παράδειγμα, όταν ανακοινώθηκε η ανανέωση του κ. Τραμετσάνι πριν την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων, ξέρουμε πολύ καλά και τι λέχθηκε και τι αντιμετώπιση υπήρχε. Αν θέλεις να βρεις μια ομάδα που θέλει να αναπτυχθεί. Πρέπει να έχεις σταθερότητα και στον πάγκο, δεν μπορεί να ισχύσει αλλιώς.  Πιστεύουμε ότι η δουλειά του κ. Τραμετσάνι, θα αποδειχθεί ποσό καλή είναι τη νέα χρονιά. Ανέλαβε μια ομάδα και προσπάθησε να τη βελτιώσει σε διάφορες φάσεις του παιχνιδιού. Προσπάθησε να βελτιώσει την αγωνιστική της λειτουργία. Στην αρχή του πρωταθλήματος ήμασταν μια από τις χειρότερες ομάδες στην αμυντική λειτουργία, προσπάθησε να βελτιώσει την μεσοεπιθετική ανάπτυξη και την ουσία που είναι το γκολ. Τα πάντα στο ποδόσφαιρο, δε γίνονται από την μια μέρα στην άλλη».

Για τον τελικό κυπέλλου και τον στόχο του νταμπλ…
«Ούτε ο στόχος του κυπέλλου είναι εύκολος. Είναι ένα παιχνίδι 90 λεπτών να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια για να φτάσουμε στο στόχο του νταμπλ. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει εκπτώσεις σε σχέση με τα τελευταία δυο παιχνίδια της χρονιάς. Είναι και θέμα γοήτρου, θέλουμε να κλείσουμε μια χρονιά και να είμαστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας. Αυτό είναι που έχει σημασία στο τέλος».

Για την επόμενη μέρα, τα του προγραμματισμού και το τι φέρνει η 7η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Θέλετε οπωσδήποτε να τεθούν οι βάσεις για την συμμετοχή σε ομίλους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση…
«Αυτός είναι ο στόχος. Αυτή τη στιγμή, η αλήθεια είναι ότι θα λειτουργήσουμε όπως λειτουργεί η ομάδα. Στα του προγραμματισμού, πλέον λειτουργούμε με διαφορετικό τρόπο. Σε ότι αφορά ποδοσφαιριστές, προφίλ και στόχους είναι κάτι το οποίο άρχισε να λειτουργεί ο κ. Τέτι από την πρώτη μέρα παρουσίας του στο ΑΠΟΕΛ. Θέλουμε μέχρι το πρώτο μισό του Ιούνη να είμαστε σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι. Είναι πολύ σημαντική η χρονιά που έρχεται».

Αν υπάρχει κάποια εξέλιξη με τους δανεικούς που θα επιστρέψουν στις ομάδες τους…
«Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, όλα αυτά θα τα δούμε μετά τον τελικό κυπέλλου. Να ξέρετε ότι οι ομάδες δε βιάζονται καθόλου το τι θα ακολουθήσει σε σχέση με τις ομάδες που θέλουν να τους έχουν στο ρόστερ τους. Εμείς θα κοιτάξουμε κυρίως το κομμάτι των ανανεώσεων».

Για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη με τις ανανεώσεις. Είσαστε με συζητήσεις με κάποιους;
«Για την ακρίβεια δεν γνωρίζει. Και να έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, δεν έχουν καταλήξει. Όταν θα υπάρχει κατάληξη, θα προβούμε και εμείς στις ανάλογες ανακοινώσεις».

Για την απονομή που θα γίνει με την ΑΕΛ και την φιέστα…
«Υποθέτουμε ότι θα γίνει σε αυτό το παιχνίδι, δεν μας έχουν ενημερώσει ακόμη. Το μόνο πράγμα που είναι προγραμματισμένο, είναι το ότι θα πάμε να πανηγυρίσουμε στον εξώστη μετά το παιχνίδι με την Ομόνοια».

Για το θέμα με το όραμα του ιδιόκτητου γηπέδου. Έχει εγκαταλειφθεί αυτή η σκέψη; Που βρίσκεται αυτό το θέμα;
«Έχουμε πει πολλές φορές το όραμα είναι το ιδιόκτητο γήπεδο. Δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή που να μπορούμε να αναφέρουμε. Αν προσέξετε, όποτε βγαίνει μια συζήτηση για το γήπεδο. Αν υπάρξει ποτέ κάτι το χειροπιαστό ως επόμενο βήμα, πρώτο το ΑΠΟΕΛ θα προχωρήσει σε ενημέρωση. Έχουν γίνει αρκετά πράγματα, όσο αφορά το πλάνο. Έχοντας, ως πιο σημαντικό στοιχείο το οικονομικό που παίζει τον πρώτο και τελευταίο λόγο, όταν υπάρξει τέτοια δυνατότητα θα πούμε περισσότερα».

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!

 

X