Το μοντέλο της Μίντιλαντ

Ο αγώνας με την Μιντιλαντ πλησιάζει και αξίζει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα για την πρωταθλήτρια Δανίας η οποία από το πουθενά έχει γίνει μια από τις κορυφαίες ομάδες της χώρας ακολουθώντας το μοντέλο του Μπραντ Πιτ στο “Moneyball”, αγοράζοντας φτηνούς και υποτιμημένους παίκτες. Το ενδιαφέρον αφιέρωμα του contra.gr εξηγεί πως…

Στο “Moneyball”-το οποίο βασίζεται σε πραγματική ιστορία- ο Μπραντ Πιτ είναι μάνατζερ μιας ομάδας μπέιζμπολ με χαμηλό μπάτζετ, η οποία προσπαθεί να διακριθεί στο αμερικανικό πρωτάθλημα. Για να καλύψει το ελλειμματικό μπάτζετ της αρχίζει και κάνει μεταγραφές με βάση ένα πρόγραμμα που αναλύει χαρακτηριστικά των παικτών, πέρα από τα προφανή που παρατηρούν οι κλασικοί σκάουτερς.Αποτέλεσμα; Η ομάδα κάνει ένα απίστευτο ρεκόρ συνεχόμενων νικών και μερικά χρόνια αργότερα κατακτά το πρωτάθλημα, έχοντας πλέον εισαγάγει ένα νέο τρόπο με βάση τον οποίο οι ομάδες στην Αμερική επιλέγουν τους παίκτες τους.

Όχι, δεν γίναμε ακόμα “Αθηνόραμα”, απλά με έναν ανάλογο τρόπο αξιοποίησης μαθηματικών προγραμμάτων και παικτών που σνόμπαραν οι άλλες ομάδες, η Μίντιλαντ κατάφερε μέσα σε λίγο καιρό από τις τριτοτέταρτες θέσεις του δανέζικου πρωταθλήματος που κατακτούσε τα τελευταία χρόνια, να βρίσκεται 12 πόντους πάνω από τον δεύτερο στον βαθμολογικό πίνακα στην 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος, την ώρα που γράφεται το παρόν κείμενο. Να σημειώσουμε πως η Κοπεγχάγη έχει σαφώς μεγαλύτερο μπάτζετ, ενώ είναι η σχεδόν μόνιμη πρωταθλήτρια των τελευταίων ετών.

Στην 16χρονη ιστορία της η Μίντιλαντ προφανώς δεν έχει πετύχει ξανά κάτι αντίστοιχο, οπότε είναι λογικό τα φώτα των ΜΜΕ να έχουν πέσει πάνω στην ομάδα και τον προπονητή της, Γκλέν Ρίντερχολμ. Πάμε να δούμε τι είπε ο Δανός τεχνικός για την ομάδα θαύμα στην ιστοσελίδα Fifa.com:

“Σε κάθε τι που κάνουμε προσπαθούμε να είμαστε καινοτόμοι και πέρα από κάθε συντηρητική οπτική για το ποδόσφαιρο. Σκοπός μας δεν είναι απλώς να κερδίζουμε το επόμενο παιχνίδι. Δεν έχουμε τα λεφτά της Κοπεγχάγης ή της Μπρόντμπι, οπότε οφείλουμε να είμαστε καλύτεροι σε άλλους τομείς. Βρήκαμε αυτούς τους τομείς και δουλέψαμε στον κάθε ένα ξεχωριστά.

Αυτή είναι η νοοτροπία του κλαμπ και σαν προπονητής την αγαπώ, αφού δεν μου αρέσει να κάνω αυτά που κάνουν οι άλλοι. Μου αρέσει να δημιουργώ τα δικά μου μονοπάτια και να βρίσκω τις δικές μου λύσεις. Παρατηρώντας την κοινωνία της Δανίας τα τελευταία χρόνια, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι νέοι είναι κακομαθημένοι, αφού δεν χρειάζεται να δουλέψουν πολύ για να πετύχουν. Αυτό δεν μπορεί να ισχύει στο ποδόσφαιρο, όπου υπάρχει πάντα πίεση για τη νίκη και όλοι πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή ψυχικά έτοιμοι. Οπότε αυτό που κάνουμε στην ομάδα, είναι να αναλύουμε τους διάφορους παράγοντες που χρειάζεται κάποιος για να είναι πετυχημένος και να προσεγγίζουμε το παιχνίδι με νέους τρόπους. Και το πιο απολαυστικό, είναι το γεγονός πως αυτές τις ιδέες τις μεταφέρουμε σε πράξεις”.

Σκάουτινγκ σε 60 πρωταθλήματα

Τον Ρίντερσχολμ τον βοηθά να μετουσιώνει τις πρωτοποριακές ιδέες του σε πράξεις το γεγονός πως περιτριγυρίζεται από ανθρώπους με αντίστοιχη φιλοσοφία, όπως ο πρόεδρος της ομάδας, Ράσμους Άνκερσεν και ο βασικός μέτοχος της, Μάθιου Μπένχαμ.

“Θα σας δώσω ένα παράδειγμα”, ανέφερε ο Ρίντερσχολμ, ο οποίος προπονούσε αρχικά τους νέους της Εθνικής Δανίας και στη συνέχεια τους νέους της Μίντιλαντ, πριν αναλάβει την πρώτη ομάδα. “Μόλις ο Μάθιου ανέλαβε την ομάδα, δημιουργήσαμε ένα φανταστικό σύστημα σκάουτινγκ, το οποίο επικεντρώνεται σε 60 διαφορετικά πρωταθλήματα. Σε αυτά τα πρωταθλήματα, μελετάμε τους παίκτες από στατιστική και μαθηματική σκοπιά. Συνήθως, κάποιος προπονητής ή σκάουτερ βλέπει έναν παίκτη, του αρέσει και πιστεύει ότι μπορεί να τον προσαρμόσει στο τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του. Αυτό, όμως, είναι δεν είναι πάντα ρεαλιστικό, ενώ το δικό μας σύστημα είναι αναλυτικό και βασίζεται σε αυτό που εμείς αποκαλούμε “βασικοί δείκτες απόδοσης”.

Υπάρχει, όμως, ένα επιπλέον στοιχείο, το οποίο μελετάμε σε κάθε μεταγραφικό μας στόχο. Αυτό είναι, πως ο κάθε παίκτης που μας ενδιαφέρει δεν έχει μόνο τα κατάλληλα ποδοσφαιρικά στατιστικά, αλλά και τις ανθρώπινες και ψυχολογικές ικανότητες που ζητάμε. Από τότε που αρχίσαμε να εφαρμόζουμε το συγκεκριμένο σύστημα, όλες οι μεταγραφές που έχουμε κάνει ήταν πετυχημένες, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο για μια ομάδα.

Τίποτα στην τύχη

Προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στους δύο τομείς: τον στατιστικό και τον ανθρώπινο. Για παράδειγμα, δουλεύουμε με προφίλ συμπεριφοράς. Με βάση αυτά ελέγχουμε το πώς συμπεριφέρονται οι παίκτες μας στην οικογενειακή και στην κοινωνική τους ζωή. Μας ενδιαφέρει τόσο η συμπεριφορά τους εντός, όσο και εκτός γηπέδου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας και παίκτες που έχουν έρθει από το εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο), τους αρέσει ο τρόπος που δουλεύουμε. Νιώθουν πως τους σεβόμαστε, πως αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες τους καθενός ξεχωριστά. Όλο αυτό μας έχει βοηθήσει, γιατί βλέπουμε πως ο χρόνος προσαρμογής των νέων παικτών είναι ελάχιστος. Δεν χρειάζεται να περάσουν μήνες προσαρμογής, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες άλλες ομάδες.

Το να εντοπίζουμε, να αποκτάμε και να αξιοποιούμε ταλαντούχους αλλά και υποτιμημένους από τις άλλες ομάδες παίκτες είναι μόνο ένα κομμάτι της δουλειάς που κάνουμε στην Μίντιλαντ. Κάνουμε λεπτομερή προετοιμασία πριν τους αγώνες, ενώ αναλύουμε λεπτομερώς και τα παιχνίδια που έχουμε ήδη παίξει. Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Πριν από κάθε ματς έχω στη διάθεσή μου έναν μεγάλο όγκο αναλυτικών πληροφοριών για την ομάδα που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε. Το ίδιο συμβαίνει και στο ημίχρονο. Μόλις ο διαιτητής σφυρίξει, λαμβάνω ένα sms με διάφορα στατιστικά σχετικά με το παιχνίδι, την απόδοση των δύο ομάδων και των παικτών. Πάντα υπάρχει κάτι πάνω στο οποίο μπορείς να δουλέψεις και εγώ σαν προπονητής έχω στη διάθεση μου ό,τι μπορεί να χρειαστώ.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους παίκτες. Χρησιμοποιούμε διαφορετικούς τρόπους για να τους εμψυχώνουμε, εστιασμένους στο ψυχολογικό κομμάτι, ενώ τους κάνουμε και λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις. Ειδική προσέγγιση έχουμε και στους τραυματίες και την προσπάθεια μας να αναρρώσουν. Προσπαθούμε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα πάθουν τον ίδιο τραυματισμό. Τα αποτελέσματα μας στο συγκεκριμένο τομέα είναι πολύ θετικά, αφού οι τραυματισμοί έχουν μειωθεί αισθητά από τις προηγούμενες μας σεζόν.

Μόνο η Ατλέτικο καλύτερη στα στημένα

Αυτή η αναλυτική προσέγγιση που χρησιμοποιούμε στους παραπάνω τομείς, έχει φέρει θετικά αποτελέσματα και σε άλλες πτυχές του παιχνιδιού, όπως είναι οι στημένες φάσεις. Από όλη την Ευρώπη μόνο η Ατλέτικο Μαδρίτης μπορεί να μας συναγωνιστεί όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στα στημένα, η οποία φτάνει κατά μέσο όρο στο ένα γκολ ανά παιχνίδι.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουμε εδώ και και τρεισήμισι χρόνια. Έχουμε φέρει έναν προπονητή από την Αγγλία που έχει ειδικότητα στο πως να χτυπάμε την μπάλα στα στημένα και δουλεύει όχι μόνο με τους νέους, αλλά και με τους παίκτες της πρώτης ομάδας. Έχουμε φέρει ειδικούς και από άλλα σπορ. Οι παίκτες βλέπουν ότι τέτοιου είδους προπονήσεις έχουν αποτέλεσμα, είναι χαρούμενοι και με μικρή προσπάθεια καταφέρνουμε σπουδαία αποτελέσματα. Αυτός είναι και ένας σημαντικός τρόπος να ανταγωνιστούμε κλαμπ μεγαλύτερα από το δικό μας, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαμε.

“Πιο δυνατοί του χρόνου”

Οι αντίπαλοι και οι προκλήσεις που δημιουργούν θα είναι ακόμα μεγαλύτερες αν η Μίντιλαντ καταφέρει να περάσει στους ομίλους του Champions League. Παρόλο που αυτή είναι η φιλοδοξία του προπονητή, ο σταθερός στόχος είναι να συνεχίσει να δημιουργεί για την Μίντιλαντ πάνω στο πλαίσιο των αρχών που ήδη δουλεύει η ομάδα.

Ο Άνκερσεν δήλωσε πρόσφατα στην Guardian ότι δεν πρόκειται να απολυθεί ποτέ ο προπονητής βάση της βαθμολογικής θέσης της ομάδας. Βέβαια, είναι πολύ πιθανό ο Ρίντερσχολμ να πάει σε μεγαλύτερο κλαμπ, αφού αρκετά έχουν ήδη αρχίσει να τον “περιτριγυρίζουν”.

“Είναι αλήθεια πως υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετές ομάδες. Παρόλο που είμαι πολύ χαρούμενος εδώ, έχω μεγάλες φιλοδοξίες. Θέλω να δουλέψω στο εξωτερικό και πιστεύω πως ο μη παραδοσιακός τρόπος που δουλεύω θα αποδώσει εξίσου καλά και σε άλλα περιβάλλοντα. Πρώτα, όμως, θέλω να πάρουμε το πρωτάθλημα και να παίξουμε στο Champions League. Νομίζω ότι θα πουλήσουμε μερικούς παίκτες το καλοκαίρι, αλλά έχοντας συζητήσει με τη διοίκηση, ξέρω πως του χρόνου θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Θέλουμε να δείξουμε σε όλη την Ευρώπη πως η Μίντιλαντ είναι μια ομάδα πολύ δυνατή στο γήπεδο και όχι μόνο στα λόγια.

Ό,τι και να συμβεί θα είμαστε προσηλωμένοι στο πλάνο μας. Είναι ένα πλάνο το οποίο πιστεύουμε και ακόμα κι αν σε κάποια φάση δεν έρθουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, θα παραμείνουμε ψύχραιμοι. Βλέπω τις διάφορες ομάδες στον κόσμο να αλλάζουν φιλοσοφία συνεχώς, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε κάτι διαφορετικό και θα το κάνουμε. Είμαστε σίγουροι πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο”.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!