Η οικονομική πτυχή του φετινού προγραμματισμού

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά σε σχέση με το φετινό προγραμματισμό με τον κόσμο να έχει τις δικές του απόψεις σχετικά με την ποιότητα των παικτών που ήρθαν και της ομάδας γενικότερα. Σήμερα θα επιχειρήσουμε να μπούμε στα άδυτα τις οικονομικής πτυχής του προγραμματισμού για να δούμε με τι κόστος χτίστηκε η ομάδα αλλά και πως αυτό συνδέεται με την ολότητα των εξόδων που φτάνουν το ποσό των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως θα δείτε στην ανάλυση που ακολουθεί το κόστος των ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου ανέρχεται στα €2.600.000. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε από την αρχή ότι τα ποσά αυτά δεν αφορούν μόνο τους ετήσιους μισθούς αλλά και τους σχετικούς φόρους που καταβάλλονται όπως επίσης και επιπλέον ωφελήματα (ενοίκια, ταξίδια, κλπ). Μια άλλη παραδοχή που πρέπει να γίνει είναι ότι ο ΑΠΟΕΛ είναι η μόνη ομάδα που δεν έχει «διπλά» συμβόλαια.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι η διοίκηση προχώρησε στην πώληση δύο βασικών ποδοσφαιριστών (Τρισκόφσκι, Αλμέιδα) η οποία έφερε στα ταμεία της εταιρείας το ποσό των €3.000.000, ποσό πρωτόγνωρο για κυπριακά δεδομένα και για το ΑΠΟΕΛ.

Η πολιτική διατήρησης του κόστους των ποδοσφαιριστών που εναλλάσσονταν την παρούσα αγωνιστική περίοδο στα ίδια επίπεδα, επιτευχθηκε αφού το συνολικό κόστος αυτών που έφυγαν ήταν σχεδόν το ίδιο με το κόστος αυτών που ήρθαν.

Α. Κόστος παικτών που αποχώρησαν μέχρι τον Σεπτέμβριο 2012:  €2.500.000

ΜποαβεντούραΖόρζεΚακάΠουρσαϊτίδηςΜαρσίνιοΤρισκόφσκιΑλμέιδα

Β. Κόστος παικτών που ήρθαν μέχρι τον Σεπτέμβριο 2012:  €2.600.000

ΜπόρδαΚλουκόφσκιΣέρτζιοΖουέλαΜπενασούρΜπουντιμίρΑλωνεύτηςΚαρυπίδηςΤζιόλης

Γ. Κόστος παικτών που ήρθαν τον Ιανουάριο 2013:  €290.000

Μπέκμαν 150.000Μπιτόν    140.000

Σχόλια – παρατηρήσεις

Γίνεται πολύς λόγος για αν και τι μπάζετ δόθηκε στον προπονητή στη φετινή χρονιά προκειμένου να χτίσει το νέο ΑΠΟΕΛ. Ο Έρωτοκρίτου σε συνέντευξη του δήλωσε ότι ο προπονητής είχε απεριόριστο budget, όμως οι οδηγίες, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, που δόθηκαν ήταν να μην υπάρξει αύξηση σε σχέση με τις περσινές δαπάνες, κάτι που τηρήθηκε όπως προκύπτει από τα πιο πάνω ποσά. Το κόστος των παικτών που έφυγαν (Α) ήταν κατά περίπου 100 χιλιάδες ευρώ μεγαλύτερο από το κόστος των παικτών που ήρθαν (B) το καλοκαίρι αλλά στο τελευταίο συμπεριλαμβάνονται δυο περισσότεροι παίκτες. Πλέον οι δύο ποδοσφαιριστές που ήρθαν τον Ιανουάριο.

Η πώληση των Αλμέιδα, Τρισκόφσκι και Γιάχιτς έφερε στα ταμεία της εταιρείας το ποσό των €3.000.000. Ταυτόχρονα το κόστος όλων των ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν φέτος συμπεριλαμβανομένων και των δυο μεταγραφών (Μπιτόν και Μπέκμαν) της χειμερινής περιόδου  ανέρχεται στα €2.890.000. Κάποιος λοιπόν μπορεί να ισχυριστεί ότι η πώληση των τριών παικτών χρηματοδότησε την απόκτηση των 11 φετινών μεταγραφών!! Και το κόστος αυτών που έφυγαν (Α), βασικά θα έπρεπε να φέρει μείωση στο budget, αφού το κόστος αυτών που ήρθαν καλύφθηκε απο την πώληση Αιλτον και Τρισκοφσκι.

Γιατί αυξάνεται το μισθολόγιο;

Παρά τις εξαγγελίες που έγιναν και πέρσι για μείωση του μπάτζετ των μισθολόγιο του ΑΠΟΕΛ αυξήθηκε κατά €1.000.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό.

Κόστος παικτών + προπονητών για το 2011-12:  €7.700.000                        Κόστος παικτών + προπονητών για το 2012-13:  €8.500.000

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό παρόλο που ο μεταγραφικός σχεδιασμός δεν προέβλεπε οποιαδήποτε αύξηση σχετίζεται με τις προκαθορισμένες αυξήσεις που υπάρχουν στα συμβόλαια κάποιων παικτών. Κάποιος για παράδειγμα που έχει διετές ή τριετές συμβόλαιο οι απολαβές του αυξάνονται κάθε χρόνο κλιμακωτά (πχ  Μαντούκα). Επιπλέον το καλοκαίρι υπήρξαν οι ανανεώσεις των Χαραλαμπίδη και Μοράις όπου υπήρξαν αυξήσεις με αυτές του Πορτογάλου να θεωρούνται σημαντικότατες.

Ένας άλλος λόγος που παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρσι είναι η απόφαση της διοίκησης να καταβάλει σε κάποιους παίκτες (π.χ Μοράις) μέρος των συνολικών τους απολαβών υπό μορφής προκαταβολής από το καλοκαίρι, καθώς επίσης και καταβλήθηκαν πολλά απο τα πάγια έξοδα διετίας και τριετίας προκαταβολικά. Ο οικονομικός βασικά σχεδιασμός αφορούσε τη φιλοσοφία να πληρωθούν πολλά πάγια έξοδα τώρα που υπάρχουν αποθέματα μετρητών στα ταμεία αφού κανείς δεν ξέρει στις επόμενες σαιζόν αν αυτό θα είναι εφικτό. Με αυτό τον τρόπο θα αποσυμφωρηθεί σε κάποιο βαθμό το μισθολόγιο της επόμενης χρονιάς αλλά και θα είναι πιο εύκολο να γίνουν μειώσεις αν δεν καταφέρει η ομάδα να μπεί ξανά σε κάποιο όμιλο.

Ξεπερνούν τα €3.000.000 τα λειτουργικά έξοδα!

Τα συνολικά έξοδα της εταιρείας ΑΠΟΕΛ ανέρχονται στα €11.500.000. Αυτό σημαίνει ότι πέραν του μισθολογίου παικτών, προπονητών, φροντιστών, κλπ θα δαπανηθούν ακόμα περίπου €3.000.000 σε άλλους τομείς. Πρόκειται για λειτουργικά έξοδα που σχετίζονται με την λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος και της εταιρείας γενικότερα.  Αυτά αφορούν τα έξοδα της ομάδας (ξενοδοχεία, αεροπορικά-μεταφορές, προμήθειες σε μάνατζερ, ιατρικά κλπ) και της εταιρείας (προσωπικό,  έξοδα Σωματείου, Ακαδημίας, έξοδα αγοράς Μπέκμαν κλπ).

Γίνεται αντιληπτό ότι μόνο για τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας διαθέτουμε ποσό που αντιπροσωπεύει τον ετήσιο προϋπολογισμό μια μικρομεσαίας ομάδας του πρωταθλήματος !! 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!