Μειώσεις: καλοδεχούμενες ανεξαρτήτως μεγέθους!

Έγινε πολύς λόγος για τις μειώσεις μισθών που επιχείρησε να κάνει η διοίκηση και κατά πόσο αυτές είναι μεγάλες ή μικρές, ικανοποιητικές ή τυπικές. Η διοίκηση δια στόματος Τάκη Αντωνίου δημοσιοποίησε χτες τη δυσφορία της έναντι όσων πιστεύουν ότι δεν έγιναν μεγάλες μειώσεις. Ο αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε μάλιστα ότι γίνεται μια παραπληροφόρηση που έχει σαν στόχο να μειώσει την προσπάθεια του Ερωτοκρίτου. Έστω και αν εκκρεμούν ακόμα οι υποθέσεις Κλουκόφσκι και Μπενασούρ θα ανοίξουμε για πρώτη φορά το κεφάλαιο μειώσεων για να αναλύσουμε ότι οι μειώσεις που έγιναν δεν μπορούν να θεωρηθούν μεγάλες και πως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό και σίγουρα δεν πρέπει να βάζει τη διοίκηση σε αμυντική θέση.

Πρώτα από όλα πρέπει να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης τέθηκε από τη διοίκηση ένας συγκεκριμένος στόχος σε σχέση με τις μειώσεις των υφιστάμενων συμβολαίων. Ο στόχος ήταν να μειωθεί το υφιστάμενο μισθολόγιο κατά 30%. Τέθηκε ένας πολύ συγκεκριμένος και αισιόδοξος στόχος και όχι αοριστίες του στυλ μεγάλες ή ικανοποιητικές μειώσεις.

Οι αναπροσαρμογές όπως θυμούνται όλοι άρχισαν από τον Σατσιά και την πολυδιαφημισμένη μείωση του 45% στις απολαβές του. Όπως γράψαμε και τότε το ποσοστό της μείωσης δεν βοηθούσε στο οικονομικό σκέλος, αφού ήταν ήδη από τους χαμηλά αμειβόμενους, αλλά έβαζε κάποια πίεση στους υπόλοιπους.

Η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακή αφού με εξαίρεση την μείωση που έγινε στους Αλωνεύτη (περίπου 30%) και Χαραλαμπίδη (περίπου 20%) οι υπόλοιπες ήταν πολύ μικρότερες. Μειώσεις που δεν ξεπερνούν το 10% ήταν αυτές των Αλεξάνδρου και Πάρντο ενώ στην περίπτωση του Μοράις δεν υπήρξε καν μείωση.

Μια κατηγορία από μόνες τους μπορούν να θεωρηθούν οι περιπτώσεις των παικτών που αποδέχτηκαν μείωση με την προϋπόθεση της χρονικής επέκτασης των συμβολαίων τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται οι Μπόρδα και Σέρτζιο. Διευκρινίζουμε επίσης ότι η περίπτωση Μαντούκα δεν συμπεριλαμβάνεται στη σχετική κατηγορία αφού πρόκειται για ανανέωση – νέα συμφωνία.

Γίνεται αντιληπτό με βάση τα πιο πάνω ότι ο στόχος της μείωσης του 30% στο υφιστάμενο μισθολόγιο δεν έγινε εφικτός.

Είμαστε όμως αναγκασμένοι να θέσουμε και θέμα εγκυρότητας των όσων ισχυρίζεται η διοίκηση Ερωτοκρίτου και σχετίζονται με το θέμα των μειώσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες των πιο κάτω γεγονότων:

– H διοίκηση ανακοίνωσε την υπογραφή και συμφωνία ανανέωσης με τον Πίντο η οποία όμως δεν έγινε ποτέ.

– Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι ουδέποτε υπήρξε θέμα Καρυπίδη ενώ λίγες μέρες αργότερα αναγκάστηκε να τον θέσει εκτός πλάνων.

– Η διοίκηση ανακοίνωσε την μείωση των απολαβών του Μάριο Σέρτζιο αλλά έκρινε σκόπιμο να μην αναφέρει ότι προχώρησε και στη χρονική επέκταση της συνεργασίας για ακόμα ένα χρόνο.

– Είναι κοινό μυστικό ότι οι συναντήσεις του προέδρου με τους παίκτες ολοκληρώνονταν με φωτογραφίες και δηλώσεις αλλά χωρίς υπογραφές.

 

Με βάση τα πιο πάνω αν κάποιος δεν έχει κουλτούρα ομονοιάτη δικαιούται να διερωτάται κατά πόσο είναι αληθής ο ισχυρισμός των διοικούντων ότι οι μειώσεις που έγιναν ήταν μεγάλες και τι ακριβώς σημαίνει μεγάλες.

Δεν είναι το τέλος του κόσμου

Ο στόχος του 30% ήταν εξαρχής αισιόδοξος. Η επιλεκτική ενημέρωση και παράθεση αριθμών από πλευράς διοίκησης Ερωτοκρίτου δίνει τη δυνατότητα μόνο σε αυτήν να γνωρίζει τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα.

Αν ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί δεν είναι το τέλος του κόσμου. Η όποια μείωση έχει γίνει είναι σημαντική και η κριτική που γίνεται για τις υπερβολές και την παραπληροφόρηση που προαναφέραμε δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως απαξίωση της προσπάθειας του προέδρου.

Έχουμε αναφέρει ξανά ότι ο Ερωτοκρίτου από την επομένη της συνέλευσης είναι πιο δυνατός από ποτέ και δεν θα έπρεπε να λειτουργεί κάτω από πίεση που τον οδηγεί σε υπερβολές και λάθη.

Η ανάγκη να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ υπερβολικών εξόδων και περιορισμένων εσόδων είναι δεδομένη και η όποια μείωση επιτεύχθηκε στο μισθολόγιο είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Πληροφοριακά πρέπει να αναφέρουμε ότι  ακόμα μεγαλύτερη και σημαντικότερη είναι η εξοικονόμηση που έγινε από συμβόλαια που έληξαν ή θα διακοπούν έστω και αν θα δαπανηθεί σημαντικό ποσό για αποζημιώσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο ΑΠΟΕΛ έχει τρομερή ανάγκη την είσοδο στους ομίλους (τουλάχιστον του Europa) και την LTV να φανεί συνεπής στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Αν συμβούν αυτά οι όποιες μειώσεις στο μισθολόγιο θα ξεχαστούν!

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!