Φεύγει το ιστορικότερο με ανάμικτα αισθήματα

Από τις 8 Μαρτίου του 2012 έγινε ξεκάθαρο σε όλους ότι η φετινή χρονιά θα ήταν η σπουδαιότερη στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ. Ίσως το ότι τόσο νωρίς κρίθηκε ως τέτοια να εξηγεί τα σημερινά προβλήματα (περί κορεσμού ο λόγος) αλλά ας το αφήσουμε αυτό προς το παρών. Η 8η Μαρτίου ήταν η νύχτα που η ομάδα μας απέκλεισε στη διαδικασία των πέναλτι τη Λυών και προκρίθηκε στους 8 του Champions League. Προηγήθηκαν απίστευτα πράγματα στη φάση των ομίλων και η επική πορεία ολοκληρώθηκε μετά από 267 μέρες με την ήττα στο Μπερναμπέου από την Ρεάλ Μαδρίτης. Η ευρωπαϊκή πορεία του ΑΠΟΕΛ ήταν τόσο σπουδαία που θεωρήθηκε η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του θεσμού και μια από τις πιο μεγάλες σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι για αυτό που οι οπαδοί μας νιώθουν περήφανοι αλλά και ευγνώμον στους συντελεστές του άθλου.

Είναι γεγονός όμως ότι αποχαιρετούμε το 2012 με ανάμικτα αισθήματα. Αρχικά η απώλεια του περσινού πρωταθλήματος και στη συνέχεια ο αποκλεισμός σοκ στο φετινό Europa League από την άσημη Μπακού δημιούργησαν ένα κλίμα αμφισβήτησης και μεμψιμοιρίας.

Από τις αρχές του χρόνου ξεκίνησε μια μεγάλη και ακαδημαϊκή περισσότερο συζήτηση για το αν οι παίκτες και ο προπονητής έπρεπε να επιδιώκουν την υπέρβαση στο Champions League ή το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Ήταν ακαδημαϊκή η συζήτηση γιατί όλοι στον Αρχάγγελο ήταν απίστευτα προσανατολισμένοι στην Ευρώπη. Αυτός ήταν σε ένα μεγάλο βαθμό και ο λόγος που χάθηκε το πρωτάθλημα και κατέληξε στην Αελ.Ο Γιοβανόβιτς και η διοίκηση κατακρίθηκαν για την απόφαση τους να μην ενισχύσουν ικανοποιητικά την ομάδα τον Ιανουάριο και ακόμα περισσότερο τους τελευταίους μήνες για τις επιλογές της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου.

Το χτίσιμο του νέου ΑΠΟΕΛΗ ανοικοδόμηση του περσινού ΑΠΟΕΛ ήταν ριζική και ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος να την δεχτεί εύκολα. Παρόλα αυτά η άποψη του Γιοβάνοβιτς ήταν εντολή αλλά το πράγμα άρχισε να στραβώνει όταν διαπιστώθηκε ότι οι αντικαταστάτες αυτών που έφυγαν δεν μπορούσαν να προσφέρουν τα αναμενόμενα. Πέραν των αποδεσμεύσεων ήρθαν και οι αναμενόμενες πωλήσεις των Τρισκόφσκι και Αλμέιδα έτσι η ομάδα που έκανε θαύματα είναι πλέον μια μακρινή ανάμνηση.

Τα εκατομμύρια και η αυτοκρατορία

Η ευρωπαϊκή καταξίωση του ΑΠΟΕΛ την τελευταία τριετία συνοδεύτηκε με έσοδα που ανέρχονται στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Το τρομακτικό για τα κυπριακά δεδομένα ποσό δημιούργησε προσδοκίες στους οπαδούς μας. Προσδοκίες απόλυτα δικαιολογημένες και στις οποίες η διοίκηση αδυνατεί να ανταποκριθεί μέχρι στιγμής.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων έχει δαπανηθεί ή σπαταληθεί και η δημιουργία της αυτοκρατορίας που οραματιζόταν μεγάλη μερίδα του κόσμου δείχνει ανέφικτη με τα σημερινά δεδομένα.

Το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχουν γίνει έργα υποδομή, δεν έχουν αποκτηθεί παίκτες με αξία μεταπώλησης ενώ υπάρχει μεγάλη διστακτικότητα στο να υλοποιηθούν οι περίφημες εισηγήσεις της KPMG.

Παρόλα αυτά ο ΑΠΟΕΛ εξακολουθεί να είναι η μόνη ομάδα στην Κύπρο με ισχυρή ρευστότητα και τους υπαλλήλους να πληρώνονται χωρίς καθυστερήσεις τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια τους.

Το 2012 ήταν χωρίς αμφιβολία η σημαντικότερη και σπουδαιότερή χρονιά στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ. Επειδή δεν θα υπάρξει όμοια της και για να μην κλαίμε από λύπη σε λίγα χρόνια παρακολουθώντας τα συλλεκτικά dvd θα πρέπει να αποδείξουμε με πράξεις ότι υπάρχει όραμα και ικανότητα.

Ανασκόπηση 2012

ΑΠΟΕΛ – ΛυώνΤα 101 εξώφυλλα της χρονιάςΤο έπος του Champions LeagueΠως και γιατί χάθηκε το πρωτάθλημαΤα πορίσματα-εισηγήσεις της KPMG  Η αξιολόγηση των μεταγραφών του καλοκαιριού

 

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!