Brand it like Barca!

Την ώρα που όλοι ανεξαιρέτως απολαμβάνουμε καθημερινά τα διάφορα δημοσιεύματα που στολίζουν τον ΑΠΟΕΛ με χαρισματικά επίθετα και καμαρώνουμε τις βραβεύσεις για την μέχρι στιγμής πορεία μας στο Champions League, κάποιοι θα έπρεπε να είναι πιο διορατικοί και να σχεδιάσουν ένα δυναμικό πλάνο δράσης για να εκμεταλλευτούν εμπορικά αυτή την δωρεάν προβολή της ομάδας μας. Οι εκατοντάδες αναφορές, δημοσιεύματα και άρθρα για τον ΑΠΟΕΛ μας σε όλο τον κόσμο, αποτελούν την τέλεια αφορμή για να μετατρέψουμε αυτή τη θετική δωρεάν προβολή που λαμβάνει η ομάδα μας όλους αυτούς τους μήνες σε αύξηση της αναγνωρισιμότητας του brand ΑΠΟΕΛ που παράλληλα σημαίνει και μελλοντικά οικονομικά οφέλη. Το media value (δηλαδή η εκτίμηση της αξίας της δωρεάν προβολής της ομάδας μας) στα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες αξιολογείται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Όπως μπορεί κάποιος να αντιληφτεί διαβάζοντας και το άρθρο που αναδημοσιέυσαμε οι περισσότερες από τις πιο πλούσιες ομάδες έκτισαν την εμπορική τους επιτυχία εκμεταλλευόμενες κάποια συγκεκριμένα γεγονότα. Φυσικά η οικονομική τους ευμάρεια δεν ήρθε τυχαία, αλλά αποτελεί το επιστέγασμα ενός πολύ καλού πλάνου μάρκετινγκ αλλά και της ευρύτερης στρατηγικής. Η Μπαρτσελόνα έκτισε την στρατηγική της γύρω από την διαφήμιση της Unicef στη φανέλα της για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να γίνει γνωστή και αγαπητή στους περισσότερους ανά το παγκόσμιο. Φυσικά, αυτή η κίνηση ήταν και το πρώτο μεταβατικό βήμα στο να επιτρέψει η ομάδα την πληρωμένη διαφήμιση των 30 εκατομμυρίων του Quatar Foundation ενώ λίγα χρόνια πριν απέρριπτε την ίδια πρόταση από την bwin.

Το δικό μας πλάνο μάρκετινγκ δεν πρέπει να αφορά μόνο την εξεύρεση χορηγών και το πώς ο ΑΠΟΕΛ θα μπορέσει να αυξήσει τα έξοδα του μέσω εποχιακών και μεμονομένων ενεργειών. Αυτό που οφείλει σχεδιάσει ο ΑΠΟΕΛ από τώρα και στο εξής είναι την ποδοσφαιρική του ταυτότητα και προφίλ προς τον έξω κόσμο. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την δική μας ομάδα με ομάδες μεγαθήρια και να προσδοκούμε ότι θα πετύχουμε κάτι αντίστοιχό, όμως σίγουρα μπορούμε να έχουμε παράλληλα αποτελέσματα σε μια μικρότερη βάση αν είμαστε το ίδιο προετοιμασμένοι.

Είμαστε τυχεροί γιατί χωρίς να το έχουμε σχεδιάσει, η ταυτότητα μας κτίστηκε λίγο πολύ από τους διάφορους που ασχολήθηκαν μαζί μας όλους αυτούς τους μήνες στα ρεπορτάζ και τις δηλώσεις τους. Βενγκερ, Αντζελότί και όλοι οι προπονητής που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον ΑΠΟΕΛ, μας έβαλαν την ταπέλα του επιτυχημένου μοντέλου ομάδας με μικρό μπάτζετ, άγνωστους παίχτες, ανταγωνιστικό σύνολο και πιστούς οπαδούς. Όλοι αυτά τα ιερά τέρατα του ποδοσφαίρου μας βάφτισαν κάτι,  που θα έπρεπε να ξοδέψουμε πολλά λεφτά και χρόνια ολόκληρα από μόνοι μας  για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την άποψη του κόσμου.

Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε, έστω και αργοπορημένα όλη αυτή την τεράστια προβολή από αποκτήσαμε από την μέχρι τώρα πορεία μας στην Ευρώπη. Είναι απόλυτη ανάγκη να σχεδιάσουμε και να βαδίζουμε πάνω σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο που θα μεταφράζει όλη αυτή την προβολή σε μελλοντικά οικονομικά ωφελήματα για τον ΑΠΟΕΛ.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η μελέτη που ανατέθηκε στην KPMG για αναδιοργάνωση της εταιρείας ΑΠΟΕΛ πρέπει να ασχοληθεί εις βάθος και με το πώς θα κεφαλαιοποιήσουμε την τρομακτική φετινή επιτυχία.

Τα όσα πετύχαμε το 2011 αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη ότι αν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη επιτυχία τότε τα αποτελέσματα θα είναι πολλαπλάσια.   

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!