Η υπέρβαση και το νέο δίλημμα

Οι εκτιμήσεις που ήθελαν τον ΑΠΟΕΛ να κατακτά το φετινό πρωτάθλημα επιβεβαιώθηκαν έστω και αν περιμέναμε και φέτος λίγο παραπάνω. Το πιο σημαντικό στοιχείο και ίσως η μεγαλύτερη διαφορά από τις προηγούμενες κατακτήσεις ήταν η υπέρβαση που έγινε σε επίπεδο διοίκησης και πιο συγκεκριμένα του Πρόδρομου Πετρίδη.

Ήταν η πρώτη φορά επί θητείας του που ολοκληρώθηκε η χρονιά χωρίς να απολυθεί ο προπονητής. Πρόκειται για υπέρβαση γιατί πέρασε και μια και δυο φορές από το μυαλό του προέδρου το ενδεχόμενο, έστω και αν υπάρχει η άποψη ότι δεν έπρεπε να μπει καν σε αυτή τη διαδικασία.

Νομίζω ότι η πιο καθοριστική χρονική στιγμή ήταν στη 32η αγωνιστική όταν ο ΑΠΟΕΛ έφερε ισοπαλία με την Ανόρθωση. Η εικόνα που έβγαζε η ομάδα και η γενικότερα δυσκολία στα ντέρμπι δημιούργησαν τρομερή νευρικότητα. Ίσως αυτό που απέτρεψε το ηλεκτροσόκ ήταν η ισοπαλία του Απόλλωνα με την ΑΕΛ…

Η ουσία όμως είναι ότι σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των Δώνη, Φινκ και Κετσπάγια ο Πετρίδης δεν ενεργοποίησε την “καλή πρακτική” της απόλυσης προπονητή προκειμένου να έρθει ο τίτλος.

Οι συνεισφορά του Κρίστιανσεν και πόσο καταλυτική ήταν αυτή για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την σπουδαία πορεία στην Ευρώπη αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εδώ και καιρό.

Δεν πρόκειται όμως να τελειώσει η συζήτηση επειδή χτες ο Δανός ανέβηκε στον εξώστη. Το νέο και ίσως μεγαλύτερο δίλημμα που τίθεται ενώπιων της διοίκησης και των συμβούλων της είναι αν ο Κρίστιανσεν και το επιτελείο του πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους και τη νέα χρονιά

Η διοίκηση διέρρευσε ότι πριν παγοποιηθούν οι συζητήσεις ότι υπήρξε σημαντική οικονομική διαφορά αλλά δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσει.

Το θέμα είναι απλό στα λόγια και σχετίζεται με το αν έχει εμπιστοσύνη η διοίκηση στον Κρίστιανσεν ότι μπορεί να συνεχίσει να κάνει deliver και ταυτόχρονα να βελτιώσει τον ΑΠΟΕΛ.

O Δανός στον τρίτο χρόνο του ως προπονητής πέτυχε πολλά αλλά η εικόνα του στον ΑΠΟΕΛ τσαλακώθηκε λόγω της απειρίας του ή και των απαιτήσεων μας. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός του καλοκαιριού ήταν αντικειμενικά προβληματικός και σε αυτό είχε μερίδιο ευθύνης και ο ίδιος.

Έδειξε επίσης δυσκολίες σε πιο δικά του θέματα που αφορούν την προετοιμασία της ομάδας, το τακτικό πλάνο και την ευχέρεια να το διαφοροποιήσει έγκαιρα. Μας είπε όμως έγκαιρά ότι αυτός είναι και θα πεθάνει με τη φιλοσοφία του γύρω από το ποδόσφαιρο.

Η αλήθεια είναι ότι στην πράξη δεν ήταν και τόσο δογματικός αφού η πίεση τον ανάγκασε να βάλει νερό στο κρασί του. Η πίεση στον ΑΠΟΕΛ είναι τέτοια που υπέκυψαν όλοι οι προκάτοχοι του οπότε δεν είναι κάτι μεμπτό.

Ο ΑΠΟΕΛ θυμίζει Ρεάλ Μαδρίτης όπου δύσκολα ένας προπονητής μπορεί να είναι υπεράνω των άλλων συντελεστών της ομάδας και πιο συγκεκριμένα του προέδρου και των παικτών.

Για να μην χαθούμε όμως σε θεωρητικές επισημάνσεις οι αρμόδιοι καλούνται να αξιολογήσουν άμεσα και με αντικειμενικά κριτήρια την καταλληλότητα του Κρίστιανσεν.

Έχει τεράστια σημασία τα κριτήρια αυτά να είναι αντικειμενικά, ξεκάθαρα και να σχετίζονται με τους καθοριστικούς παράγοντες με τους οποίους κρίνεται το έργο του Δανού αλλά και των εναλλακτικών επιλογών.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!