Κομμένος και ραμμένος

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την όποια επίσημη τοποθέτηση σχετικά με το σκεπτικό της επιλογής του Μάριο Μπέιν. Πρακτικά και ρεαλιστικά πρόκειται για μια επιλογή που θεωρείται κομμένη και ραμμένη στον τρόπο με τον οποίο θέλει η διοίκηση Πετρίδη να λειτουργεί το ποδοσφαιρικό τμήμα.

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει στα τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει πρόκειται για ένα μοντέλο οπου η διοίκηση Πετρίδη ή και οι εκλεκτοί της (διευθυντής και σκάουτερ) έχουν άποψη για το αγωνιστικό κομμάτι.

Και για να είμαστε πιο σωστοί η άποψη τους θέλουν και φροντίζουν να είναι βαρύνουσα. Σε ένα τέτοιο μοντέλο, που δεν είναι αποκλειστικότητα του ΑΠΟΕΛ, ο προπονητής δεν είναι το key figure στον οποίο θα δοθούν τα κλειδιά του Αρχαγγέλου. Ο εκάστοτε προπονητής είναι αναλώσιμος όχι μόνο όταν δεν πετύχει τους στόχους η ομάδα αλλά και όταν υπάρχει υποψία ή άγχος ότι δεν θα τους πετύχει.

Ο Μάριο Μπέιν λογικά αξιολογήθηκε ως ένας προπονητής που έχει τις τεχνικές γνώσεις και την ικανότητα να κοουτσάρει την ομάδα καλύτερα από τον προκάτοχο του. Αν μάλιστα έχει και 2-3 άκρες και εισηγηθεί κάποιους αξιόλογους παίκτες θα είναι ότι καλύτερο αφού η περίφημη επιτροπή προγραμματισμού θα μπορέσει να αποσυμπιεστεί ως ένα βαθμό.

Έχοντας ένα τραγικό ποσοστό επιτυχίας στις τελευταίες δυο μεταγραφικές περιόδους που αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους τους αρμόδιους, η ανάγκη να πετύχουμε στους παίκτες που θα έρθουν δείχνει να είναι μεγαλύτερη από αυτήν του προπονητή. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τον πρόεδρο που τους αλλάζει τόσο συχνά όσο και τη γκαρνταρόμπα του.

Το ζητούμενο με οποιονδήποτε νέο προπονητή είναι η άμεση προσαρμογή του αλλά και αυτή των παικτών στα θέλω του. Ζήσαμε και πέρσι τον Κρίστιανσεν και την προσπάθεια του να μάθει στους παίκτες το απαιτητικό 4-1-4-1 το οποίο εν μέσω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων εγκαταλείφθηκε.

Ίσως οι διοικούντες να θεωρούν ότι θα μπορέσουν με τη βοήθεια του Κωστή και του Σάμπουριτς να κάνουν το χρονικό αυτό διάστημα αποτελεσματικό, καθοδηγώντας τον Ολλανδό στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Θα είναι μια περίοδος που θα αντιληφθούν και αυτοί τι σόι άνθρωπος και προπονητής είναι ο Μπέιν αφού όπως αποδείχτηκε τα references δεν είναι αρκετά για να στεριώσει κάποιος στον ΑΠΟΕΛ.

Αυτό που πρέπει να γίνει προκειμένου να εξαντλήσει τη θητεία του ο Μπειν ανατρέποντας τις εκτιμήσεις που ήδη υπάρχουν είναι να μπορέσει ο Πετρίδης να εντοπίσει το πιο αρνητικό του χαρακτηριστικό. Κάνοντας το αυτό θα πρέπει να το διαχειριστεί με τρόπο παραγωγικό έτσι ώστε να μην αναγκαστεί να τον απολύσει και αυτόν.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!