Ο Καρλάο και το σταυροδρόμι

Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η βαθμολογική του θέση δεν πρέπει να ξεγελά. Όταν χάνεις τους δυο καλύτερους σου παίκτες σε διάστημα πέντε μηνών και έχεις αδυναμία στο να βρεις ποιοτικούς παίκτες δεν μπορείς να αισθάνεσαι άνετα. Αναφέρομαι στη φυγή του Ντε Βινσέτι τον περασμένο Αύγουστο και αυτή του Καρλάο.

Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ πέτυχε σπουδαία πράγματα τα τελευταία χρόνια και παρόλο που η προσπάθεια ήταν ομαδική αυτή είχε ως βάση την κλάση και ηγετικές ικανότητες συγκεκριμένων παικτών. Την τελευταία τριετία οι Ντε Βινσέτι και Καρλάο ήταν οι πρωταγωνιστές έχοντας πάντα συμπαραστάτες τους υπόλοιπους.

Η προσπάθεια για να αντικατασταθεί ο Ντε Βινσέτι μέχρι σήμερα δεν έφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα και όποιος ισχυριστεί το αντίθετο πλανάται. Είναι επίσης ψευδαίσθηση να νομίζουμε ότι η όποια τακτική του Κρίστιανσεν καθιστά έναν παίκτη με τις ικανότητες του Ντε Βινσέτι αχρείαστο.

Το νέο στοίχημα για τους υπεύθυνους είναι να βρουν τον αντικαταστάτη του Καρλάο και αν μη κακό δεν τα καταφέρουν ούτε σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ουσιαστικός και αρνητικός αντίκτυπος στην προσπάθεια μας για κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να αρχίσουν οι υπερβολές γύρω από το τι μπορεί να προσφέρουν οι δυο κεντρικοί αμυντικοί που έχουμε. Πρόκειται για δυο παίκτες με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και ικανότητες με αυτές του Καρλάο και θα μείνω ως εδώ.

Η υγιής ανάπτυξη και πρόοδος κάθε ομάδας προβλέπει την πώληση ποδοσφαιριστών αφού μόνο έτσι μπορούν να προκύπτουν σημαντικά έσοδα. Η Πόρτο είναι ίσως το καλύτερο και πιο διαχρονικό case study. Είναι τέτοιο όμως γιατί οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών με υπερκέρδη συνδυάζονται και με την ικανότητα του συλλόγου να βρίσκει τους επόμενους για τους οποίους θα ενδιαφερθεί η κάθε Τσέλσι ή Μπάγερν.

Ο ΑΠΟΕΛ έβαλε σχεδόν 1.5 εκατομμύριο ευρώ στο ταμείο του από τις πωλήσεις των Ντε Βινσέτι και Καρλάο, ενώ για τον Βραζιλιάνο το κόστος απόκτησης του ήταν μηδενικό. Οικονομικά οι δυο περιπτώσεις μπορούν να θεωρηθούν κάτι σαν εξάρι στο τζόκερ αλλά αυτό δεν πρέπει να ξεγελά αφού στο αγωνιστικό μέρος ο ΑΠΟΕΛ έχει αποδυναμωθεί.

Με αφορμή την απρόσμενη αποχώρηση του Καρλάο πρέπει να τεθεί πιο επιτακτικά και ένα σχετικό θέμα. Ο ΑΠΟΕΛ πρέπει να έχει στο ροστερ του τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς και με αυτό το δεδομένο ο Κρίστιανσεν πρέπει να αξιολογήσει αν το ποδοσφαιρικό μέλλον των Μόραις ή και Αρτύματα είναι σε αυτή τη θέση.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!