Nα μείνει και να θερίσει ότι έσπειρε

Αν ο ΑΠΟΕΛ στην κερκίδα του είχε τόσο καλούς «παίκτες» αντί «προπονητές» θα είχαμε ακαδημίες καλύτερες από του  AJAX! Δυστυχώς όμως για να γίνεις παίκτης χρειάζεται κόπους και θυσίες εν αντίθεση με τους «προπονητές της κερκίδας» που ο κάθε ένας  μπορεί άκοπα και  αυθαίρετα να εκφράζεται  ασχέτως με το πόσο κατέχει το θέμα. Ακόμα χειρότερα εάν αναλογιστούμε ότι όσοι εκφέρουν γνώμη τελευταίως είναι περισσότεροι από όσους πάνε γήπεδο και φωνάζουν στην κερκίδα!

Τώρα που το +6 έχει γίνει +2 είναι φυσικό ότι όλοι ξανα-σχολιάζουμε την αρχική ενδεκάδα αλλά και τις αλλαγές του Κετσπάγια. Μερικοί προχωρούν ακόμη ένα βήμα περισσότερο και μας «ενημερώνουν» για προβλήματα που έχει ο προπονητής με τα αποδυτήρια ή και τη διοίκηση του σωματείου.  Ας αφήσουμε όμως για λίγο τον Κετσπάγια  στον πλανήτη του και να δούμε ποια είναι τα ελαφρυντικά του.  Όπως πολλάκις έχει καταγραφεί ο  πρωταθλητής στην Κύπρο χρειάζεται 3 βασικά συστατικά Α Ομάδα, Β Τύχη και Γ Παρασκήνιο. 

Α. Ομάδα

Είναι λοιπόν η ομάδα μας κατασκεύασμα ή δημιούργημα του Κετσπάγια? Μπορεί δηλαδή κάποιος να του ρίξει εξολοκλήρου το φταίξιμο γιατί μείναμε χωρίς επιθετικό? Πόσοι που εκείνους που φέραμε το καλοκαίρι άξιζαν να παίζουν στο ΑΠΟΕΛ? Φταίει που έχουμε στην ομάδα 10 Κύπριους ιερές αγελάδες που ούτε οι μισοί δεν αξίζουν να φοράνε την φανέλα του ΑΠΟΕΛ? Φταίει γιατί ο Μιλάνοφ  ήρθε για αριστερό μπακ και να δώσει ανάσες στο Σέρτζιο μέχρι να γεμίσει μπαταριές αλλά τελικά ο δεύτερος φάνηκε πως ήταν κρουσμένος? Σίγουρα κανένα σώφρον άτομο δεν μπορεί να πει ότι με 3 χειμερινές μεταγραφές θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο επομένως  ούτε και την απόλυτη ευθύνη έχει σε ότι αφορά την παρούσα ομάδα. Όσο για την εντεκάδα και τις αλλαγές κανείς δεν ξέρει την φυσική κατάσταση του κάθε παίκτη αλλά το χειρότερο είναι ότι εμείς οι άσχετοι απλά βλέπουμε μια καλή ή άσχημη πασά και παραλείπουμε να δούμε τα χιλιόμετρα που διανύει κάθε παίκτης, τα μαρκαρίσματα που κάνει και τους χώρους που καλύπτει. Χωρίς να είναι ωφέλιμο να προσωποποιήσουμε το θέμα, ίσως και σε εμένα να αρέσουν οι 1-2 σέντρες που βγάζει ο Στίλιτς αλλά τι άλλο κάνει μέσα στο γήπεδο? Ο Βάντερ μια του ύψους μια του βάθους. Αξίζει να μιλήσω για τον Πιατκόφσκι ή για κάποιον άλλο που ήρθε το καλοκαίρι? Όπως και να έχει το θέμα πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν η ομάδα που υποτίθεται είχε κάνει την καλύτερη προετοιμασία το καλοκαίρι (λόγο Ευρώπης) στην αρχή του πρωταθλήματος δεν βλεπόταν τότε δεν πρέπει σήμερα να περιμένουμε θαύματα έχοντας και 10 περισσότερους αγώνες από όλους τους άλλους. Όσο άδικο και να έχει ο κέλλης σε άλλα θέματα πραγματικά κάποιοι παίκτες δεν αντέχουν άλλο από τα συνεχόμενα παιχνίδια και μην ακούσω για ροτέισιον και πράσινα άλογα όταν δεν έχουμε καν αναπληρωματικούς παίκτες για την βασική εντεκάδα. Καταλαβαίνουμε ότι ο Γεωργιανός έχει την ΠΕΡΣΙΝΗ  11αδα πλην  Τζιπούρ, Ρίσε, Αλωνεύτη Λάνιγκ και Σιέριταν? Οι μόνοι που σώζουν την παρτίδα είναι οι 3 παίκτες που έφερε.

Β. Τύχη

Θέλοντας η μη ο παράγοντας τύχη διαδραματίζει και στο ποδόσφαιρο τον δικό του ρόλο. Έστω και εάν η τύχη είναι με τους δυνατούς ή ακόμη εάν προτιμάτε ο κάθε ένας καθορίζει την τύχη του, ωστόσο κάποιες φορές μερικά πράγματα δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε όσο και να προσπαθήσουμε. Πέραν από το τι μπορεί να συμβεί μέσα στο γήπεδο υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που η τύχη επηρεάζει.  Ένα παράδειγμα είναι ο τραυματισμός και η αποχώρηση του Φερνάντο Καβενάκι αλλά και η απουσία για διάφορους λόγους του πιο ποιοτικού και σταθερού μας παίκτη Τόμας Ντεβισέντι. Πολλές φορές υπήρχαν και άλλες απουσίες που ήταν στην ίδια θέση με αποτέλεσμα ο προπονητής να κάνει τις γνώστες μας χημείες. Επίσης δεν ξέρω εάν μπορεί να χαρακτηριστεί ατυχία ή φυσικό επακόλουθο αλλά όταν οι υπόλοιπες ομάδες ξεκουράζονται λόγο Εθνικής κτλ εμείς πάντα μετράμε απώλειες.  Εις βάρος μας είναι και το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα. Ατυχία μπορεί να χαρακτηριστεί και το γεγονός ότι όποτε μια ομάδα ήταν το  ίδιο καλή με την δική μας κατόρθωσε να πάρει εις βάρος μας βαθμό ή βαθμούς ενώ οι λεγόμενες επαγγελματικές νίκες ειδικά φέτος ήταν περιορισμένες (θυμάμαι μόνο τον εκτός έδρας αγώνα με των  Απόλλωνα). Δύσκολα θα έλεγε κάποιος ότι η τύχη ήταν με το μέρος του Κετσπάγια εν αντιθέσει με άλλους προπονητές που είχαν το κοκαλάκι της νυχτερίδας.

Γ. Παρασκήνιο

Σίγουρα το παρασκήνιο δεν είναι δουλεία του προπονητή όμως επηρεάζει άμεσα το έργο του. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι σε ΟΛΕΣ τις ήττες (και όχι μόνο) της ομάδας είχαμε εχθρικές διαιτησίες οι οποίες μας στοίχησαν πολλούς βαθμούς. Με ΑΕΚ και Απόλλωνα οι διαιτησίες ήταν τραγικές  με πληθώρα λαθών εναντίων μας ενώ και ο Αναστασίου με την Ανόρθωση κατάπινε αβίαστα φάουλ και κάρτες που έπρεπε να δοθούν υπέρ μας (μόνο ο Νούχου έπρεπε να φύγει που το 30′). Κρίνουμε τον Κετσπάγια και τις επιλογές του αλλά εύκολα ξεχνούμε ότι είναι αυτός που επέφερε το σερί των 12 νικών και το +6. Το ότι πέσαμε στο +2 μετά από συνεχόμενες ισοπαλίες σίγουρα δεν είναι υπέρ του αλλά δεν μπορούμε να  μην λάβουμε υπόψη ότι δεν παίζουμε μόνοι μας. Με 3 σημαντικότατες απουσίες και μισές προπονήσεις λόγο Εθνικής πήραμε Χ με των Απόλλωνα ενώ είδαμε ότι τελικά η υπερπροσπάθεια που είχαν κάνει όλοι οι παίκτες στα παιχνίδια με τον Απόλλωνα στοίχησε και στις 2 ομάδες αφού και η απομίμηση στο επόμενο παιχνίδι γνώρισε την ήττα έστω και εάν προηγήθηκε με τους χοχους.  Επιπρόσθετα θα πρέπει να έχουμε υπόψη και τα φιλικά που κάνει ο ανταγωνιστής μας ειδικά τώρα που η κλήρωση κυπέλου τα έφερε τόσο βολικά για αυτούς. Μπορούσε επομένως ο Κετσπάγια να υπερασπίσει τον εαυτό του κάνοντας όπως και άλλοι προπονητές παράπονα για τη διαιτησία όμως αυτό θα ήταν άσκοπο. Όπως όμως λέχτηκε  και πριν για το παρασκήνιο είναι ΑΛΛΟΙ που έχουν την ευθηνή και η ανικανότητα τους να το περιορίσουν δεν μπορεί να βαρύνει τον προπονητή.

Καταλήγοντας άποψη μου είναι ότι αυτή η διοίκηση με όλα αυτά τα λάθη που έχει κάνει και αποδυνάμωσε την ομάδα (που είναι οι Πορτοκαλί Πετρίδη?) και με τις άλλες αδυναμίες της ΔΕΝ έχει δικαίωμα να διώξει τον Κετσπάγια!   

Ευτυχώς ή δυστυχώς για το καλό του ΑΠΟΕΛ είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε με τον εκκεντρικό κέλλη. Άλλωστε ήταν γνωστό τοις πάσι το ποιόν του πριν τον προσλάβουμε. Ο Πρόδρομος και η παρέα του ας μην καταναλώνουν ενέργεια  ψάχνοντας από τώρα αντικαταστάτη του προπονητή και ας δουν ότι φέτος στο παρασκήνιο οι μάντηες  μας έβαλαν γυαλιά. Μένουν 5 παιχνίδια για το πρωτάθλημα τα 3 εντός έδρας τα 4 στο ΓΣΠ! 

Δυστυχώς για εμάς δεν έχει φιλικά και για να νικήσουμε οποιαδήποτε ομάδα πρέπει να φτύσουμε αίμα. Στηρίζουμε αυτούς που έχουμε μέχρι το τέλος γιατί με 7-8 χιλιάδες φιλάθλους στα εναπομείναντα ντέρμπι δεν θα πάμε πουθενά.

Υπομονή λοιπόν, το τέλος είναι κοντά και ΟΛΟΙ θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Γ.Μ.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!