Πως αιτιολογείται ο αποκεφαλισμός;

Η απαίτηση κάποιων οπαδών μας (και όχι μόνο) να απολυθεί ο Κρίστιανσεν επειδή δεν κέρδισε κανένα ντέρμπι είναι επικίνδυνη και αντικατοπτρίζει τον αποπροσανατολισμό και τα υποκειμενικά κριτήρια με τα οποία κρίνουμε πλέον τα πάντα.

Ασφαλώς και ο Δανός έχει ευθύνες για το ότι ο ΑΠΟΕΛ δεν παρουσιάστηκε όπως θα έπρεπε στους αγώνες αυτούς όπως επίσης και για το ότι οι φετινές μεταγραφές (συνολικά 12) δεν βοήθησαν την ομάδα.

Αν θέλουμε όμως να είμαστε δίκαιοι πρέπει να πιστωθεί ότι οδήγησε τον ΑΠΟΕΛ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά και στην ευρωπαϊκή υπέρβαση. Αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε έχοντας ένα προβληματικό ρόστερ.

Ναι, με δώδεκα προσθήκες που με το ζόρι οι δυο θεωρούνταν αξιόλογες και με τους Ντε Βινσέτι και Καρλάο να αποχωρούν χρειάστηκε σωστή διαχείριση και υπερβάσεις από όλους.

Το οξύμωρο είναι ότι μέχρι και τους αγώνες με την Αθλέτικ ο Κρίστιανσεν ήταν για όλους ή καλύτερα για τη διοίκηση που στο τέλος της ημέρας αυτή θα τον κρίνει, ο ιδανικός προπονητής αφού διαχειριζόταν άψογα το υπερωκεάνιο.

Ακόμα και η αδυναμία του να εντοπίσει και να εισηγηθεί αξιόλογους παίκτες αντιμετωπίστηκε με καλή θέληση αφού εκτός των άλλων βόλευε την οργανωτική δομή ή και την άποψη που θέλουν να έχουν οι φούρμποι του δ.σ (και ο περίγυρος τους).

Μετά τον αποκλεισμό ο ΑΠΟΕΛ απλά ξεφούσκωσε. Και αγωνιστικά και ψυχικά δεν υπήρχαν οι αντοχές και επιλογές για να βγει το κάτι παραπάνω.

Αυτό άρχισε να τσαλακώνει την εικόνα του προπονητή και με αφορμή την ήττα από την ΑΕΚ το πράγμα βρώμισε και οι συζητήσεις για ανανέωση σταμάτησαν.

Θα πρέπει όμως κάποιος να αναζητήσει τα αίτια της εικόνας αυτής και να είναι σίγουρος ότι ο αποκεφαλισμός του Κρίστιανσεν που ζητούν οι φωνακλάδες της δυτικής και οι λαλίστοι του facebook είναι η καλύτερη λύση.

Ο ΑΠΟΕΛ μετά από καμιά 45 αγώνες τότε έφτασε σε ένα οριακό σημείο όπου δεν μπορούσαν να κρυφτούν οι αδυναμίες στο ρόστερ του. Με τον Μπερτόλιο ουσιαστικά ανύπαρκτο όλη τη χρονιά η όποια προσπάθεια του Κρίστιανσεν να παίξει με ενισχυμένο κέντρο ήταν δύσκολη.

Σε αντίθεση με τα δυο προηγούμενα χρόνια ο ΑΠΟΕΛ δεν είχε ουσιαστική βοήθεια από τις μεταγραφικές προσθήκες του χειμώνα έτσι όταν τέθηκαν νοκ αουτ οι Βινίσιους και Εφραίμ η ομάδα κλάταρε.

Αν όμως μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση όπου θα αναλύει ο καθένας τη διαχείριση που έκανε ή όφειλε να κάνει ο Κρίστιανσεν δεν θα βγούμε από μέσα.

Είναι για αυτό που η πιο σημαντική υπενθύμιση που πρέπει να γίνει είναι ότι η διοίκηση Πετρίδη, επέλεξε πριν ένα χρόνο να φέρει στον ΑΠΟΕΛ έναν υποσχόμενο προπονητή. Αν και αρχάριος έδειξε στη διετία που δούλεψε στην ΑΕΚ όλα εκείνα τα στοιχεία που τον έκριναν ως τον καταλληλότερο.

Ασφαλώς και ο ένας του χρόνος στον ΑΠΟΕΛ είναι το καλύτερο κριτήριο αξιολόγησης του, αλλά ποιος είπε στον οποιονδήποτε οπαδό μας ή σύμβουλο ότι δεν θα κάνει λάθη ο Κρίστιανσεν;

Τίθεται επίσης και ένα άλλο ερώτημα. Από πότε απολύεις έναν προπονητή επειδή το coaching του δεν είναι αυτό που θεωρεί σωστό η κερκίδα ή κάποιοι του συμβουλίου; Και αν ακόμα ισχύει αυτό αλλά και το ότι ο Κρίστιανσεν έδειξε διστακτικότητα ή καθυστέρηση στο να διορθώσει πράγματα γιατί να απολυθεί; Τη στιγμή μάλιστα που παραδίδει τα ζητούμενα (πρωτάθλημα και εκατομμύρια ευρώ από Ευρώπη)

Ποιος προπονητής αρχάριος ή έμπειρος δεν κάνει λάθη ή δεν έχει χτυπητές αδυναμίες;

Ο Μερκής (παγκίτης στην αρχή της χρονιάς) δηλώνει πως έμαθε από τον Κρίστιανσεν πράγματα για το ποδόσφαιρο που δεν του είπε ποτέ κανένας και πως παρά τα λάθη του είναι ένας αξιόλογος προπονητής.

Πως λοιπόν και με ποια επιχειρηματολογία μπορούμε να πείσουμε εμείς για το αντίθετο;

Τίθεται όμως και να ένα άλλο ακόμα πιο βασανιστικό ερώτημα. Με ποια κριτήρια η περίφημη επιτροπή προγραμματισμού θα αξιολογήσει και θα βρει σε χρόνο ρεκόρ τον αντικαταστάτη του Κρίστιανσεν;

Αυτόν που θα πρέπει να τους βοηθήσει στο να αποκτηθούν 4-5 παικταράδες και που θα οδηγήσει τον ΑΠΟΕΛ στους ομίλους γιατί αν δεν τα καταφέρει θα απολυθεί.

Θα είναι με τα κριτήρια που κρίθηκε κατάλληλος ο Δώνης ή με αυτά που επιλέγηκε ο Φίνκ, ή ο Κετσπάγια ή θα είναι τα ίδια με αυτά που επιλέγηκε ο Κρίστιανσεν αλλά θα διασφαλίσουν με κάποιο μαγικό τρόπο ότι ο επόμενος δεν θα πεθάνει με τις εμμονές του.

Έγραψα ξανά ότι ο Πρόδρομος Πετρίδης έκανε μια μεγάλη προσωπική υπέρβαση όταν δεν  απέλυσε τον Κρίστιανσεν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Η υπέρβαση αυτή ανέτρεψε και την αντίληψη ότι το ηλεκτροσόκ στον Αρχάγγελο απαιτεί αποχώρηση προπονητή όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Πλέον καλείται να αποφασίσει αν είναι διαθετημένος να κάνει ακόμα μια υπέρβαση. Το σίγουρο είναι ότι η όποια απόφαση θα αντανακλά πρώτα από όλα πάνω στον ίδιο και μετά σε οποιονδήποτε άλλο.

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για την πιο καθοριστική απόφαση και είναι για αυτό που υπερβάλλει όποιος ισχυριστεί ότι θα ήθελε να είναι στη θέση του και πως είναι σίγουρος για την ορθότητα της άποψης του.

Winmasters Welcome Bonus 100% μέχρι €111!

 

X